Rebecka Lehmussaari.

Unga Rebecka brinner för äldre och Arbis inleder hösten med färre elever än vanligt

Helsingforstidningen har utkommit med ett nytt nummer. De svenska sidorna berättar bland annat om socialhandledare Rebecka Lehmussaari som inspireras av att arbeta med äldre och om hur Arbis anpassar undervisningen till coronaläget.

Rebecka är född och uppvuxen i Stockholm men flyttade till Helsingfors för några år sedan för att läsa till socionom på Arcada. Nu jobbar Rebecka inom det svenska teamet och närvården i Forsby, och från juni år är hon socialhandledare på Tölö servicecentral.

”Jag är visserligen inte särskilt gammal men jag trivs med äldre människor. För mig är arbetet med personer som lider av minnesstörningar en hjärtesak. Min älskade mormor, som föddes i nuvarande ryska Karelen, drabbades av Alzheimers sjukdom och trots att hon hann bo i Sverige i femtio år tappade hon helt svenskan under de sista åren och talade bara finska. Jag känner därför väl till vikten av att en äldre människa får stöd, vård och omsorger på sitt modersmål,” säger 27-åriga Rebecka.

Svenskfinlands största skola, Arbis har inleder hösten med färre elever än vanligt. För att minimera smittorisken för coronavirus har man skurit ned på antalet deltagare på alla kurser. Öppna föreläsningar strömmas dock på Arbis kanal på Youtube.

Helsingfors stad upprätthåller coronavirusrådgivning på telefonnummer 09 310 10024 och i höst svarar man på numret mellan kl. 8-18 alla dagar i veckan, alltså även under veckoslut. Under andra tider kan du ringa Jourhjälpen på tfn 116 117 som svarar dygnet runt och kan hänvisa till rätt vårdställe.

Symtom på corona är feber, hosta, halsont, andnöd, muskelvärk, trötthet, huvudvärk, snuva, illamående, diarré och förlust av lukt- och smaksinnet.

Läs också om hur elevkåren tog initiativ för sortering av sopor. Elevkåren i Norsen föreslog inom ramen för OmaStadi att staden satsar på sorteringskärl som står i skolans korridorer där eleverna rör sig. Förslaget resulterar i höst i nya sorteringskärl inte bara i Norsen utan också i de övriga svenskspråkiga skolorna i Helsingfors.

Läs mera:

Helsingforstidningen

Foto: Leif Weckström