Understöd för återhämtningen från coronapandemin möjliggör ett rekordstort kulturutbud i Helsingfors under sommaren

Denna sommar kan Helsingforsbor och turister glädjas över ett rekordstort utbud av evenemang, tack vare det understöd för återhämtningen från coronapandemin som kultur- och fritidssektorn beviljades. På Esplanadestraden kan man njuta av bland annat mångsidiga musikföreställningar, och evenemanget Helsingfors levande gator (Helsingin elävät kadut) tar ståuppkomik, performanser och gatuteater till gatorna i Helsingfors centrum. Kulturcentren erbjuder bland annat Pride-evenemang för ungdomar, musikspelningar och stadsodling. Syftet med de nya mikrostöden är i sin tur att hjälpa kulturfältet att snabbt återhämta sig efter pandemitiden.

Med den finansiering som syftar till återhämtning efter coronapandemin är sommarens evenemangsutbud större och mångsidigare än någonsin i såväl centrum som kulturcentren. På det här sättet satsar staden på trivseln och samvaron för alla Helsingforsbor och turister nu när pandemirestriktionerna äntligen har hävts.

Ett rikt evenemangsutbud är också ett sätt att se till att kulturfältet återhämtar sig efter denna exceptionella period. Dessutom har ytterligare 250 000 euro beviljats direkt till konst- och kulturproducenter i Helsingfors i form av nya mikrostöd för återhämtning efter pandemin. Med understödet genomförs cirka 300 småskaliga konst- och kulturevenemang som är öppna och avgiftsfria för alla.

Stadsborna får under sommaren och början av hösten njuta av olika konstarters mångsidiga föreställningar och till exempel flashmobbar på överraskande platser. Det utlovas bland annat grammofondans på Banan, georgisk bordssång på Slakthuset, österbottniska sånger och dockteater som cirkulerande cykelteater i Berghäll, trädgårdsmästarens bastuseminarium i Hertonäs, meditativ konstpromenad i Drumsö och kroppsdikter på Kallviks badstrand.

Helsingfors levande gator tar performanskonst till gatorna i centrum

Helsingfors levande gator (Helsingin elävät kadut) är en kulturprogramhelhet som tar scenkonst ut på gatorna i centrum och bjuder in stadsborna att njuta av möten och samvaro.

Kurateringen av programmet har så mångsidigt som möjligt fokuserat på att sysselsätta frilansare inom olika konstarter. Musik, dans, cirkus, performanser, gatuteater samt verkstäder sprider sig ut till gatorna i centrum den 16 juni–25 augusti. Det blir ett cirkulerande program för alla åldrar varje torsdag och under flera veckoslut.

Helsingfors levande hittar du på Salutorget i Helsingforsbiennalens paviljong, i Magasinparken i Tölöviken, på Finlands nationalmuseums sommargård, på Esplanadsestraden och på stadens sommargator framför Designmuseet. Programmet i sin helhet finns på https://tapahtumat.hel.fi/sv/home

Torsdagen den 23 juni före midsommar uppträder bland andra Compañía Kaari & Roni Martin Goes ROOTS, som i sina låtar kombinerar Pentti Saarikoskis dikter med flamenco och balkansk anda samt nycirkusgruppen Blind Gut Company med sin till hela familjen riktade föreställning Kuin kala puussa (Som en fisk i trädet) på sommargatorna och i Helsingforsbiennalens paviljong. Det utlovas verkstäder för barn och vuxna på till exempel evenemangen Helsingfors levande gator goes Nationalmuseet under tre veckoslut.

De traditionella konserterna på Esplanadestraden och annat kulturellt mångsidigt evenemangsutbud inleddes redan i mitten av maj och fortsätter i större utsträckning än någonsin fram till början av september. Alla evenemang på Esplanadestraden är gratis och tillgängliga. Hela sommarprogrammet finns på Esplanadestradens webbplats.

Kulturcentrens sommar erbjuder spelningar, stadsodling och Pride-program

Sommargårdarna i Helsingfors kulturcenter erbjuder mångahanda program under hela sommaren, bland annat musikspelningar, stadsodling och dans. På Månsasgårdens Sommartorg ordnas till exempel Open Stage-kvällar för performanskonst och Fredagsspelningarna med intressanta artister. Till exempel intar de hyllade punkbanden Tamara Luonto och Seksihullut scenen fredagen den 29 juli.

På Nordhusets Pride-kväll för ungdomar tisdagen den 28 juni firas bland annat jämställdhet och jämlikhet. I programmet ingår en blomsterkransverkstad, en pinsverkstad, queer-bokutbyte, en diktföreställning av dragdiktare Maimu Brushwood och en regnbågsbokutställning. Dans- och musikgruppen Delado från Finland och Burkina Faso ansvarar för fartfyllda rytmer och dansmönster. Filmer med anknytning till Pride-veckans teman visas i Malms kulturhus torsdagen den 30 juni. På Pride-evenemanget för ungdomar får besökare göra sina egna kransar i blomsterkransverkstaden och måla färgglada sommarnaglar i nagellacksverkstaden.

I juni–augusti kan man även utöva urban stadsodling på kulturcentrens gårdar. På Annegårdens gård växer en grön gemenskapsträdgård, där man kan lära sig om odling, följa hur de ätbara växterna växer och trivas i den avslappnade trädgårdsstämningen mitt i staden. I Hela världens trädgård i Stoa förnimmer man internationella trädgårdstämningar och beundrar nyttoväxter, örter och blommor från olika delar av världen. I projektet deltar den irakiska kvinnoföreningen INY ry, African Care ry, Östra Centrums bibliotek och invånare i det omgivande området.

Dessutom möts man även denna sommar i de avgiftsfria stadsdansernas tecken på sommargårdarna vid Annegård, Malms kulturhus, Gamlasgården, Stoa och Nordhuset. På de avslappnade dansstunder på vardagskvällar kan man under ledning av utbildade dansinstruktörer lära sig pardanser som vals, jenka, samba, humppa och tango. Kom med som par eller ensam! Ingen förhandsanmälan krävs.

Kulturcentrens sommarprogram pågår fram till augusti, då man firar till exempel Gamlasgårdens 30-årsjubileum. Diskodrottningen Eini, kameleontartade Litku Klemetti och Mari Kätkä Trio, som leder publiken till allsången, intar scenen vid födelsedagsfesten fredagen den 19 augusti. Lördagen den 20 augusti firar Gamlas sin första byfest med bland annat parkloppis, dans och teater, musik, barnprogram och verkstäder. Ett mer detaljerat program och artister publiceras senare. Här kan du bekanta dig med det omfattande och mångsidiga sommarprogrammet för Helsingfors kulturcenter.

Läs mer:

Helsingfors levande gator tar kulturen till gatorna och bjuder in stadsborna till stadskärnan för att njuta av möten och samvaro

Huvudbild: Lyssnare vid Esplanadestraden Bild: Helsinki Partners/Jussi Hellsten