etusivu  |   osoitehaku  |   karttahaku
     
   
   
  Rajasaarentie 7. Valhallankatu 1.  
   
 
HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO
Töölöläisiä porrashuoneita 1920-30 -luvulta
 
Kaupunginosa:
Taka-Töölö
Sijaintitunnus:
14/496/1/1
Katuosoite:
Rajasaarentie 7. Valhallankatu 1.
Suunnittelun aloitus:
1939
Pääsuunnittelija:
Helge Lundström
Tyyppi:
pääporras
Tilarakenne:
Sisäänkäyntisyvennys on päällystetty punasävyisillä kiillotetuilla graniittilevyillä. Sisäänkäyntisyvennystä reunustaa julkisivupinnasta hieman ulkoneva kehys, joka on mattapintaista punaista graniittia. Ulko-ovi on alkuperäinen tammirakenteinen lasipariovi, jonka sivuilla on vasikkaovipielet. Ovissa on ylhäällä ja alhaalla yksi vaakajako, lasit ovat reunahiotut. Ovessa on taivutettu pystysuuntainen kromattu putkivedin, jossa on eri materiaalilla pinnoitettu keskiosa. Sisäänkäyntisyvennyksestä tullaan suorakaiteen muotoiseen eteishalliin. Eteisen perällä on kapeampi välikkö, jonka perällä varsinainen porrashuone on. Välikön ja eteisen rajalla on kovera profiili. Porras on kaksivartinen U-porras, jossa kiilamaisen lepotasanteen puolella kaaret on viistetty. Lepotason yhteydessä on alakerrassa ikkuna ja ylempänä lasiovien erottamana tuuletusparveke. Kerrostasanne ulottuu molemmilta sivuilta portaan ohi.
Rakenteet:
Näkyvät palkit kantavat kerrostasoja.
Kiinteä sisustus:
Eteishallin seinien alaosa on kiiltävä vaalean sininen ja yläosa kiiltävä valkoinen. Rajakohdassa on hieman ulkoneva valkoinen lista. Seinän yläosaa rytmittävät neljän pystyuran ryhmät. Eteisen sivuseinillä on patterisyvennykset, joiden edessä on kromatuista pystylistoista koostuva ritilämäinen patterisuojus. Eteishallin katto on vaaleansininen ja sitä reunustaa keltainen profiloitu kattolista, jonka alapuolella holkkapyöristys. Välikön seinät ja katto ovat valkoiset. Varsinaisen porrashuoneen seinät ovat vaaleanvihreät ja katot valkoiset. Eteisen lattia on uusittu ja se on kuvioon leikattua linoleumia. Keskellä on vaalean punertava alue, jota kehystää punaruskea, kolmella vaalealla raidalla jäsennetty kehys. Portaan askelmat ja tasanteet ovat harmaasävyistä mosaiikkibetonia. Kerrostasanteilla vuorottelevat tummat ja vaaleammat vyöhykkeet. Hissi on alkuperäinen m Kone ja se sijaitsee porrassyöksyjen välissä. Korin sisustus on puuviilua, jossa on tehosteena mustia listoja ja raitoja. Hissikuilun seinämät ovat teräsrunkoiset ja ne on päällystetty teräsverkolla paitsi alatasanteella verkon tilalla on lasi, joka on kiinnitetty kromatuin lasilistoin. Huoneistojen ovet ovat alkuperäiset tummaksi petsatut urareunaiset tammilaakaovet. Ikkunat ja parvekkeelle johtava vaakasuuntaisesti jaettu lasiovi ovat myös alkuperäiset. Eteisessä on vanha opaalilasinen valaisin.
Tilan säilyneisyys:
Pelkistetty ja tyylikäs porrashuone on hyvin säilynyt. Kaunis eteinen, jonka lattiapinnoite on uusittu tyyliin sopivasti.
Arvotus:
rakennustaiteellinen arvo, historiallinen arvo, autenttisuusarvo
Luokka:
1+