Efter vaccination appliceras ett plåster.

Den fjärde coronavaccinationen erbjuds nu till 60–69-åringar

Du måste boka tid för vaccinationen. Du får vaccinet om det har gått minst tre månader sedan den tredje vaccindosen. 

Personer som har genomgått coronasjukdomen och fått tre vaccindoser behöver inte en fjärde vaccindos, eftersom sjukdomen motsvarar en vaccindos. Intervallen mellan vaccindosen och coronavirussmittan bör dock vara tillräckligt lång, minst sex veckor, för att smittan ska kunna anses motsvara en vaccindos.

Vaccinationstid bokas snabbast på coronavaccinbokning.fi. Det går även att boka tid genom att ringa tfn 09 310 46300 (vardagar kl. 8–16). Se adresserna till och öppettiderna för vaccinationspunkterna i Busholmen och Malm på hel.fi/vaccinationen.

”Vi rekommenderar att så många personer som möjligt över 60 år också tar den fjärde vaccindosen. Vaccinationerna är det bästa sättet att skydda sig mot en allvarlig coronavirussjukdom”, säger Timo Lukkarinen, chefsläkare för hälsostationerna. 

”För att undvika köer på vaccinationspunkterna önskar vi att man inte kommer till vaccinationen alltför lång tid före sin bokade tid”, fortsätter Lukkarinen.

Vaccinet fås genom att styrka sin identitet till exempel med ID- eller FPA-kort. Som den fjärde vaccindosen ges Pfizers mRNA-vaccin. Mer information om vaccinet på THL:s webbplats. Vaccinationen är frivillig och gratis.

Förra veckan öppnades tidsbokningen för den fjärde vaccinationen för 18–69-åringar som hör till riskgrupper. Dessa vaccinationer pågår fortfarande.

Mer information