Ungdomsarbetet stöder också under valborg – Helsingfors erbjuder gott om distansprogram

Ungdomsarbetet stöder ungdomar vid behov och erbjuder hjälp för unga under 18 år i olika delar av Helsingfors på kvällen och natten på valborgsmässoafton 30.4. Operationens ledning betonar ändå att man hoppas att ungdomarna ska fira valborg hemma eller nära hemmet i små grupper. Det lönar sig att undvika sammankomster. Helsingfors erbjuder gott om distansprogram via nätet under valborg.

Operationen genomförs av Helsingfors stads ungdomstjänster i samarbete med bland annat Röda Korsets Helsingfors och Nylands distrikt, Saapas-verksamheten, Stationens Barn, Vanda och Esbo städer, Helsingfors församlingars specialungdomsarbete Snellu samt polisen och akutvården.

”Det är viktigt att föräldrarna pratar med ungdomarna om att fira valborg hemma och i det egna närområdet i små grupper. Vi vet att ungdomarna har ett tungt år bakom sig och de saknar att vara tillsammans, men på grund av coronaviruset är stora sammankomster inte ännu trygga”, säger operationens ledare Minna Sirviö från Helsingfors ungdomstjänster.

Program och samtalshjälp online

Vappen på distans, som lanserades av Helsingfors för ett år sedan, får en uppföljning och staden erbjuder massor av olika distansprogram online under hela valborgsveckoslutet. På valborgsmässoafton ser vi t.ex. Upgrade - en onlinefestival för unga med artister och band från hela Finland. En detaljerad programuppdatering finns på nätsidan tapahtumat.hel.fi/sv. Valborgsmässoafton kulminerar i Vapun päällä vappu -showen, med Apulanta och Stig som höjer feststämningen på distans. Konserten kan ses gratis under valborgsmässoaftonen på Nelonen och Ruutu.

Under valborg får ungdomar också samtalshjälp genom riksomfattande SekasinChat, som är öppen under vardagar och vardagshelger kl. 9–24, veckoslut kl. 15–24.

Foto: Jussi Hellsten