etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Merikatu 1. Neitsytpolku 2a.  
  porras A, Neitsytpolku  
  porras B, Merikatu  
  porras C  
  porras D  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Ullanlinna
Sijaintitunnus:
7/130/1
Nimi:
Asunto-osakeyhtiö Merilinna
Katuosoite:
Merikatu 1. Neitsytpolku 2a.
Käyttöönottovuosi:
1898
Pääsuunnittelija:
Waldemar Wilenius
Porrashuone:
A, Neitsytpolku
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Käynti Neitsytpolun puoleisesta barokkityylisestä portaalista tynnyriholvattuun hallimaiseen sisääntulokäytävään, josta ilmeisesti purettu tuulikaappi. Käytävän päätteenä pilasterein ja apsiksin jäsennetty tila, jonka sivusta kaariaukon alta alkaa portaikko ja johon ulkopuolelle rakennettu hissi avautuu. Kaksisyöksyisen avoportaan toinen syöksy on ulkoseinän suuntainen ja ikkunat sijoittuvat näin porrashuoneen sivulle. Kerrostasanteelta on käynti kahteen asuntoon. Porrashuoneen ulkopuolelle myöhemmin rakennettu hissi avautuu välitasanteelle. Ensimmäiseltä välitasanteelta on käynti myös yhteen asuntoon. Ullakkokerrokseen on 1940-luvun lopulla rakennettu uusia asuntoja. Ylimmästä kerroksesta noustaan välitasanteelle, josta välioven jälkeen noustaan vielä syöksyn verran ylemmäs hallimaiseen aulaan. Aulasta lähtee pitkä kattoikkunoin valaistu käytävä, jonka varrella asunnot. Käytävä yhdistää pääportaat toisiinsa.
Rakenteet:
Sisääntulon kattopinnat ovat holvatut. Porrassyöksyjä ja tasanteita kannattavat rappausprofiloidut ratakiskot. Ullakolle johtavat syöksyt betonirakenteisia.
Kiinteä sisustus:
Sisääntulokäytävän seinät marmoroitu, alaosa ruskeaksi ja yläosat vihreäksi. Porrashuoneen seinien alaosat on marmoroitu vihertäviksi, yläosat ovat valkoiset. Katon rajassa kiertää kasviaiheinen, jugendhenkinen leveä friisi. Myös syöksyjen ja välitasanteiden alapinnoissa jugend-tyyliä lähestyvää maalauskoristelua. Ullakkokerroksen asuntokäytävän seinät ovat tapetoidut ja jaettu vaakalistalla, nykyasu 1980-luvun lopusta. Portaat ovat harmaata mosaiikkibetonia. Sisääntulon ja tasanteiden valetussa mosaiikkibetonissa on kuvioitu kehyslaatta (nk. juokseva koira), profiloidut puujalkalistat ovat maalatut. Porrashuoneessa on koristeellinen teräskaide. Asunnoiksi muutetun ullakkokerroksen käytävällä on vinyylilaatta. Ylimmällä kerrostasanteella kaide muuttuu yksinkertaisemmaksi ja koostuu neliötangoista ja profiloidusta puukäsijohteesta. Hissikuilu on rakennettu v. 1930 sisäpihalle porrashuoneen ulkopuolelle ja se avautuu välitasanteelle. Kuilun ulkoseinät ovat rautalankalasia. Hissin etuseinä ovineen on teräsverkkoa, jota on jäsennetty neliötangoin. Hissikorin sisustus puuverhouksineen on säilynyt. Alkuperäiset ovet ja ikkunat ovat säilyneet. Asuntojen lasiaukolliset arkkitehtonisin aihein jäsennetyt paripeiliovet ovat ootrattuja ja niihin liittyy yläikkuna. Väliseinäikkunat ovat myös säilyneet. Ulkoikkunoissa on säilynyt alkuperäiset helat (nk. espanjoletit). Sisäänkäyntiovi on uudehko lasiaukollinen paripeiliovi, joka jäsentelyltään muistuttaa asunnon ovia. Ullakkoasuntojen ovet ovat viilutettuja laakaovia. Sisääntuloaulassa vanhat takorautaiset riippuvalaisimet ja porrashuoneen seinillä vanhat messinkivartiset valaisimet. Vanhat jaepatterit ovat säilyneet.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuone on pitkälti säilynyt lukuun ottamatta hissiin, sisääntulokäytävään sekä ullakkokerrokseen liittyviä muutoksia.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos