Sininen hahmo vaaleanpunaisella taustalla.

55 000 Helsingforsbor har bokat tid till influensavaccination

Vaccineringen av Helsingforsbor som tillhör riskgrupperna samt deras närmaste krets inleddes måndagen den 1 november. Tidsbokningen öppnade den 25 oktober. Influensavaccinationer ges från måndag till fredag under fyra veckor.

– Vaccineringen mot influensa har kommit igång bra. Hittills har cirka 55 000 tider bokats. Influensavaccinationer fås med tidsbokning vid coronavaccinationspunkterna, som ligger vid goda transportförbindelser, så folk har haft lätt att hitta dit, konstaterar Timo Lukkarinen, chefsläkare för hälsostationerna.

Influensavaccinationen är avgiftsfri för personer som tillhör riskgrupper samt deras närmaste krets. Riskgrupperna och definitionen av närmaste krets kan ses här.

Influensavaccinationen fås enbart efter tidsbokning. Snabbaste sättet att boka tid till vaccinationen är på adressen  influensavaccination.hel.fi. Du kan också boka tid genom att ringa telefonnumret 09 310 46300.

– Ibland har det uppstått köer vid vaccinationspunkterna. Vi uppmuntrar därför alla att komma till vaccinationen vid rätt tidpunkt. Tyvärr finns det inte utrymme för separata väntrum vid vaccinationspunkterna och köandet sker delvis utomhus. Det är viktigt att klä sig efter väder så här på hösten, berättar Lukkarinen.

Om du vill kan du få tredje dosen av coronavaccinet samtidigt som influensavaccinet, om du står i vaccinationstur för den tredje dosen. Då behöver du inte boka en egen tid för coronavaccinet. Boka i så fall endast en tid för influensavaccinet.

Influensa- och coronavaccinationer fås på vaccinationspunkterna måndag till torsdag klockan 8.15–18 och fredag klockan 8.15–16.

Läs mer

Influensavaccination för Helsingforsbor 2021 – influensavaccination.hel.fi

Så här bokar du tid till influensavaccinationen på nätet

Bild: Miltton