Tietokeskus | Kirjasto ja tietopalvelu
Helsingin kaupunki    Helsingin kaupungin haku

Tiedote 7.6.2007

Innovaatioiden ekosysteemi perustuu luovaan kulttuuriin ja kokeilevaan yritystoimintaan

Kalifornian Piilaakson esimerkki osoittaa, että innovatiivisen yritystoiminnan menestymiseksi tarvitaan tiettyjä suotuisia olosuhteita, jotka voidaan tiivistää innovaatioiden ekosysteemin käsitteeksi. Tärkeintä tässä ekosysteemissä on dynamiikka, joka aiheutuu toisaalta innovatiivisesta, luovasta kulttuurista ja toisaalta kokeilevasta yritystoiminnasta. Lisäksi on oltava huippuyliopistoja, rahoitus uusille ideoille, riittävästi osaavaa työvoima ja ”huippukykyjä” sekä yritysten toimintaa tukevia palveluja. Ekosysteemi perustuu vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön, mutta ehkä tärkeintä on kuitenkin ennakkoluulottomuus, luovuus ja riskinottohalu.

Globaali talous on kehittynyt innovaatiovetoiseksi eli yritykset ja alueet kilpailevat innovatiivisuudella, kyvyllä tuottaa uusia palveluja ja tuotteita ja uudistaa toimintatapoja. Maapallon laajuinen talous tarjoaa valtavat markkinat ja mahdollisuudet ulkoistaa toimintoja. Tänä päivänä myös tutkimus- ja kehitystoimintaa ulkoistetaan ja tehdään yhteistyössä parhaiden mahdollisten osaajien kanssa. Globalisaatiota luonnehtivat keskinäinen riippuvuus ja resurssien liikkuvuus; yritykset ovat entistä valmiimpia siirtämään toimintojaan ympäristöihin, joissa ne on kokonaisuudessaan edullisinta tuottaa. Tämä globaali liikkuvuus on suuri haaste Helsingin metropolialueelle.

Kaupunkien kehittämisen kannalta on olennaista, että menestyvät alueet kykenevät houkuttelemaan luovia yksilöitä. Työpaikkojen lisäksi merkittävä tekijä on alueen suvaitsevaisuus ja viihtyvyys. Yritysten kannalta alueen houkuttelevuuteen vaikuttavat palvelut, kulttuuritarjonta, asumisen laatu, liikenneolot ja julkinen tila. Yritystoiminnan edistämiseksi tarvitaan siis ”integroitua” elinkeinopolitiikkaa, jossa kaupunkien palvelustrategioita, asuntopolitiikkaa, kulttuuripolitiikkaa ja yhdyskuntasuunnittelua tarkastellaan elinkeinopolitiikan näkökulmasta. Kuntien vastuulla olevat palvelut ovat merkittävä kilpailukykytekijä, ja niiden hoitaminen laadukkaasti ja tehokkaasti palvelee paitsi asukkaita myös alueen elinkeinoelämää.

Helsingin elinkeinopolitiikassa on kyse Helsingin metropolialueen kehittämisestä, jossa Helsingin kaupungin elinkeinotoimelle lankeaa luontevasti voimien kokoajan rooli. Tarvitaan metropolialueen yhteinen prosessi, jossa luodaan edellytykset seudun kehittymiselle maailmanluokan innovaatioiden ekosysteemiksi. Elinkeinopolitiikalle esitetään neljä konkreettista ehdotusta, jotka ovat luovien toimialojen vahvistaminen, Culminatumin voimistaminen yhteistyöorganisaationa, Forum Virumin nostaminen globaalisti tunnetuksi digitaalisten palvelujen kehitys- ja testausympäristöksi sekä yrittäjäfoorumin perustaminen.

Innovaatioiden ekosysteemi ja Helsingin seutu -raportin tavoitteena on tarjota lähtökohtia Helsingin seudun kehittämisessä globaalisti tunnetuksi ja houkuttelevaksi innovaatioympäristöksi. Tarkastelu nojautuu innovaatioiden ekosysteemin käsitteeseen, jonka kirjoittaja on kehitellyt Piilaakson ekosysteemin analyysin pohjalta. Raportin ensimmäinen osa käsittelee globalisaatiota ja innovaatiotaloutta ja toinen osa kaupunkeja innovaatiotaloudessa. Raportin lopussa esitetään haasteita elinkeinopolitiikalle.

Raportin kirjoittaja, fil. toht. Antti Hautamäki on johtaja Sitran innovaatiotoiminnoissa ja toimii vuodet 2006–2007 vierailevana tutkijana Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä.
pdf


Lisätietoja:
Antti Hautamäki
sähköposti:
Markus Laine
puh. (09) 310 36522 tai s-posti:


Lähde:
Antti Hautamäki, Innovaatioiden ekosysteemi ja Helsingin seutu. Maailmanluokan innovaatioekologian rakentamisen lähtökohtia. Helsingin kaupungin tietokeskus,
Tutkimuskatsauksia 2007:1.




Hinta: 10 € (sis. alv. 8%)

Käteismyynti: Tietokeskuksen kirjasto
Katariinankatu 3-5


Tilaukset: Puh. (09) 169 2423 tai
tietokeskus.tilaukset@hel.fi





 
  PL 5500, 00099 Helsingin kaupunki - Puh: (09) 1691 - Fax: (09) 169 3777 - t ietokeskus.kirjaamo@hel.fi