etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
  Rahapajankatu 1. Pormestarinrinne 2a.  
  porras A  
  porras C  
  porras D  
  porras E  
  porras F  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Helsinkiläisiä porrashuoneita 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä
 
Kaupunginosa:
Katajanokka
Sijaintitunnus:
8/139/1
Nimi:
Bostads Ab Skatan. Dementjeffin talo.
Katuosoite:
Rahapajankatu 1. Pormestarinrinne 2a.
Käyttöönottovuosi:
1885
Pääsuunnittelija:
J. Brynolf Blomqvist
Porrashuone:
A
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Astutaan sisään pitkänomaiseen tummasävyiseen eteishalliin, jossa suora porras ylös heiluriovien erottamaan eteisvälikköön, jonka vasemmalla puolella alkaa varsinainen porrashuone. Eteishalli on edustava, neljän peräkkäisen ristiholvin kattama tila. Porrashuone on suorakaiteen muotoinen ja porras on kaksivartinen suora porras. Erikoisuutena porrashuoneessa on 2. kerroksessa tapahtuva sivusiirtymä, jossa koko porras siirtyy mittansa verran vasemmalle eli täällä kerrostasanne on tavallista pitempi. Porrashuoneessa on pieni hissi.
Rakenteet:
Portaan kantavana rakenteena ovat ratakiskot, joita kantavat seinien lisäksi pilasterit. Syöksyjen ja tasanteiden alapinta on kasetoitu ruutuihin.
Kiinteä sisustus:
Eteishalli sekä porrashuone ovat hyvin rikkaasti jäsennellyt ja taidokkaasti koristemaalatut. Ne edustavat ulkoasultaan uusrenessanssia. Portaikko on restauroitu nykyasuunsa vuonna 1985. Välittömästi ulko-oven jälkeen seuraa leveä tynnyriholvattu sileä kaari, joka muodostaa ikään kuin portin eteishalliin. Eteishallin seinien jalustaosa on harkotettu eli rustikoitu. Seiniä jäsentävät tummat pilasterit, jotka jakavat tilan neljään osaan.Harkotetun jalustan yläpuolella on punaruskean sävyinen maalattu peilipaneeli, jonka yllä ruskeanvihreät, yläsivulta kaarevat (=kilpikaaret) seinäkentät. Kaarevien seinäkenttien yläosassa on reliefimäinen medaljonki ja reunoilla punainen kehys. Pilastereilta nousevat ristiholvit, joihin on maalattu ruskealla ruoteet, itse holvipinnat ovat vaaleat ja niihin on maalattu siroja kasviaiheisia groteskimaalauksia. Porrashuoneen seinien jäsentely toistaa eteisen teemoja : ylimmäisen ja alimman kerroksen portaan kohdalla jalustana maalattu harkotus (tumma ja vaalea kivimukailu vuorottelevat kerroksittain), ylempänä paneelikentät ja ylimpänä kenttiin jäsennelty seinäpinta, jossa pyöreät medaljonkimaiset putto-aiheiset koristemaalaukset. Muiden portaiden kohdalla harkotus ja paneelit puuttuvat. Kerrostasanteilla alimpana ovat peilipaneelit (panneau) ja näiden yläpuolella vihertävän ruskeat, punaisilla kehyksillä jäsennellyt seinäkentät. Ylimmän lepotasanteen kohdalla on ikkunoiden välissä dramaattinen musta marmoroitu kolonni. Porrashuoneen katto on suora, mutta siinä on rikkaasti mm. konsoliaihein jäsennelty, profiloitu ja monivärinen kattolista. Kattopinta on vaalea ja siinä on akantusaiheinen kehysboordi ja keskellä medaljonki.Tasanteiden ja syöksyjen alapinnat on kasetoitu ruutuihin, palkisto punaruskea, kasetin pohja vaalea ja koristemaalattu. Eteisosan lattiat ovat kalkkikiveä ja portaan askelmat rihlattua kalkkikiveä. Portaikon askelmat ja tasanteet ovat puuta. Kaide on puinen balusterikaide. Eteishallin seinällä pyöreä puinen käsijohde. Hissi on alun perin rakennettu 1930-luvulla, nykyinen hissi Valmet Schlieren v. 1965. Hissi on hyvin pieni, sisus tammiviilua, soikea peili. Sijoitus haasteellinen porrashuoneen sivusiirtymän takia. Kuilu on umpinainen ja koristemaalattu muiden seinien tapaan. Ikkunat ovat vanhat, samoin lasiaukolliset paripeiliovet, joissa koristelasit. Valaisimina messinkivarrelliset lampetit, joissa opaalilasipallo, teetetty tähän tilaan. Eteishallissa varren päässä riippuva opaalilasipallo. Levypatterit.
Tilan säilyneisyys:
Hyvin säilynyt ja kunnianhimoisesti entistetty paraatiporras
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo historiallinen arvo autenttisuusarvo harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos