Projektet för hållbar tillväxt i Helsingfors

I projektet för hållbar tillväxt är vårt mål i Helsingfors stads social-, hälsovårds- och räddningssektor att förbättra tillgången till vård, rehabilitering och service genom att göra klienternas vård- och servicestigar smidigare samt genom att utveckla förebyggande och digitala tjänster. 

Vårt projekt är en del av Finlands program för hållbar tillväxt, som stöder ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar tillväxt i enlighet med målen i regeringsprogrammet. Programmet finansieras genom EU:s återhämtningsinstrument av engångsnatur (Next Generation EU), vars syfte är att påskynda återhämtningen för människor, ekonomi och samhälle från coronakrisen.

Projektets mål

Vid Helsingfors stads social-, hälsovårds- och räddningssektor är det primära målet med projektet att:    
•    påskynda tillgången till vård och säkerställa tillgången till och kontinuiteten i vården, tjänsterna och rehabiliteringen
•    främja och upprätthålla helsingforsarnas förmåga att leva ett aktivt liv i samarbete med kultur- och fritidssektorn, stadskansliet och flera organisationer
•    främja kvaliteten på dokumentationen och kvaliteten på rapporteringen inom strukturinriktat socialarbete som stöd för kunskapsledning
•    producera digitala lösningar för klienter och yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården som stöder vård, tjänster och rehabilitering samt klientdelaktighet.

Projektets målgrupper

Målgrupperna för vårt utvecklingsarbete i projektet är utsatta personer som drabbats särskilt hårt av pandemin. Dessa inkluderar till exempel:
•    minderåriga ungdomar och unga vuxna med diagnostiserade eller obekräftade psykiska hälsoproblem och/eller missbruksproblem
•    familjer som riskerar att marginaliseras
•    personer med långvariga sjukdomar eller personer som löper risk att drabbas av kronisk sjukdom
•    personer med vård-, rehabiliterings- och servicebrister.

Projektets genomförande

Social- och hälsovårdsministeriet samordnar finansieringen för att stärka tillgången till social- och hälsovårdstjänster och deras kostnadseffektivitet. Utvecklingsåtgärder i anslutning till detta genomförs för närvarande både här i Helsingfors och i alla välfärdsområden i Finland.

Helsingfors har fått projektfinansiering för åren 2022–2025. År 2022 var planeringsåret, och Helsingfors har beviljats 23 miljoner euro för det egentliga utvecklingsarbetet 2023–2025.

Projektet genomförs i cirka 30 delprojekt och omfattar Helsingfors stads social-, hälsovårds- och räddningssektor, Helsingfors stads kultur- och fritidssektor, HUS och HyTe rf. Projektet leds av Maarit Sulavuori och Taina Hussi är projektledare.

En del av utvecklingsarbetet och åtgärderna har redan tidigare inletts i projekten strukturreformen, framtidens social- och hälsostation samt kostnadsmedveten hemvård, (“KUSTI”). Åtgärderna i projektet för hållbar tillväxt stöder social-, hälsovårds- och räddningssektorns servicestrategi och förändringsprogram för åren 2023–2026.

Varför behöver vi utvecklingsåtgärder?

Coronapandemin orsakade en betydande vård- och serviceskuld, eftersom vi under pandemin var tvungna att koncentrera primärvårdens resurser på bland annat vaccinationer, rådgivning och vård av coronapatienter. För helsingforsarna återspeglades detta i minskningen av hälsostationernas, mun- och tandvårdens samt förebyggande vårdens tjänster, och genom att en del av socialvårdstjänsternas mottagningar ordnades på distans i stället för på mottagningar.

Under pandemin har en del barn och unga dessutom utestängts från det stöd de kan behöva, särskilt när det endast var möjligt att studera på distans, och skol- eller studerandehälsovården inte var tillgänglig i normal omfattning. Nya vård-, service- och rehabiliteringsbehov till följd av coronapandemin uppstår med eftersläpning bland annat inom mentalvården, missbrukarvården och rehabiliteringstjänsterna för äldre.
Reformen av social- och hälsovården, det vill säga den riksomfattande servicereformen, styr i enlighet med regeringsprogrammet effektiviteten inom social- och hälsovården, förnyar verksamhetssätten och utvecklar distanstjänster och digitala tjänster. Visionen är effektiva social- och hälsovårdstjänster. Vårt arbete i projektet bidrar till att målen för servicereformen uppnås.

Du kan läsa mer om projektet på Innokyläs webbsidor (endast på finska): Helsingfors stad - Finlands program för hållbar tillväxt | Innokylä(Länk leder till extern tjänst)

Läs mer om ämnet

Nya välfärdstjänster stöder särskilt utsatta personer | Helsingfors stad (19.12.2023)