Helsingforsbor i åldrarna 18–69 år som tillhör riskgrupperna 1 och 2 får nu den fjärde dosen av coronavaccinet.

De Helsingforsbor över 18 år som tillhör riskgrupper kan nu boka tid för den fjärde coronavaccinationen

Helsingforsbor i åldrarna 18–69 år som tillhör riskgrupperna 1 och 2 får nu den fjärde dosen av coronavaccinet. För vaccinationen krävs tidsbokning. Vaccinationen fås när det gått minst tre månader efter den tredje dosen. 

Tiden kan snabbast bokas på koronarokotusaika.fi. Det går även att boka tid genom att ringa tfn 09 3104 6300 (vardagar kl. 8–16). De exakta adresserna och öppettiderna för Busholmens och Malms vaccinationsställen finns på hel.fi/sote/koronarokotus-sv/vaccinationspunkter.

– Bakomliggande sjukdomar hos personer som tillhör riskgrupper ökar risken för allvarlig coronavirussjukdom. Vi hoppas att så många Helsingforsbor som möjligt undviker allvarliga former av coronavirussjukdomen och därför erbjuder vi nu alla vuxna som tillhör riskgrupper den fjärde dosen av coronavaccinet. På grund av sommarsemestrarna ges vaccinationerna gruppvis och med tidsbokning.  Vi strävar efter att ge vaccinationerna så fort som möjligt, säger Timo Lukkarinen, chefsläkare för hälsostationerna.

Vaccinationen fås genom att styrka sin identitet till exempel med ID- eller FPA-kortet. Man ska vara beredd att bevisa att man tillhör en riskgrupp till exempel med en kopia av patientjournalen. Som den fjärde vaccindosen ges Pfizers mRNA-vaccin. Mer information om vaccinet finns på THL:s webbplats. Vaccinationen är frivillig och gratis.

Personer som har genomlidit coronasjukdomen och fått tre vaccindoser behöver inte en fjärde vaccindos, eftersom den genomlidna sjukdomen motsvarar en vaccindos.

För att undvika köer på vaccinationsställena önskar vi att man inte kommer till vaccinationen alltför lång tid före den bokade tiden, tack!

Mer information