Historiska Georgsgatans simhall

Den anrika Georgsgatans simhall renoveras och för att bli ännu mer kundorienterad

Den nyklassiska och stämningsfulla Georgsgatans simhall som byggdes på 1920-talet kommer att undergå en grundrenovering och servicereform under de närmaste åren. Reformen syftar till att utveckla simhallens tjänster så att de blir ännu mer kundorienterade och miljövänligare. Stadsbor och kunder erbjuds möjlighet att påverka framtida reformer redan under slutet av året och våren 2022.

Georgsgatans simhall är ett av Helsingfors mest älskade fritidsmål. Den historiska simhallen, som har bevarat sitt ursprungliga utseende, lockar 300-800 kunder varje dag, trots sin kompakta storlek och är enligt många stadsbor och turister det mest stämningsfulla som Helsingfors har att erbjuda.

Georgsgatans simhall är den första simhallen i Finland och den enda som har varit i offentligt bruk i årtionden. Den ritades av arkitekt Väinö Vähäkallio och invigdes den 4 juni 1928. Georgsgatans simhall var ursprungligen ett hus med flera olika tjänster, där man inte bara hittade badmöjligheter, men också en tennisbana, ett fysikaliskt institut, en frisörsalong, en dansskola, en strykningsanläggning och en dansrestaurang. Också idag erbjuder Georgsgatans simhall olika tjänster, såsom restaurang Café Yrjö, olika bastur, lounger på andra våningen, gruppmotion och ett gym.

Reformen planeras tillsammans med kunderna

Efter årtionden av flitig användning har det blivit dags att göra en grundlig förbättring av byggnadens utrymmen och uppdatera uppfattningen om vad avkoppling och bad i en vacker miljö med gammaldags badstämning mitt i stadens centrum kan innebära. I och med förändringarna kommer man att erbjuda allt mer kundorienterade tjänster samt förbättra effektiviteten och miljövänligheten i enlighet med Helsingfors stads kolneutrala program.

”Georgsgatans simhall är ett helt unikt mål i stadens idrottstjänster. Det är trevligt att vi kan förnya en sådan historisk pärla som den här så att den möter kundernas önskemål ännu bättre. Målet är att utvidga kundbasen för Georgsgatans simhall och att utveckla mångsidigheten av lokalerna tillbaka mot ”ett hus med flera tjänster” genom att öka gruppmotionsmöjligheterna”, säger Kara Koskinen, teamchef för Georgsgatans simhall.

Planeringen av reformen av Georgsgatans simhall kommer att ske i etapper. Kultur- och fritidssektorn håller för närvarande på att utarbeta en behovsutredning för simhallen, och utredningen kommer att behandlas av nämnden i februari 2022. Projektplanen upprättas under 2022 och byggnadsarbetena påbörjas i början av 2024. Den renoverade simhallen planeras att öppnas under sensommaren 2025.

Utvecklingsarbetet genomförs genom att lyssna på stadsborna. Kunderna inbjuds att delta i planeringen av tjänsterna och utrymmena, eftersom en framgångsrik reform kräver information om kundernas behov, önskemål och åsikter. De olika gemensamma planeringsaktiviteterna är utformade så att man kan delta i dem enligt sitt eget intresse och schema. Samutvecklingen inleds genom att erbjuda möjlighet att dela erfarenheter, ge feedback och kommentera förnyelseplanen på plattformen Säg din åsikt 30 november 2021–12 januari 2022 och genom att träffa stadsbor i Georgsgatans simhall under december och januari. Inom kultur- och fritidssektorn anser man att det bästa sättet att bygga lockande tjänster som uppfyller kundernas behov och önskemål är att hitta lösningar tillsammans med stadsbor och samarbetspartner.


Säg din åsikt 
Georgsgatans simhall