Man kan simma i sjön vid Pihlajasaari bastu. Foto: Maarit Hohteri

Sommarens nyheter i Helsingfors lokalbokningstjänst Varaamo är bastur, stugor och tennistider

Helsingfors stads gemensamma lokalbokningstjänst Varaamo erbjuder stadsborna över hundra avgiftsbelagda och avgiftsfria offentliga lokaler i staden. Sommaren 2020 utökas Varaamo med evenemangslokaler, bastur och 18 tennisplaner.

Lokalbokningen Varaamo är en webbtjänst under ständig utveckling där stadsbor, föreningar och olika aktörer kan boka lokaler eller utrustning, allt från bastur till overlockmaskiner. Via Varaamo kan man boka en musikstudio, en tennistid eller tid för att sy eller reparera kläder, eller varför inte ordna en bokcirkel.

Stadsborna har hittat till Varaamos nya tjänster – stugorna bokades redan under den första timmen. Varaamo har dock fortfarande bastu- och tennisturer samt evenemangslokaler att boka för sommaren.

Lokalerna i Varaamo blir tillgängliga för bokning stegvis från och med den 1 juni 2020. De olika tjänsterna öppnar sina lokaler när verksamheten uppfyller coronatidens säkerhetskrav. Vi hoppas på tålamod och flexibilitet i dessa undantagstider.

Nya lokaler i Varaamo från och med juni
Bokningen av tennisplaner har tidigare skett genom att köa på plats. Nu kan man undvika köer genom att boka en tid i förväg via Varaamo. Bokning via tjänsten kostar 7 euro/h. Man kan fortfarande spela gratis i ankomstordning på lediga tennisplaner utomhus, om där inte finns någon som bokat en tid.

Varaamos utbud kommer också att utökas med nya möteslokaler, såsom allaktivitetsrummet Tapuli på Stapelstadens bibliotek samt allaktivitetsrummet och grupprummet på Sockenbacka bibliotek.

På Fagerö och Rönnskär kan man bada bastu. Tiderna och priserna för bastubaden varierar, och det är därför bra att kontrollera dem i beskrivningarna av de olika basturna i Varaamo. På Fagerö finns också stugor som kan bokas veckovis.

Den plattform i trä som byggdes förra sommaren på Salutorget, bredvid terminalen för Sveaborgsfärjan, passar bra för sommarhäng eller kanske små musik- och dansevenemang. I sommar ordnas där stadsdanser varje torsdag från och med den 18 juni, med beaktande av säkerhetsavstånden.
Varaamo har också intressanta utomhuslokaler på olika håll i staden – skvärer, paviljonger och platser i parker.

Varaamo är ett omfattande projekt inom Helsingfors kultur- och fritidssektorns digitala program. Systemet för nätbetalningar och lokalbokningstidtabellernas struktur är under utveckling. Målet är att Varaamo ska bli en så användarvänlig tjänst som möjligt, där varje stadsbo kan hitta lokaler för sina egna behov.

varaamo.hel.fi