Palkitut ideat

 

Teknillisen Korkeakoulun asiantuntijat Peter Ache, Panu Lehtovuori, Mikko Mälkki ja Pasi Mäenpää (Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskus YTK ) ovat analysoineet Greater Helsinki Vision 2050-kilpailun voittaneiden ehdotusten ideoita. Voit tutustua aineistoon tarkemmin lataamalla ideakortti sivun lopusta. Idekortit on tässä vaiheessa saatavilla vain englanniksi.

Yhteystiedot, YTK: Panu Lehtovuori, panu.lehtovuori@tkk.fi, p. 09- 451 4087

Kaupunkisolut

Towards City 2.0 -työssä ehdotetaan, että Helsingin seutu jaetaan "kaupunkisoluihin". Ne ovat 10 000 - 25 000 asukkaan yhteisöjä, joilla on omat tapansa löytää ratkaisuja metropolialueen hallinnon määrittelemiin suuriin ongelmiin - päätöksenteko ja toteutus tuodaan lähemmäksi kansalaisia. Sallii paikallistet kokeilut ja tarjoaa tilaa kansalaisten omalle äänelle.

Miksi?
Kaupunkisolujen uskotaan vastaavan erityisesti haasteisiin, jotka liittyvät väestön monimuotoistumiseen, ilmastonmuutokseen ja tarpeeseen luoda erikoistuneita asuin- ja osaamiskeskuksia.

Nollapäästökauppala (Zero Emission Town)

Towards City 2.0:ssa ehdotetaan "nollapäästökauppaloita". Niitä ovat alueet, jotka sitoutuvat nollapäästöpolitiikkaan ja elintapoihin ja saavat vastikkeeksi verohelpotuksia ja muita kannusteita. Näin saadaan asukkaat mukaan luomaan erilaisia vähäpäästöisiä elämäntapoja.

Miksi?
Nollapäästöalueiden uskotaan vastaavan tavoitteeseen luoda vähähiilinen yhteiskunta niin, että erilaisilla ihmisillä on mahdollista päästä mukaan ideoimaan omia tapojaan vähentää päästöjä: ZET Ojakkala, ZET Jätkäsaari ja ZET Koivukylä. Niiden uskotaan luovan monenlaisia vientiinkin kelpaavia vähähiilisiä ratkaisuja.

Työkeitaat


Emeraldissa, City 2.0:ssa ja Third Lifessa ehdotetaan uudenlaisten työkeitaiden, -kahviloiden ja -hubien luomista. Niissä tuodaan yhteen eri ammateissa, töissä ja muuten vaan tilaa hyötykäyttämässä olevia ihmisiä. Ajatuksena on työpaikkojen muutos monipuolisiksi toiminnan keskuksiksi.

Miksi?
Työkeitaiden uskotaan vastaavan ruuhkautumisen ja työelämän muutoksen haasteisiin. Lisäksi niiden toivotaan lisäävän liiketoiminnan sitoutumista asuinalueiden kehittämiseen sekä lisäävän ihmisten välisiä kontakteja ja luovan näin uusia ideoita.

Superjuna


Orlandossa, Holistic Uniquenessa ja Line TM:ssä ehdotetaan, että metropolien välille rakennetaan supernopea kaupunkien välinen rataverkko. Esimerkiksi Helsinki-Pietari, Helsinki-Tukholma, Helsinki-Tallinna -väleille. Radan ja erityisesti asemien ympärille syntyy eri tavalla profiloituneita alueita, jotka ovat erittäin tiukassa kontaktissa globaaliin yhteisöön.

Miksi?
Supernopean raideverkon uskotaan parantavan kilpailukykyä ja yhteyksiä suurten kaupunkien välillä, sekä vähentävän liikkumisen ympäristövaikutuksia.

Synapsi

Synapsi on uuden aseman ympärille rakennettu uusi asuinalue. Useammassa työssä ehdotettiin näitä rataverkkoon perustavia, erittäin tiiviitä, käveltävän kokoisia, uusia ja keskenään erilaisia keskustoja. Synapsit ovat uusia keskittymiä, vanhojen keskusten välissä. Tulevaisuudessa uudisrakentaminen keskitetään näihin.

Miksi?
Synapsien uskotaan vähentävän ruuhkia, luovan uusia keskustoja ja tarjovan uusia, keskenään erilaisia asuinalueita.

Microcore

Metroscape Helsingissä ehdotetaan, että kaupunki jaetaan tarkasti rajattuihin Kaupunkikeskuksiin ja erittäin pieniin "kyliin" (Microcoreihin). Microcoret koostuvat 20 - 100 asukkaasta. Microcoret ovat itsenäisiä energiantuotannoltaan. Kauas kaikesta halajavien tulee siis sitoutua itsenäiseen päästöttömään tuotantoon.

Miksi?
Microcorejen uskotaan vastaavan uudenlaisten yhteisöjen tarpeeseen sekä laskevan hajakeskitetyn asumisen energiariippuvaisuutta ja -intensiteettiä.

Avoin johtajuus

City 2.0:ssa ehdotetaan, että kaupunkia alkaisi muovata "avoimen johtajuuden malli". Mallissa kuka tahansa kykenevä voi perustaa vaikkapa lastentarhan tai suunnitella ja kunnostaa puiston. Muodollinen kaupunginhallinto tukee näitä kuin omia projektejaan. Avoin johtajuus on tuttua avoimen lähdekoodin (open source) ohjelmoinnista.

Miksi?
Avoimen johtajuuden mallin uskotaan vastaavan moninaistuvan asujiston ja heidän tarpeidensa haasteeseen, sekä sitovan ihmisiä uudella tavalla oman asuinalueensa kehittämiseen.

Kaupunkimuuri

Boundary Stripsissä ehdotetaan, että valtavat viheralueet rajataan julkisella liikenteellä ja erittäin tiheään rakennetulla "kaupunkimuurilla".
Miksi?
Rajauksen uskotaan vastaavan kaupunkirakenteen hajoamisen haasteeseen.

Ideakorttien sisällysluettelo

Maankäyttö, joukkoliikenne ja liikkuvuus

Tiiviiin kaupunkiympäristön laatu

Luonnon ja asumisen suhde

Elämäntapojen erilaistuminen

Kohti kestävyyttä - suunnittelu ja säätely

Yritys- ja innovaatioympäristöt

Seudun sisäinen työnjako

Seudun hallinto ja strateginen työnjako

Kommentointi

Tällä sivustolla lokakuun loppuun mennessä annettuja kommentteja huomioidaan Helsingin seutu 2050 -projektin loppuraportissa. Voit yhä kirjoittaa ajatuksiasi artikkeleissa esitetyistä ideoista. Lue artikkelit ja kommentoi.

Greater Helsinki Vision 2050-kilpailu

Greater Helsinki Vision 2050-kilpailu oli vuonna 2006 julkistettu avoin kansainvälinen suunnittelukilpailu Helsingin seudun kehittämiseksi. Se oli kansainvälisesti katsottuna poikkeuksellisen mittava sekä tavoiteasettelun, suunnittelualeen koon, että palkintosumman osalta. Kilpailun sivulle, kilpailutyöt