etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Eteläesplanadi 24. Erottajankatu 19.  
  porras A  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Kaartinkaupunki
Sijaintitunnus:
3/50/8
Nimi:
Katuosoite:
Eteläesplanadi 24. Erottajankatu 19.
Käyttöönottovuosi:
1893
Pääsuunnittelija:
Th. Höijer
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Kadulta (Etelä-Esplanadi) astutaan komeaan eteishalliin, jossa noustaan suoraa porrasta ylös poikittaiseen välikköön, josta pääsy porrashuoneeseen. Väliköstä johtavat suorat muutaman askelman mittaiset yksivartiset portaat sivuille. Välikön ja eteishallin rajalla on näyttävä, korinttilaishenkisten pilarien kantama kolmen kaariaukon sarja. Porrashuone on ovaalin muotoinen, porras on kaksivartinen ja kiertävä. Porrastasanteet ovat kiilamaiset muodoltaan. Kerrostasanteilla nissisyvennyksiä. Portaan keskellä on hissi.
Rakenteet:
Kantavana rakenteena teräspalkit ja -konsolit, jotka on kuorrutettu runsain koristein. Ylimmän kerroksen rakenteet betonia.
Kiinteä sisustus:
Seinät ja katot ovat rikkaasti jäsennellyt ja koristemaalatut. Eteishallin seinän alaosa on plastisesti harkotettu, jalustan yllä oleva seinä on jäsennelty punaisiin kenttiin, joiden välissä harmaaksi maalattu pilasteri, kentät reunustettu koristeaihein. Seinän yläosassa on maalattu friisi (jossa kultamosaiikkitaustalla lapsifiguureja) sekä koristeelliset konsolit, jotka kantavat kattopintaa jakavia palkkeja. Palkkien väliset suorat katto-osuudet on maalattu vaalean siniseksi ja koristeltu. Klassisoivat kattolistat. Eteishallin seinällä esiinotto. Porrashuoneen askelmat ja tasanteet ovat mosaiikkibetonia. Alakerran askelmien pohjissa jäljellä renkaat porrasmaton kiinnitystankoja varten. Tasanteilla monivärinen jäsentely, mustalla reunustettu punainen kehys, jonka reunustama alue keltainen. Keltaisen kentän keskellä pyöreä koristeaihe, jossa keskellä rosetti ja reunoilla meanderi. Eteishallissa suorakaiteisen meanderikehyksen keskellä mosaiikkibetonilaattakoristeet. Kaide on koristeellinen valurautakaide, jossa profiloitu puinen käsijohde. Paikoin kiertää portaan ulkoseinällä lisäksi käsijohde. Portaan keskellä on vanha hissi vuodelta 1925. Sisustus puuviilua. Pyöreämuotoinen hissikuilu on pieniruutuista teräsverkkoa. Vanhat ikkunat, joissa spanjolettisulkijat. Oviaukot kaarevia, ovien päällä usein ikkuna.Vanhat hienot peiliovet, joista osa lasiaukollisia, osalla ovista näyttävä arkkitraavikehys. Näyttävät riippuvalaisimet mallia "jättefunk", joissa messinkiketjuilla ripustettu opaalilasikupu ja messinkikehys. Jaepatterit.
Tilan säilyneisyys:
Erittäin hyvin säilynyt edustava porras
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo autenttisuusarvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos