Påskens blommor.

Påskens kultur- och fritidstips för helsingforsbor

Helsingfors stad erbjuder alternativa tjänster och innehåll för påskfirandet. Leta virtuellt efter påskägg med Odes Veera-robot, kom i påskstämning genom att lära dig att måla ägg eller genom att delta i en virtuell konsert med klassisk musik. Följ med motionsäventyret på Helsingfors-kanalen eller ge dig ut och motionera i Helsingfors och bonga nallarnas favoritmusikstycken eller ett jättepåskägg gjort utav narcisser. På Helsingfors stadsmuseums samlingssida kan man bekanta sig med helsingforsbornas påskfirande med hjälp av fotografier, föremål och vykort. 

Leta efter påskägg med Odes Veera-robot

Veera är en social robot vars jobb är att guida folk i biblioteket. Men nu är centrumbiblioteket Ode tomt, det finns ingen att hjälpa. I distansevenemanget får man följa med Veera till Odes tomma gångar och leta tillsammans efter påskägg som gömts i biblioteket!

Distansevenemanget Veeras påskäventyr kan ses på nätet på sidan helsinkikanava.fitorsdag 9.4. kl.11-11.20. Inspelningen kan även ses senare.

Lyssna även på när författaren Sofi Oksanen läser sin barndoms favoritssaga J. Oron Muna / Pikkiriikkisen kanan muna på estniska och finska, samt berättar om bokens bakgrund på facebook-sidan Kirjasto Helsinki. Videon finns till påseende torsdagen 9.4. från kl.11, och kan även ses senare. 

Påskdekorera med hjälp av tips från Virtuella Annegården

Låt våren komma och sprid påskstämning! På Annegårdens Facebook-, Instagram- och Youtube-kanaler finns tips på att göra påskdekorationer. Med hjälp av instruktionerna kan man göra ett eget fågelbo med ägg med hjälp av material från naturen samt färga ägg med hjälp av lök. I producenten Kikka Hahtomaas Youtube-kanal får man bekanta sig med påskäggsmålning.

Kom i påskstämning med en virtuell konsert och stöd samtidigt de uppträdande artisterna

Kulturhuset Caisa livestreamar klassiska konserten Påskmåndagens minnen och uppfattningar på måndagen 13.4. kl. 19. Linda Suolahti (violin) och Tiina Karakorpi (piano) uppträder. Konserten ordnas i samarbete med Forskningsföreningen Suoni rf som en del av kampanjen Bjud på ett gig! (Tarjoa keikka!). Medlen som samlas in under kampanjen används till godo för artister inom musikbranschen. Lyssna till konserten på nätsidan suoni.fi, och delta i insamlingen genom att köpa en frivillig biljett.

I Flyygelikuu-konserten som spelades in i Nordhusets galleri spelar pianisten Hannu Alasaarela Bachs Goldbergvariationer. Konserten kan ses på Helsingfors-kanalen.

Under påsken har man även tid att se på film. På Savoyteaterns lista över filmer att se under påsken finns både filmer med superhjältar och några religiösa klassiker. Se hela listan på Savoyteaterns Facebook-sida.

Motionera ute och bonga ett jätteägg med narcisser, nallarnas favoritmusikstycken och ready made-påskris

Påsken lockar även till motion utomhus. Under coronaepidemin bör man följa THLs råd att hålla två (2) meters avstånd till medmotionärerna, grupper på över 10 personer skall inte heller bildas på motionsområden, t.ex. vid motionsspårens konditionsplatser, och händerna bör desinficeras även när man motionerar utomhus.

Det finns saker att se runtom staden såhär i påsktider även under denna exceptionella tid. På Mosaiktorget framför Nordhuset i Nordsjö finns ett tre meter högt jättepåskägg som är täckt med narcisser. Samtidigt kan man även spana in nallar i Nordhusets fönster. Konstnärerna i vårens processutställning i Nordhuset, Vieno Motors, föreslår även en vårlig promenad längs stränderna där man kan spana in ready made-påskris. Man kan videorapportera sina fynd med taggen #readymadevitsa på Nordhusets Instagram- eller Facebook-sida.

Nallar har även invaderat fönstren i Gamlasgården i Gamlas och på Malmhuset i Malm. Malmhusets nallar- en spellista över barnmusik, gläder förbipasserande vid Malmhusets huvudingång från och med onsdagen 8.4. på vardagar kl. 12 och 15, och under påsken på lördagen 11.4. kl. 12 och söndagen 12.4. kl.12. Man kan även delta i Malmhusets tävling på Facebook och Instagram och bonga de musikstycken i spellistan som har nalletema! I Malmhusets fönster visas även verk ur Tuija Markonsalos utställning Balsamerad skog.

Det på påsken ofta populära utfärdsmålet, husdjursgården Fallkulla, är stängt, men man kan följa med djuren på Fallkulla i Facebook kotieläintila och på Instagram. 

Motionsäventyr för barn och gympa direkt till vardagsrummet

Helsingfors-kanalen kan man delta i barnens och familjernas motionsäventyr, där Jaakko och Juhana leder en till olika rörliga äventyr. Det här äventyret lönar det sig inte att följa med från soffan eller på nåt annat passivt sätt, utan det lönar sig att klä på sig motionsmundering, göra utrymme för rörelse och utrusta sig med gott och glatt humör.

Dessutom kommer det hela tiden även gympavideon för andra målgrupper i Helsingfors-kanalen. På kanalen finns redan t.ex. pilates-, utegympa- och stretchningsvideor. Direktsändning av nya avsnittet av Jaakkos och Juhanas motionsäventyr visas alltid på tisdagar kl.10.30.

Man kan också gympa med i gympastunderna som Helsingfors motionsinstruktörer drar på Yle Arenan. Gympastunderna kan även ses på tv-kanalen TV2 varje vardagsmorgon kl. 8.50, och i repris samma eftermiddag kl. 15.50. Hela veckans träningar kommer i repris på lördagar ungefär mitt på dagen. 

Påskstämning i Helsingfors stadsmuseums samlingar

Påsken till ära ger Helsingfors stadsmuseum ut ett urval fotografier, föremål och vykort som berättar om helsingforsbornas påskfirande.

Bilderna som samlats på museets samlingssida hkm.finna.fi framhäver påskens religiösa betydelse; museets fotografer har besökt både ortodoxa och katolska påskgudstjänster. I andra bilder rör man sig på torg och gator tillsammans med helsingforsbor som förbereder sig inför påsken.

Att påskdekorationerna i hemmen och i affärerna är bekant lekfulla kan man se i museets samlingar. Religiösa motiv anknyter i huvudsak med den ortodoxa påsktraditionen. Ägget är en central symbol för påsken, den framträder såväl världsligt som religiöst. Sötsaksindustrin har lyckats utnyttja den genom att omvandla ägget till choklad och gömma en överraskning i den. På samlingssidan kan man även beundra de mer värdefulla påskäggen, Fabergéäggen, som tillverkades av de finskfödda mästarna. Tsar Alexander III påbörjade traditionen med att skänka påskägg år 1885.

De flesta påskkorten är söta och även romantiska. Däremot är kaninerna och kycklingarna synnerligen sportiga på påskkorten som publicerades olympiadvåren 1952 och som ritades av grafikern Arnold Tilgmann (1902-1978). Kycklingen som kastar slägga och påsken över lag i Helsingfors stadsmuseums samlingar kan man bekanta sig med på museets samlingssida hkm.finna.fi, antingen via de färdiga helheterna som museets forskare valt ut, eller med sökordet påsk.

Finna.fi är en söktjänst som erbjuder finländska arkiv, bibliotek och museer möjligheten att samla sitt material på ett ställe och för alla att hitta. 

Det på påsken ofta populära utfärdsmålet, husdjursgården Fallkulla, är stängt den här påsken.