Satu Sipilä, som är guide på Helsingfors konstmuseum HAM, fick beröm av hemvårdens klienter för sin lugna och tydliga guidning. Foto: Virpi Peltola

Museet ringer hem – Helsingfors erbjuder kulturtjänster på distans för hemvårdens klienter

Hemvårdens klienter i Helsingfors kan få konstupplevelser på distans via surflattor. Målet är att främja hemmaboende äldres kulturella rättigheter och delaktighet genom att utveckla nya digitala tjänster. Hemvårdens klienter på Degerö, som fungerar som pilotområde, har i år erbjudits bland annat improvisationsteater och utfärder till kulturella platser.

”Med teknikens hjälp kan även äldre med dålig hälsa få möjlighet till nya upplevelser”, säger närvårdaren Nina Blåfield från hemvården på Degerö. Distanssändningarna är interaktiva gruppsamtal som sker via surfplattor. Omkring 800 hemvårdsklienter i Helsingfors har redan surfplattor.

Med surfplattans hjälp kan hemvårdsklienterna ta del av en interaktiv resa exempelvis till utställningen av Ellen Thesleffs verk. 87-åriga Soili och 91-åriga Eila följde med en guidad rundtur på konstmuseet HAM hemifrån för första gången.
”Ovanligt bra guidning. Vi kan rekommendera det här också för andra. Det är så sällan man får ta del av konst”, kommenterar förstagångsanvändarna.

I höst har hemvårdens klienter ännu möjlighet att minnas tillsammans med Helsingfors stadsmuseum samt ta del av Helsingfors Stadsteaters poesistunder och Maria Baric Companys dockteater. ”Vi är glada över den respons vi har fått både från hemvårdens klienter och från producenterna av kulturinnehåll. De har upplevt genuin interaktion kring konsten med surfplattans hjälp”, berättar projektchef Outi Sivonen.

Verksamheten är en del av projektet Tänään kotona, som samordnas av Helsingfors stads kultur- och fritidssektor. Målgruppen är hemvårdens klienter. Projektets samarbetspartner i Helsingfors är bl.a. Helsingfors stadsbibliotek, Helsingfors stadsorkester, Helsingfors konstmuseum HAM, Helsingfors stadsmuseum, Servicecentralen Helsingfors, yrkeshögskolan Metropolia och ett antal enskilda konstnärer.

Projektet har beviljats specialunderstöd från undervisnings- och kulturministeriet för åren 2018–2019. Helsingfors, Tammerfors och Vasa stad deltar i projektet. Projektets resultat presenteras vid ett avslutande seminarium på kulturcentret Caisa den 27 november 2019.