Works by Nanna Susi.

Konst i idrottens mecka - Olympiastadion och HAM börjar samarbeta

HAM Helsingfors konstmuseum och Olympiastadion har startat ett samarbete som hämtar verk från HAMs konstkollektion till det förnyade Olympiastadion. På Finlands största evenemangsarena når konsten nya åskådare och gör samarbetet intressant även på internationell nivå.

Olympiastadion och HAM presenterar genom sitt samarbete konst i en ny miljö och som en del av stadions dagliga verksamhet. De som besöker Olympiastadion kan njuta av konsten både i omgivningen av stadions Besökarcenter och i möteslokalerna. Verken i de olika utrymmena har blivit valda med respekt för stadions arkitektur och för att pigga upp lokalerna på Olympiastadion som blivit namngivna av finländare.

Nelli Palomäkis (f. 1981) porträtt på barn välkomnar besökarna i Besökarcentret vid ingången till tornet. Palomäkis fotografier har en fängslande vintagestämning som kontrasteras av barnmodellernas tidlöshet. De fungerar som en länk mellan framtida stadionbesökare och besökare från gångna tider. Motiven i de konstverk som ställs ut i mötesrummen kan skapa associationer bl.a. till Bubi-berguvens besök och samarbetet mellan stadionarkitekterna Lindegren och Jäntti.

“I valet av konstverken har man uppmärksammat både den nutida evenemangsarenans innehåll och Olympiastadions värde som en betydande historisk byggnad och ett landmärke” berättar HAM Helsingfors konstmuseums tf. samlingschef Kati Nenonen.

Det nya samarbetet mellan HAM och Olympiastadion baserar sig starkt på båda parternas värderingar - vikten av sammankomster och glädje. Konsten som upplevs i en ny miljö förenar olika kulturer och möjliggör att man kan bekanta sig med konst i samband med motion, möten och besök i tornet.

“För vår del vill vi möjliggöra nya och även överraskande möten på Olympiastadion. Konst och idrott har även tidigare gått hand i hand när det ordnades konsttävlingar i samband med de olympiska spelen under åren 1912-1948. I Helsingfors år 1952 tävlade man inte längre i konst, men i samband med de olympiska spelen ordnades en konstutställning”, förklarar Olympiastadions marknadsförings- och kommunikationsdirektör Marju Paju.

Man kan bekanta sig med konsten på Olympiastadion gratis i omgivningen av Besökarcentret och mera omfattande mot betalning under guidade Konst i idrottens mecka-stadionrundvandringar fr.o.m. början av år 2021. 

Utställningen på stadion har kuraterats av HAM Helsingfors konstmuseums tf. samlingschef Kati Nenonen.

Läs mer:

HAM

Olympiastadion

Foto: HAM/Hanna Kukorelli