Suoraan sisältöön

Koululaiset

Koululaiset

Helsingin leikkipuistojen koululaisten toiminnassa lapsilla on mahdollisuus ohjattuun leikkiin, liikkumiseen, pelaamiseen ja ulkoiluun sekä kavereiden tapaamiseen ja rentoutumiseen.

Päivittäin vaihtelevaa ohjattua toimintaa järjestetään sekä sisällä että ulkona. Toiminta on monipuolista lapsen leikkiin, liikkumiseen, taiteisiin ja kulttuuriperintöön perustuvaa sekä mahdollistaa myönteiset oppimiskokemukset. Leikkipuistossa lapset ovat aktiivisia toimijoita; toiminnan suunnittelu ja toteutus lähtevät lasten toiveista ja tarpeista.

Ilmoittautuminen syksyn 2021 maksuttomaan leikkipuistojen koululaisten toimintaan alkaa 22.3.2021. Leikkipuiston koululaisten toimintaan voi ilmoittautua läpi toimintakauden. Leikkipuistossa voi ilmoittautua myös 36,10 €/kk maksavaan välipalaan tai lapsella voi olla omat eväät mukana. Välipalamaksusta voi hakea maksuvapautusta.

Katso tästä tulorajat ja maksuvapautuksen hakuohjeet

Leikkipuistojen koululaisten toimintaan ilmoittaudutaan ensisijaisesti sähköisesti suojatulla sähköpostilla.

Lapsi voi osallistua toimintaan päivittäin tai epäsäännöllisesti. Huoltaja ilmoittaa leikkipuistoon lapsen poissaolopäivät, kotiinlähtöajan ja tiedon lapsen itsenäisestä kotiinlähdöstä. Jos lapsi ei saavu sovitusti leikkipuistoon tai poistuu ilmoittamatta toiminta-aikana, ilmoitamme siitä huoltajalle. Leikkipuistossa ohjaajat huolehtivat lasten ja toimintaympäristön turvallisuudesta.

Päivittäinen toiminta alkaa lapsen koulutyön päätyttyä ja päättyy klo 16.30. 
 

Lisätietoa ja ohjeet leikkipuistojen koululaisten toimintaan ilmoittautumisesta hel.fi/leikkipuistot/koululaiset


Sepän iltapäivien käytäntöjä  syksy 2020-kevät 2021:

Leikkipuiston koululaisten iltapäivätoiminnassa lapset saavat leikkiä, pelata, ulkoilla ja rentoutua itsekseen ja kavereiden kanssa. Ohjattuun toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista, mutta kannustamme lapsia kokeilemaan uusia juttuja! Lapset vaikuttavat itse toiminnan suunnitteluun ja sisältöihin. Ohjaajille on tärkeää tuntea lasten kiinnostuksen kohteet ja kuulla lasten ajatuksia toiminnan sisällöistä. Leikkipuistossa järjestetään vuosittain useampia kertoja osallisuuden foorumi, jossa toimintaan osallistuvien lasten kanssa käsitellään leikkipuiston ajankohtaisia aiheita, suunnitellaan koulujen loma-ajan toimintaa ja leikkipuiston arjen touhuja. 

Leikkipuiston toiminta on ilmaista ja toimintaan ilmoitetuilla lapsilla on mahdollisuus maksulliseen välipalaan. Leikkipuistosta saa ilmoitteumiskaavakkeita ympäri vuoden. Ohje leikkipuiston iltapäivätoimintaan ilmoittautumisesta.


Koululaisten haku leikkipuistoon koulupäivän päättymisen jälkeen

Leikkipuiston ohjaajat hakevat Tehtaankadun ala-asteen 1.luokan oppilaat leikkipuistoon koko toimintavuoden ajan ja 2.luokan oppilaat syyslomaan saakka. 

Hakupaikkana toimii väistötilojen läheisyydessä sijaitsevasta Ensipuistikko, Laivurinkatu 7 (tunnetaan myös Bambi-puistona). Kulkemista Ensipuistikkoon harjoitellaan 1. ja 2. luokkalaisten kanssa syyslomaan saakka. Ohjaaja odottaa koululaisia koulun pihan päädyssä, pyörätelineiden vieressä. Syyslomasta eteenpäin ohjaaja odottaa koululaisia Ensipuistikossa. Ohjaaja johdattaa ja neuvoo reitin koululta Wecksellintien kautta Ensipuistikkoon. Koululaisia vastassa olevan ohjaajan tunnistaa oranssista liivistä tai t-paidasta. 

Tehtaankadun ala-asteen 1-luokkalaiset ja 2-luokkalaiset haetaan leikkipuistoon heti koulupäivän päättymisen jälkeen. Tarkemmat hakuohjeet postitetaan huoltajille ennen toimintakauden alkua. Leikkipuisto Sepän toiminnan käytäntöihin voit tutustua tarkemmin tästä.Leikkipuisto Sepän iltapäivien viikko-ohjelma

Koululaisten iltapäivätoiminnan viikko-ohjelma koostuu koululaisten omista toiveista ja ideoista, kuten yhteisleikeistä, urheilusta, leikkimielisistä kilpailuista ja askartelusta. Lisäksi lukukauden aikana voidaan toteuttaa retkiä lähialueelle sekä järjestää erilaisia projektimuotoisia toimintoja. 

Toimintakauden 2020-2021 koululaisten viikko-ohjelmaa suunnitellaan yhdessä koululaisten kanssa ja se julkaistaan syksyn aikana.

Sepän iltapäivätoiminnan käytäntöjä

  • Leikkipuistoon tullessaan lapset tervehtivät ohjaajaa ja vievät reppunsa paikalleen naulakkoon. Lapset merkitsevät läsnäolonsa listaan välipalan yhteydessä. Tarvittaessa ohjaaja avustaa merkinnän tekemisessä.
  • Kännykät jätetään reppuihin. Näin lapsille tarjotaan leikkirauha iltapäivätoiminnassa ja huoltajille mahdollisuus keskittyä työhönsä, kun lapsi ei ole jatkuvasti puhelimen äärellä. Lapsen saa parhaiten kiinni soittamalla leikkipuiston puhelimeen 040 3344 179.
  • Iltapäivätoiminta on ulkoilupainotteista. Säänmukaiset vaatteet ja varavaatteet ovat tärkeitä, jotta leikkiminen olisi hauskaa säällä kuin säällä. Leikkipuistossa on kuivauskaappi, jos vaatteet kastuvat.
  • Välipalaa tarjoillaan klo 13.15-15.30. Koulupäivän jatkuessa pidempään välipalaa tarjoillaan myös myöhemmin.
  • Huoltajat voivat päättää saako lapsi lähteä itse leikkipuistosta vai haetaanko hänet. Tiedon on oltava ohjaajien tiedossa hyvissä ajoin ja huoltajat huolehtivat tiedonkulusta leikkipuistoon itse.
  • Joskus tulee riitaa lasten välille. Ajattelemme, että arjen riidat ovat hyvien hetkien lisäksi erinomainen mahdollisuus oppia sosiaalisia taitoja ja tunnetaitoja. Ohjaamme lapset sovittelemaan riidat leikkipuistopäivän aikana. Iltapäivän aikana tapahtuneissa  isommissa ristiriitatilanteissa olemme yhteydessä huoltajiin. Tarpeen mukaan kutsumme huoltajat mukaan selvittämään asioita yhdessä.
  • Ohjaajiin voi aina olla yhteydessä, jos jokin asia askarruttaa.

Leikkipuisto Seppä koulujen loma-aikana 2020-2021

Koululaisille suunnattua toimintaa kannattaa kysyä leikkipuistosta lähempänä lomaa. Iltapäivätoimintaan ilmoittautuneiden koululaisten huoltajia tiedotamme loma-ajan toiminnasta sähköpostilla.

Loma-ajan toimintaa järjestetään syyslomalla 12.–16.10.2020 ja joululomalla 23.–6.1.2021.
01.04.2021 10:10