Huvudstadsregionens utflyktskalender 2019 har publicerats

Naturen vaknar till liv på våren - Huvudstadsregionens utflyktskalender har publicerats

I år ordnas det 130 utflykter i huvudstadsregionens natur. Information om dessa har samlats i en kalender för huvudstadsregionens naturutflykter 2019. Utflykterna börjar med att kolla in flyttfåglarna i april och slutar i oktober-november då man förundrar sig över öringarnas lek i Stickelbackabäcken i Helsingfors och gör mörkerutflykter i Esbo.  

Huvudstadsregionens städer Esbo, Helsingfors, Grankulla och Vanda, har ordnat gratis guidade naturutflykter för invånarna redan i mer än 30 år. 

Naturen i huvudstadsregionen är otroligt mångsidig och överraskande. I regionen finns även fantastiska kultur- och naturlandskap. I dessa miljöer finns en stor artrikedom och områdena är förknippade med intressanta historier. 

Det är bra för kropp och själ att röra på sig i naturen. På utflykterna kan man även lära känna andra naturintresserade. Man får fina minnen från de gemensamma upplevelserna och mycket info om naturen som man har nytta av. Utfärder och parkpromenader hjälper dem som flyttat till huvudstadsregionen att bli bekanta den nya hemorten och bli hemmastadda.  

Vårsurr, nya utflyktsholmar och rekreation på talko 

På flera av naturutfärderna våren 2019 stiftar vi bekantskap med surrande eller krälande kräk och guiden har därför utrustat sig med en insektshåv.

En ny och utmärkt hjälp då man planerar en utflykt till en ö finns i HRT:s reseplanerare. I den har man för sommaren lagt till tidtabellerna för sjötrafiken till 26 hamnar. Stora Räntan firar 30 år som öppen för allmänheten!

Från kalendern ser man även de många dagar då man kan delta i naturvårdstalko, för att få motion och gott humör.   

Kalendrar delas ut på biblioteken och i kundservicen 

Nästan 30 000 nytryckta Naturkalendrar delas ut i biblioteken, servicepunkterna och naturhusen i Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda samt i pdf-form på internet. Centrumbiblioteket Ode är det centrala stället för utdelning i Helsingfors. 

Guidningen är huvudsakligen på finska men på vissa rutter finns även guidning på svenska och en rutt är på engelska. Utfärderna är gratis men det kostar att åka färja. Till vissa utfärder ska man anmäla sig på förhand men i övrigt är det fritt att delta. Vem som helst kan delta på utfärderna, stadsgränserna utgör inget hinder. Några av utfärderna är även tillgängliga. Man behöver inte vara i toppform för att kunna delta, det räcker bra med allmän kondition.