Merihakaan esitetään uutta asumista ja avautumista ympäröivään kaupunkiin

Helsinki laatii Merihaan alueelle suunnitteluperiaatteet, jotka mahdollistavat täydennysrakentamisen ja Merihaan liittämisen nykyistä paremmin ympäröivään kaupunkirakenteeseen. Hakaniemen ja Sörnäisten alueen lisärakentaminen sekä Kruunusillat-pikaraitiotien valmistuminen tuo mukanaan muutoksia, jonka takia myös Merihaan kehittäminen on ajankohtaista. Tavoitteena on säilyttää ja vahvistaa Merihaan omaleimainen identiteetti.
Näkymä Merihaan idänpuoleiselta rannalta. Uudelleen rakennettu palloiluhalli ja uusi ranta luovat paikkoja oleskeluun. Taustalla uusi Merihaansilta. Havainnekuva.
Näkymä Merihaan idänpuoleiselta rannalta. Uudelleen rakennettu palloiluhalli ja uusi ranta luovat paikkoja oleskeluun. Taustalla uusi Merihaansilta. Havainnekuva.

Suunnitteluperiaatteet mahdollistavat uudet asuinrakennukset pysäköintitalojen tilalle, toimitilojen osittaisen muuttamisen asumiseen sekä joidenkin olemassa olevien rakennusten maltillisen korottamisen. Suunnitteluperiaatteisiin voi tutustua ja niistä voi antaa palautetta Kerro kantasi -kyselyssä 29.4.-26.5.2024 välisenä aikana.  

Uutta asumista ja toimitilaa

Suurin osa uudesta kerrosalasta on asumista. Jos kaikki uudisrakennukset ja korotukset toteutuvat, asukasmäärää voi lisääntyä noin 430–580 asukkaalla.  Suunnitteluperiaatteet mahdollistavat myös, että osa Merihaan keskiosassa sijaitsevista toimitiloista voidaan muuttaa asumiseen. Tämä voi osaltaan kasvattaa asukasmäärää alueella. 

Uutta toimi- ja liiketilaa esitetään Sörnäisten rantatien läheisyyteen sekä Hakaniemenrantaan uuden pikaraitiotien varrelle. Toimitilat sijoitetaan maantasokerroksiin katutilan elävöittämiseksi.   

Jalankulku ja autoliikenne pysyvät eroteltuina

Asukkaiden oleskelualueet ja julkiset tilat pysyvät jatkossa eroteltuina liikenteestä ja autoilusta. Suunnitteluperiaatteet mahdollistavat pysäköintitalojen purun ja uuden käyttötarkoituksen tonteille. Uudet rakennukset suunnitellaan kansitasosta ylöspäin asuinkäyttöön. 

Suunnitteluperiaatteissa ei voida suojella rakennuksia tai alueita, mutta osa Merihaan rakennuksista on merkitty vaalittavaksi ja niiden suojelutavoitteita tutkitaan myöhemmin kaavamuutosten aikana. 

Omaleimaista Merihakaa kehitetään kokonaisuutena

Yksittäisten kaavamuutosten sijaan, Merihaasta laaditaan koko aluetta kattavat suunnitteluperiaatteet. Tämä mahdollistaa sen, että Merihakaa ja sen kehitystä voidaan tutkia kokonaisuutena. Suunnitteluperiaatteiden hyväksymisen jälkeen yksittäiset tontit voivat itsenäisesti tai yhdessä hakea kaavamuutosta. 

Anna palautetta 26. toukokuuta mennessä

Suunnitteluperiaatteiden ehdotukseen voi tutustua pop up -päivystyksessä Merihaan Kylätuvalla (Haapaniemenkatu 14) keskiviikkona 15.5 klo 16–19 ja torstaina 16.5 klo 11–14. Paikalla on myös alueen kaavoittaja ja muut suunnittelijat. Periaatteisiin voi tutustua ja niistä voi antaa palautetta osoitteessa kerrokantasi.hel.fi/merihaka(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 26.5.2024 saakka. Mahdollisiin vaihtoehtoihin voi tutustua myös 3D-kaupunkimallin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) avulla.