etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
  Sammonkatu 1. Temppelikatu 19. Runeberginkatu 31.  
  porras A  
  porras B  
  porras C  
  porras D  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Etu-Töölö
Sijaintitunnus:
13/431/1/1
Katuosoite:
Sammonkatu 1. Temppelikatu 19. Runeberginkatu 31.
Suunnittelun aloitus:
1924
Pääsuunnittelija:
Arkkitehtitoimisto Borg, Sirén & Åberg / Kaarlo Borg
Porrashuone:
C
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäynti on Sammonkadun puolelta. Ulko-ovi on alkuperäinen tammirakenteinen lasiaukkoinen pariovi. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan suorakaiteen muotoiseen eteishalliin. Eteishallin päätteenä on alkuperäiset heilurisaranoidut lasiaukolliset pariovet, jotka erottavat eteishallin muusta porrashuoneesta. Porras on kaksivartinen U-porras, jossa on pihan puolella kiilamainen lepotaso. Kerrostasanne on suorakulmainen.
Rakenteet:
Kerrostasanteita kantavat matalat palkit.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin seinät on maalattu vihreiksi ja kiiltäviksi. Seinän yläosassa tilaa kiertää näyttävä maalattu boordi. Boordissa on vaaleansinisellä pohjalla mustalla maalattuja eläin- ja metsästäjähahmoja. Kattopinta on mattapintainen. Keskiosasta katto on vaalea ja sitä reunustaa vihreä, musta ja leveä beigen värinen maalattu kehys. Lattia on harmaasävyistä mosaiikkibetonia, ja siinä on musta mosaiikkibetonikehys. Porrashuoneen ensimmäisen kerroksen seinät on maalattu alaosasta vaalean vihertäviksi ja yläosasta valkoisiksi. Rajakohdassa on vaalean sinisellä ja ruskealla maalattu geometrinen kapea sabloonaboordi. Muissa kerroksissa seinät on maalattu alaosasta vaalean punaisiksi ja yläosasta valkoisiksi. Pintavahvistuskangas erottuu selkeästi maalin alta. Kattopinnat ovat sileät ja valkoiset. Askelmat ja tasanteet ovat harmaasävyistä mosaiikkibetonia. Kaide on teräsrakenteinen pinnakaide, jonka neliöteräspinnat ovat vuorotellen suoria ja U-mallisiksi taivutettuja. Käsijohde on puuta, samoin kaiteen alussa oleva pyöreä tolppa. Tolpan päässä on pallo ja sen ylä- ja alaosassa on messinkiset pannat. Hissi on vuodelta 1924 ja se sijaitsee asuntovyöhykkeellä. Hissin sisustus on uusittu. Hissikuilun etuseinämä ovineen on punasävyistä kiiltäväksi käsiteltyä viilua. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset peiliovet. Ikkunat ovat alkuperäiset. Vanhoja valurautapattereita on säilynyt.
Tilan säilyneisyys:
Perusrakenteeltaan säilynyt. Eteishallissa näyttävä maalauskoristelu. Porrashuoneen seinien väritys ei ole alkuperäinen. Uusittu hissin etuseinämä rikkoo kokonaisuuden.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos