etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Vänrikki Stoolinkatu 12a  
   
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Etu-Töölö
Sijaintitunnus:
13/448/28/1
Katuosoite:
Vänrikki Stoolinkatu 12a
Suunnittelun aloitus:
1935
Pääsuunnittelija:
Helge Lundström
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäyntisyvennys on keskellä katujulkisivua. Sen pielet on päällystetty harmaalla graniitilla ja hieman viistot kehykset julkisivupinnan päällä ovat kiiltäväksi hiottua graniittia. Syvennyksen katossa on upotettu valaisin. Ulko-ovi on alkuperäinen tammipuinen lasipariovi, jonka yläpuolella on lasiaukko. Oven alaosassa kulkee lasin poikki kolme vaakasuuntaista kromattua putkea. Ulko-ovessa on ulkopuolella näyttävät pystyt putkivetimet ja sisäpuolella pyöreä ja laakea tammipuinen vedin. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan suorakaiteen muotoiseen eteishalliin, josta edetään kapeampaan välikköön, jossa noustaan muutama askelma kohti porrashuonetta. Porras on kaksivartinen U-porras, jossa on pihan puolella kiilamainen lepotaso. Lepotason yhteydessä on tuulikaappimainen lasiseinällä ja -ovilla erotettu välikkö, joka johtaa parvekkeelle. Porrashuoneen lepotasanteen puoleiset nurkat ovat viistotut. Kerrostasanne ulottuu molemmilta sivuilta portaan ohi. Kerrostasanteen ja portaan seinän liitosnurkassa on kovera profilointi, eteishallin ja porrasvälikön nurkassa pyöristysprofiili.
Rakenteet:
Tasanteita kantavat näkyvät palkit.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin ja välikön sivuseinät ovat kiiltävät ja kerman väriset ja päätyseinät samoin kuin välikön katto kiiltävän kirkkaansiniset. Eteisessä on patterisyvennykset, joiden yläreunassa on ulkoneva lista (suojaa seinää lämmön mukana nousevalta lialta). Eteisen katto on tummanpunainen ja sitä reunustaa porrastettu kattolista, jossa on mustaa, hopeanväriä vaaleansinistä ja valkoista. Varsinaisen porrashuoneen seinät ja katot ovat valkoiset. Eteishallin lattiassa on päällysteenä sininen muovilaatta. Askelmat ja tasanteet ovat harmaata mosaiikkibetonia. Tasanteilla on tummanharmaita (kahta eri sävyä) mosaiikkibetonikenttiä, hissin edustan lattiapintaan on upotettu kerrosta ilmaisevavalkoinen roomalainen numero mosaiikkibetonista. Kaidetta ei ole, mutta puinen käsijohde kiertää seiniä. Hissi on alkuperäinen m/ Zitting ja se sijaitsee porrassyöksyjen välissä. Hissikuilun seinämät ovat teräsrakenteiset neliöverkkoseinät. Alatasanteella etuseinä on lasia, lasilistat ja geometriset art deco-koristeet ovat kromatut. Hissikorissa on sisustus ruostumatonta terästä, joka on reunustettu kromilistoin. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset ja hienostuneet lakatut mäntypuiset peiliovet vuorilistoineen. Karmin näkyvä osa sekä vuorilistan reuna on korostettu petsaamalla ne tummaksi. Oven kehyksen profiloitu reuna on peittomaalattu okranväriseksi. Parvekevälikköön johtava ruutuihin jaettu lasiseinä ovineen on myös alkuperäinen ja sen lasit ovat struktuurilasia. Vanhat jaepatterit ovat pääosin säilyneet. Eteisessä on hienot alkuperäiset lieriömäiset opaalilasiset seinälampetit.
Tilan säilyneisyys:
Kaikin puolin hyvin säilynyt hienostunut porrashuone. Porrashuoneen seinien vitivalkoinen väri ei kuitenkaan liene alkuperäinen.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1+