etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Tunturikatu 6  
   
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Etu-Töölö
Sijaintitunnus:
13/425/6/1
Katuosoite:
Tunturikatu 6
Suunnittelun aloitus:
1926
Pääsuunnittelija:
Martti Paalanen
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäyntisyvennystä reunustaa kapea graniittikehys, johon liittyy sivuilla harkko- ja ylhäällä lakikiveä jäljitteleviä koristeaiheita. Ulko-ovi on alkuperäinen tammirakenteinen pariovi. Oveen liittyy suorakulmainen korkea yläikkuna, jota jäsentävät koristeelliset ruutuaiheiset puitteet. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan suorakulmaiseen eteishalliin, jossa noustaan noin puoli kerrosta kohti varsinaista porrashuonetta. Eteishalli on erotettu muusta porrashuoneesta alkuperäisin heilurisaranoiduin lasiaukollisin pariovin. Porras on suora ja kaksivartinen. Lepotasanne on puoliympyrän mallinen. Kerrostasanne ulottuu molemmilla sivuilla portaan ohi.
Rakenteet:
Kerros- ja lepotasanteita kantavat näkyvät palkit.
Kiinteä sisustus:
Seinät on maalattu vaaleiksi "töpsyttelemällä". Kattopinnat ovat sileät ja valkoiset. Eteishallin seiniin on maalattu klassisoivia koristeaiheita; suorakulmaisia kenttiä ja pilastereita. Kattoa kehystävät holkkalistat ja kattopintaa jäsentelevät kapeat koholistat. Askelmat ja tasanteet ovat harmaasävyistä mosaiikkibetonia. Kaide on yksinkertainen teräsrakenteinen pinnakaide. Käsijohde on puuta, samoin kaiteen alussa oleva rihlattu tolppa. Hissi on vuodelta 1926 ja se sijaitsee portaan ja kerrostasanteen kulmassa. Hississä on puusisustus. Hissikuilun seinämät ovat teräsrakenteiset vihreäksi maalatut neliöverkkoseinät. Hissin ovessa on koristekuvioita neliöteräksestä. Huoneistojen yläikkunalliset peiliovet on uusittu. Ikkunat ja parvekkeiden ovet ovat alkuperäiset. Vanhat valurautaiset jaepatterit. Vanhan mallisia valaisimia.
Tilan säilyneisyys:
Porrashuoneen kaikki pinnat on uusittu. Ikkunat ja hissi alkuperäisessä asussaan. Eteisessä on säilynyt hillitty klassistinen maalauskoristelu.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo, harvinaisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos