Espan lavalla on esiintyjiä, joiden esitystä katsojat seuraavat.

Invigning av Esplanadestraden firas den 19 maj – programutbudet är rekordstort fram till början av hösten

Under den kommande sommaren satsar Helsingfors stad mer än normalt på liveevenemang på Esplanadestraden för att öka stadsinvånarnas trivsel och liva upp stadskärnan efter att coronarestriktionerna har hävts. Sommarprogrammet inleds torsdagen den 19 maj med två ljusstarka artister Maria Ylipää och Emma Salokoski. Sommarsäsongen kulminerar i avslutningsveckoslutet den 1–4 september.

I år betonas särskilt den kulturella mångfalden i Esplanadestradens program. Under sommaren kan åskådare och åhörare njuta av till exempel kubanska och afrikanska rytmer, samiska toner, intressanta diskussioner, dikter, danskonst och olika temadagar. Utbudet av gratisevenemang är rekordstort, eftersom staden vill främja stadsbornas välbefinnande och kulturfältets återhämtning från pandemin. Vid scenen förväntas rikligt med åhörare – både stadsinvånare och turister – som njuter av det mångsidiga kulturutbudet och att få träffas.

Invigningshelgen inleds redan torsdagen den 19 maj med två underbara sammansättningar. Klockan 17 intas scenen av sångerskan Maria Ylipää och dragspelsartisten Niko Kumpuvaara. De framför material av sammansättningen Ylipää & Ystävät och versioner av Piazzollas mest älskade kompositioner. Kvällen fortsätter kl. 18.40 med Emma Salokoski & Mikael Konttinen Quartet.

Entäs Peltonen? som är känd för sina glada livespelningar uppträder fredagen den 20 maj. Bandet framför finskspråkig gitarrpop med funkstämning och influenser från rock. Lördagen den 21 maj startar Esplanadens Big Band Marathon efter en paus på några år. Det blir ett mångsidigt utbud av storbandsmusik från grooviga sommarhits till mer traditionella kompositioner. Artisterna är Ladies First Big Band, Ebeli Big Band, Henri Lintula & Birdy Big Band och Reunion Big Band.

Plock ur sommarprogrammet

MIL-Espa som framför underhållande militärmusik har underhållit publiken i Esplanadparken sedan 1927. Under den kommande sommaren blir det hela nio konserter när scenen i tur och ordning intas av militärmusikkårernas olika sammansättningar. Gardets musikkår svarar för den första konserten fredagen den 20 maj. I programmet ingår marscher och underhållningsmusik, solistnummer och olika stämningsfulla stycken. Konserten dirigeras av musikmajor Timo Kotilainen, och solister är Gardets musikkårs egna musiker.

Den populära programserien Open Stage fortsätter även i år och scenen intas av 16 artister eller ensembler under åtta dagar i maj–augusti. Bland de cirka 140 ansökningarna som man fick till det öppna Open Stage programmet valde man ut ett så mångsidigt utbud av representanter för olika musikstilar som möjligt. Med finns bland annat soul, blues, folkmusik, indierock och rap. Open Stage-serien öppnas av Katri O och Delado tisdagen den 24 maj. En del av spelningarna kommer också att sändas på Radio Helsinkis frekvens och man kan lyssna på inspelningarna i efterhand.

PIIRA (Piirainen Blom Saarenkylä) som kombinerar folkmusik och folkdans intar scenen söndagen den 29 maj. Piiras rötter är i den finländska folkmusiken och danstraditionen varifrån fartfyllda och överraskande föreställningar växer fram för att glädja åhörarna och tittarna.

Onsdagen den 6 juni firas Eino Leinos dag även på Esplanadestraden med en kombination av poesi och musik. Mottagaren av Eino Leino-priset på 5 200 euro, som delas ut för andra gången, kommer att uppvaktas med blommor på evenemanget.

Tovik Choir 27.5
Alternative Beats Club 28.5
Young talents of Helsinki International Ballet Competition 4.6
Helsingforsdagens evenemang 12.6
Jazz-Espa 25−31.7
Etno-Espa 1−10.8
Helsinki-Cotonou Ensemble 12.8
Helsingfors pratar evenemang 23–25.8

Närmare programinformation om vårens och sommarens evenemang uppdateras på Esplanadestradens webbplats och de publiceras också på Esplanadestradens somekanaler. Alla evenemang är gratis och tillgängliga.

Kontaktuppgifter:
Kulturproducent Emmaliisa Kaikkonen, 040 485 77 07, emmaliisa.kaikkonen@hel.fi
Helsingfors stad, kultur och fritid, Esplanadestraden
Kommunikationsexpert Anu Ojanen, 040 523 90 05, anu.ojanen@hel.fi
Helsingfors stad, kultur och fritid, kommunikations- och marknadsföringstjänster

Bild: Helsingfors stad/Petteri Lehtinen

Nyheten har publicerats den 16.5 och har uppdaterats den 19.5