LIVE grafiikka ja kuvituskuvia

Självständigheten firas i Helsingfors med många avgiftsfria evenemang

Helsingfors firar Finlands 104-årsjubileum genom att ordna tiotals kostnadsfria evenemang på självständighetsdagsafton och på självständighetsdagen 5 och 6 december runt om i staden. Syftet med evenemangen är att fira återvändandet till stadslivet och att stödja återhämtningen av kultur- och evenemangssektorn. Coronapasset tas i bruk vid alla offentliga tillställningar på självständighetsdagsafton och självständighetsdagen. Coronapasset krävs av alla över 16-åringar vid evenemang inomhus, men inte av yngre än det. Vänligen reservera tid för kontrollen av ditt coronapass. Var också beredd på att styrka din identitet med ett officiellt identitetsbevis.

Evenemangen är kostnadsfria och riktar sig till personer i alla åldrar i Helsingfors. Det bjuds bland annat på musik- och teaterföreställningar, pjäser, eldcirkus, rap-verkstäder och Kuorojen kierros (Körernas tur).

–  Under coronatiden har merparten av stadslivet stått stilla. Även om coronakrisen inte är över vill vi fira återgången till stadslivet på självständighetsdagsafton den 5 december och under veckorna före jul. Programmet kommer också att stöda återhämtningen av kultur- och evenemangssektorn. Vi vill ordna evenemangen på självständighetsdagsafton eftersom aftonen är festdag också under många andra finska högtider. Vi vill göra självständighetsdagsaftonen hoppfull, vacker och glad samtidigt som vi visar vår förståelse för att coronatiden har varit full av sorg, ensamhet och förlust för många människor, säger Tommi Laitio, sektorchef inom kultur- och fritidssektorn, om kvällens program.

Förutom på självständighetsdagsafton står staden värd för ett mångsidigt program under de tidiga julveckorna. Det fullständiga programmet för självständighetsdagen och december finns på webbplatsen för tapahtumat.hel.fi. Evenemangen och avsedda för människor i alla åldrar och kostnadsfria om inte annat uttryckligen anges. Programändringar är möjliga.

Plock ur programutbudet för söndagen 5 december:

  • Stadsmuseets julmarknad bjuder på hantverk och juldelikatesser. I julmarknaden deltar till exempel Uusix-verkstäderna, Vanhankaupungin suklaa, Kaffe Obscura och Café Ursula. Lör. 4 december och sön. 5 december kl. 11.00– 17.00
  • Hassan Maikal meet and greet -rim och rap-verkstad Kampens idrottscentrum 5 december kl. 13–14.
  • Glädjefylld självständighetsdagsafton på Berghälls bibliotek! 5 december: Balalaukku dossier-musikal och clowneriföreställning kl. 13.00–13.25, barnteaterföreställningen Pönttö kl. 14.00 –14.25, körföreställningen ILO Ensemble kl. 15.45.
  • Eld- och ljusshow för hela familjen i Rönnbacka ungdomspark 5 december kl. 16–17. Verket skapas av eld- och ljusshowgruppen Belenos Group of Arts.
  • Skridskoåkning för hela familjen på självständighetsdagen till ackompanjemang av DJ Rno på Åggelby konstisbana den 5 december kl. 18.30–20.30.
  • Mångkulturella dansföreställningar och rapartister på Lillhoplax ungdomsgård 5 december kl. 17–22.
  • Kuorojen kierros 5 december kl. 16–18 uppträder ett tjugotal körer i olika delar av Helsingfors. Till slut förflyttar körerna sig till Helsingfors centrumområde. Turen avslutas med Vårt land, som framförs samtidigt i olika delar av centrumet.

Mer information

tapahtumat.hel.fi

Nyheten har publicerats den 23.11 och har uppdaterats den 3.12.