Får det lova att vara ett trevligare höstlov – Helsingfors är full med höstlovsprogram

Helsingfors erbjuder höstlovsfirare mycket att se, uppleva och göra, eftersom staden ordnar program för skolelever och lite äldre 12–16.10.2020. Det finns verksamhet runt om i staden och det finns säkert något trevlig att göra för alla – allt från gårdsorientering i omgivningen vid Nordhuset till ordkonstverkstad med mumintema och stumfilmer i Ode! Evenemangsplatser är muséer, kulturcenter, bibliotek, ungdomsgårdar och motionsplatser. Hela höstlovsutbudet har sammanställts på webbplatsen munstadi.fi där var och en kan hitta trevligt program. Största delen av programmet är på finska.

Muséerna har öppet under höstlovet och de många utställningarna erbjuder ämnen för diskussion och upplevelser. I HAM Helsingfors konstmuseum kan du bland annat bekanta dig med könsroller och samhället ur en synvinkel som inte är människocentrerad på utställningarna Könsförvirring och Gustafsson&Haapoja: Museum of Becoming. Utställningen Free in No State i Stoa skärskådar bland annat förhållandet mellan marginella grupper och majoritets-befolkningen. Den alltid aktuella Tove Janssons fresker kan man beundra i HAM Gallerians förnyade uthängning. Temat i Vilho Lampis utställning är från Limingo.

I Spåramuseet och Helsingfors stadsmuseum får man uppleva en tidsresa till det förflutna till exempel genom att sitta i en gammal spårvagn eller besöka ett 1950-tals hem i utställningen Smakbitar från Helsingfors på Helsingfors stadsmuseum. Med hjälp av ny teknologi väcker den permanenta utställningen Tidsmaskin Signe Branders hundra år gamla fotografier av Helsingfors till liv. Under höstlovsveckan öppnas en ny utställning i Villa Hagasund: Ismo Hölttö: Ismo Hölttö – Möten i 60-talets Helsingfors berättar med bilder om den unga konstnärens synsätt på sin hemstad, dess människor och hela tidsperioden.

Det finns också saker att göra utomhus. I fotoutställningen Kronohagens kvarter får man nostalgiska glimtar av Kronohagens historia och förändringar i stadsmiljön genom foton som placerats på elskåp. I utställningen kan man orientera från ett elskåp till ett annat med hjälp av en karta. På Auroragatans Trafikstad ordnar man familjedagar under höstlovet där barnen får bekanta sig med trafiken genom att åka trampbil. Du kan delta i gårdsorientering på egen hand eller under ledning på Annegården, Gamlasgården och Nordhuset. I Lekparken Loru på centralbiblioteket Ode har man orientering med djurtema. I Ätbara Park på Blåbärslandet gör man konst av återvinningsmaterial och avnjuter gemensamt en måltid som utnyttjar matsvinn. På lägerområdet Furubacka på Vårdö ordnas höstläger för högstadieelever som varar i två nätter där teman är camping, äventyr, hitta något nytt och stärka förhållandet till naturen. Fallkulla husdjursgård erbjuder roliga saker att göra för ungdomar varje dag under höstlovsveckan.

Det händer även i ungdomsgårdarna under höstlovet, där kan du kocka, spela, dansa och göra egen koreografi eller till exempel se på filmer. Utbudet består även av olika turneringar, maskverkstäder, skejtklubbar, utflykter och mycket annan öppen verksamhet. Tattarmossens motorhall har också öppet under höstlovet. I Kipinä ordnas Podcast-utbildning. Tiivistämös interaktiva Syyslomachillaus (Höstlovschill) streamas på nätet och medverkande är bland annat Seksikäs Suklaa, Sakkeking, Madboiali ja MolyBros. I Gamlas ungdomsgård kan man delta i ljusverkstad där man får planera och förverkliga ett ljusverk till Cittertorget som avtäcks för allmänheten i slutet av oktober.

Malms Megahässäkkä (Megavimmel) på Malms kulturhus är höstlovets roligaste evenemang för ungdomar. De bästa uppträdarna och de intressantaste verksamhetspunkterna erbjuder något att göra för alla. Gamlasgårdens höstlov utlovar önskefilmer för ungdomar, förfest med Harry Potter tema och efterfest med att göra sushi. Även i andra kulturhus och bibliotek ser man på filmer under höstlovet. I till exempel Gamlasgården, Malms kulturhus och Kino Regina i Ode kan man njuta av olika filmer. I Kino Regina får man bland annat se Chaplins stumfilmer med ackompanjemang av levande pianomusik. Kino Helios i Malms kulturhus erbjuder en specialvisning av filmen TOVE som nyligen hade premiär, på plats finns filmens manuskriptförfattare Eeva Putro.

Mumintemat är aktuellt på Malms kulturhus, Gamlasgården, Annegården, Nordhuset och Centralbiblioteket Ode med läsföreställning och ordkonstverkstad för hela familjen där man bland annat är ute på äventyr i Tove Janssons berättelse Farlig Midsommar och hittar på egna berättelser genom att prata, skriva och rita med hela familjen.

Höstlovet i Annegården kulmineras i den riksomfattande Sagodagen som firas i slutet av veckan på Sagas namnsdag. På Annegården ser man den önskade teaterföreställningen Unikuskit som är ett livligt och anarkistiskt teateräventyr baserat på barns drömmar. Om du tycker om serier kan du göra sådana på kursen Sarjakuva N-Y-T i Nordhuset. På kursen får du bekanta dig med nutida serier, idékläckning, skriva manuskript och använda olika redskap. Sysselsättning för lågstadieelever på höstlovet om rymden på tvådagarskursen Till Galaxen Mars! i Stoa, som gör rymdstationerna startklara och raketerna stiger högt! Under höstlovsveckan fylls Stoa av program med Afrika-tema från onsdag till lördag under evenemanget Africa in East Helsinki. Det utlovas bland annat basar med afrikansk mat, trumkurser, afrodans, en uppsättningsverkstad för den afrikanska huvudbonaden Gele, paneldiskussion och mycket mer.

När du blir godissugen och köket kallar, kan dessa två kombineras med en delikat kurs på höstlovet genom att göra godis själv i Malms grundskola i Talvela. Dessutom kan man delta ett kockkrig och tillreda en trerätters middag utan recept med ingredienser från en mysteriekasse. I biblioteken i Mosabacka filmar man Tik Tok-videon, gör animationer och bekantar sig med optiska leksaker och spelar tillsammans bl.a. med bibliotekets Nintendo Switch på filmduk. Brädspelen i biblioteken får fritt användas. Spel är även temat på höstlovsveckans Rocket League-turnering i Malms bibliotek. I Gamlas bibliotek kan man göra djurorigami. I Tölö bibliotek ritar man serier och får handledning om tecknandets hemligheter av en serielärare som finns på plats. Om du är intresserad av att illustrera kan du åka till Nordsjö där man under en fyra dagar lång konstkurs i Nordsjöhuset skapar ett gemensamt verk med Gruppillustrationsteknik.

Tjuvstarta höstlovet med vattenmotionsdagarna i Östra centrum söndagen före höstlovet. Programmet består av bland annat Wibit Aguatrack vattenmotionsbana, vattengymnastik, sup-bräde och paddling samt sjöjungfrusimning. FunAction-evenemanget i Idrottskvarnen för högstadieelever med bland annat klättring, strength-gymnastik, stretching. Det utlovas även överraskningsprogram!

Höstlovsutbudet finns i sin helhet på webbplatsen munstadi.fi, där man även hittar noggrannare information om programmet. Det är fritt inträde till en stor del av evenemangen, till vissa ska man anmäla sig på förhand. Programändringar är möjliga.

Vi beaktar säkerheten för våra kunder under coronapandemin. Alla bibliotek, kulturcenter, inomhusidrottsplatser, muséer och ungdomsgårdar har anpassats så att närkontakter kan minskas till exempel med utrymmesarrangemang, plexiglas, mindre gruppstorlek eller ökad självbetjäning, I evenemangen och på verksamhetsställena följer man säkerhetsavstånd och fungerar enligt myndigheternas anvisningar i anslutning till corona. Vi rekommenderar att våra kunder använder ansiktsmask på basis av THL:s anvisningar.