Två cyklister cyklar och ler.

Cykelveckan sprider cyklingens glädjebudskap: vardagsmotion på väg till arbetet, trygg trafik och cykelturism

Huvudstadsregionens cykelvecka sprider cyklingens glädjebudskap på mångsidiga evenemang och jippon 6–15.5.2022. Under veckan ges frukost till pendlingscyklister, granskas cyklars skick och eftersträvas trygga cykelförhållanden för hela familjen. I slutet av veckan planeras det tillsammans sommarens cykeltur. 

Till gratisevenemangen med låg tröskel är cyklister i alla åldrar och på alla nivåer välkomna, såsom alla som är intresserade av cykling. Du behöver inte en egen cykel för att delta, utan du kan komma med till exempel med en stadscykel. Program ordnas dessutom virtuellt på nätet. Programmen för evenemangen meddelas på hepo.fi/pyorailyviikko och på Hepos Facebook-evenemang. 

Invigningsevenemanget för huvudstadsregionens cykelvecka ordnas lördagen den 7 maj. På medborgartorget i Helsingfors finns ett efterlängtat och avslappnat möte för människor som är intresserade av cykling till tonerna av Trash Hero DJ:s. Utöver en glad stämning finns även till exempel gratis cykelbesiktning och information om trafikreglerna för cyklister. Invigningen kulminerar i Kidical Mass-cykelparaden som strävar efter trygga cykelförhållanden för människor i alla åldrar och i samband med cykelpicknick i en konsert av Maestro Ruscello e Gruppo Velocita.

På vardagarna ger Helsingforsregionens cyklister rf tillsammans med sin samarbetspartner frukost till pendlingscyklister såväl i Helsingfors, Esbo som Vanda. Vid sidan av frukostevenemangen finns det många slags program från hela familjens cykeltur till informationsinslag om cykelturism, planering av utflykter i näromgivningen och utmaningar på sociala medier. Även om programmet koncentrerar sig på att sprida cyklingens mångsidighet och glädjebudskap, har man inte glömt allvarligare ämnen.

– På Cykelveckans evenemang får du veta hur vår cykelkultur utvecklas och hur våra städer utvecklas för att bli positivare mot cykling. Cyklingen blir mer lockande hela tiden, säger verksamhetsledare Henni Ahvenlampi vid Helsingforsregionens cyklister.

Målet för både städerna i huvudstadsregionen och evenemanget Cykelveckan är att uppmuntra människorna att cykla och öka cyklingens andel på alla färder.

Helsingforsregionens cyklister rf (Hepo) samordnar Cykelveckan i huvudstadsregionen. Veckans evenemang ordnas i samarbete med städerna Helsingfors, Vanda och Esbo och Helsingforsregionens trafik samt andra aktörer inom cykelbranschen. Hepos frivilliga deltar också i evenemanget.

På alla evenemangen under Cykelveckan kan man delta i Helsingforsregionens cyklisters medlemskampanj, där det bland alla som blir medlem före den 22 september 2022 lottas ut två Helkamas elcyklar (värde upp till 3 199 euro). Lotteriet ordnas den 26 september 2022.


Cykla till Cykelveckans evenemang 

Hela programmet meddelas på hepo.fi/pyorailyviikko och på Hepos Facebook-evenemang

Lördagen den 7 maj
Invigning av Cykelveckan & Kidical Mass

Hepo ordnar med sina samarbetspartner invigningen av Cykelveckan på Medborgartorget i Helsingfors lördagen den 7 maj kl. 12–17.

Söndagen den 8 maj
Hela familjens cykeltur


Morsdagen till ära ordnar man på söndagen den 8 maj en cykeltur för hela familjen när familjen tar sig på äventyr i form av en cykeltur som startar på Medborgartorget i Helsingfors. Upplev cyklingens glädje och delta i den gratis handledda cykelturen. Turen startar på Medborgartorget kl. 10.30. Turens maximilängd är cirka 25 kilometer och den tar ungefär tre timmar. Takten är lugn för att alla hänger med.

Tisdagen den 10 maj, onsdagen den 11 maj, torsdagen den 12 maj
Frukost till cyklister & orientering i näromgivningen

Det jättepopulära evenemanget Aamupalaa pyöräilijöille (Frukost till cyklister) kommer tillbaka till Cykelveckans program efter en paus på ett par år! Från tisdag till torsdag delar Hepos frivilliga frukost till cyklister i Helsingfors, Esbo och Vanda. 

Frukostserveringen på tisdagen den 10 maj ordnas på Banan i Helsingfors, under Porkalagatans brygga. Onsdagen den 11 maj betjänas hungriga och kaffetörstiga cyklister däremot vid Laguuni i Kägelviken i Esbo och torsdagen den 12 maj på Måltorget i Dickursby i Vanda. Frukost och kaffe serveras varje dag kl. 7–9.

Torsdagen den 12 maj publiceras också Cykelveckans orientering i näromgivningen. Orienteringen är ett cykelevenemang som inspirerar till ett stadsäventyr på huvudstadsregionen.

Fredagen den 13 maj
#kuormahaaste

Dagen Pyörällä kauppaan (Med cykel till butiken) firas på huvudstadsregionen med en utmaning på sociala medier. Utmaningen bjuder in stadsborna att dela bilder på laster som de har transporterat med cykel och på färder som de gjort med cykel. Dela bilder på sociala medier med hashtaggen #kuormahaaste. 

Lördagen den 14 maj
Cykelturismdagen

På cykelturismdagen berättar erfarna cykelturister om sina erfarenheter och sina tips för cykelturism – oavsett om den riktas till näromgivningen eller längre bort. Intervjuerna kan ses live och förstås även senare på Hepos Facebook-sida.