etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Linnankoskenkatu 15  
  porras B  
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Taka-Töölö
Sijaintitunnus:
14/503/15/1
Katuosoite:
Linnankoskenkatu 15
Suunnittelun aloitus:
1938
Pääsuunnittelija:
Kaarlo Borg
Porrashuone:
B
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäyntisyvennyksen seinät on päällystetty keltaiseksi poltetulla klinkkerillä, sen katto on rapattu ja maalattu valkoiseksi ja lattia epäsäännöllistä liuskekivilaatoitusta. Ulko-ovi on alkuperäinen teräsrakenteinen, vaakasuuntaan jaettu lasiovi, jonka sivuilla ja yllä on lasipielet. Lasit on kiinnitetty lakatuin tammipuisin lasilistoin. Ovessa on pystysuuntainen kromattu putkivedin. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan suorakaiteen muotoiseen eteishalliin, josta noustaan oikealla sivulla kapeammassa porrasvälikössä kohti varsinaista porrashuonetta. Porras on yksivartinen kaarevasivuinen kierreporras, jonka keskelle jää avokuilu. Pihan puolella on portaan puolivälissä kulku lasiovien erottamaan välikköön, josta pääsee tuuletusparvekkeelle (ensimmäisessä kerroksessa pelkkä ikkuna). Kerrostasanne on suorakulmainen.
Rakenteet:
Palkkeja ei näkyvissä.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin seinät ja katto ovat kellertävän valkoiset. Varsinaisen porrashuoneen seinät ovat vihertävänvalkoiset valkoiset lukuun ottamatta kerrostasanteen pitkää seinää, joka on vihreä. Porrashuoneen kattopinnat ovat valkoiset. Porrashuoneen katossa on kahdeksankulmainen ruutuihin jaettu kattoikkuna, jossa on struktuurilasit. Lattiapinnat ovat punertavasävyistä mosaiikkibetonia. Kaide on teräsrakenteinen, se koostuu pyöreistä pystypinnoista, joihin vaakasuuntaiset lattateräkset (4kpl) kiinnittyvät. Käsijohde on puuta. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset tammilaakaovet, joissa sivuilla on kapeammat vaakasuuntaiset viilukentät ja keskellä pystysuuntainen viilu. Parvekevälikköön johtava vaakasuuntaisesti jaettu lasiovi ja vastaava ikkuna ovat alkuperäiset, lasit ovat struktuurilasia ja lasilistat tammea. Valurautainen jaepatteri on säilynyt.
Tilan säilyneisyys:
Pelkistetyllä tavalla kaunis porrashuone, jolle kattoikkuna antaa luonnetta, on hyvin säilynyt. Sisäänkäyntisyvennyksessä alkavaa 1940-luvun materiaaliromantiikkaa (liuskekivi ja poltettu keltainen tiili).
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo
Luokka:
1-luokka: arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä, hyvin säilynyt kokonaistaideteos