Kestävän kasvun hanke Helsingissä

Kestävän kasvun hankkeessa Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla tavoitteenamme on parantaa hoitoon, kuntoutukseen ja palveluun pääsyä sujuvoittamalla asiakkaiden hoito- ja palvelupolkuja sekä kehittämällä ennalta ehkäiseviä ja digitaalisia palveluja.

Hankkeemme kuuluu osaksi Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jolla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelma rahoitetaan EU:n kertaluonteisen elpymisvälineen kautta (Next Generation EU), jonka käyttöönoton tarkoituksena on vauhdittaa ihmisten, talouden ja yhteiskunnan toipumista koronakriisistä.

Hankkeen tavoite

Meillä Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla hankkeen tavoitteena on ensisijaisesti

  • nopeuttaa hoitoon pääsyä sekä turvata hoidon, palveluiden ja kuntoutuksen saatavuutta ja jatkuvuutta
  • vahvistaa ennaltaehkäisyä ja asukkaiden toimintakyvyn ylläpitoa kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan, kaupunginkanslian sekä järjestökentän kanssa
  • edistää kirjaamisen ja rakenteellisen sosiaalityön raportoinnin laatua tietojohtamisen tueksi
  • tuottaa hoitoa, palveluja ja kuntoutusta sekä sellaisia digitaalisia ratkaisuja, jotka tukevat asiakkaiden osallisuutta.

Hankkeen kohderyhmät

Hankkeessa tehtävän kehitystyömme kohderyhminä ovat pandemia-ajasta erityisesti kärsineet, haavoittuvassa asemassa olevat

  • alaikäiset nuoret ja nuoret aikuiset, joilla on todettuja tai todentamattomia mielenterveys- ja/tai päihdeongelmia
  • syrjäytymisriskissä olevat perheet
  • pitkäaikaissairaat tai pitkäaikaissairauden riskissä olevat
  • ikääntyneet, joilla on hoito-, kuntoutus- ja palveluvajetta.

Hankkeen toteutus

Sosiaali- ja terveysministeriö koordinoi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuuden vahvistamiseen ja kustannusvaikuttavuuden lisäämiseen suunnattua rahoitusta. Tähän liittyviä kehittämistoimenpiteitä tehdään parhaillaan niin meillä Helsingissä kuin kaikilla hyvinvointialueilla Suomessa.

Helsinki on saanut hankerahoituksen vuosille 2022–2025. Vuosi 2022 oli suunnittelua ja varsinaiseen kehittämistyöhön vuosille 2023–2025 Helsingille on myönnetty 23 miljoonaa euroa.

Hanketta toteutetaan noin 30 osaprojektissa ja siinä ovat mukana Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala, HUS, HyTe ry sekä Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala. Hanketta johtaa Maarit Sulavuori ja projektipäällikkönä toimii Taina Hussi.

Osa kehitystyöstä ja toteutettavista toimenpiteistä on alkanut jo aiemmin niin rakenneuudistushankkeessa, tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeessa sekä KUSTI, kustannustietoinen kotihoito -hankkeessa. Kestävän kasvun hankkeen toimenpiteet tukevat toimialan palvelustrategiaa sekä vuosille 2023−2026 valmisteltua talouden muutosohjelmaa.

Miksi kehittämistoimia tarvitaan?

Koronapandemia aiheutti meillä merkittävää hoito- ja palveluvelkaa, sillä jouduimme pandemia-aikana keskittämään perusterveydenhuollon resursseja mm. rokotuksiin, neuvontaan ja koronapotilaiden hoitoon. Helsinkiläisille tämä näkyi terveysasemien ja suun terveydenhuollon palvelujen supistamisella, ennalta ehkäisevän tarjonnan karsimisella sekä sosiaalihuollon palvelujen järjestämisellä osittain etäpalveluina lähivastaanottojen sijaan.

Lisäksi pandemia-aikana osa lapsista ja nuorista jäi mahdollisesti tarvitsemansa tuen ulkopuolelle etenkin silloin, kun opiskelu oli mahdollista vain etänä eikä koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoa ollut saatavilla normaalissa laajuudessaan. Uusia koronapandemian hoito-, palvelu- ja kuntoutustarpeita syntyy edelleen viiveellä esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä ikääntyneiden kuntouttavissa palveluissa.

Hallitusohjelmaan pohjautuva sosiaali- ja terveydenhuollon palvelulainsäädännön uudistaminen eli kansallinen palvelureformi ohjaa tehostamaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintoja, uudistamaan toimintatapoja ja kehittämään etä- ja digipalveluja. Sen visiona ovat vaikuttavat sosiaali- ja terveyspalvelut. Työmme hankkeessa tukee osaltaan palvelureformin tavoitteiden saavuttamista.

Voit tutustua hankkeeseen tarkemmin Innokylässä: Helsingin kaupunki - Suomen kestävän kasvun ohjelma | Innokylä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lue lisää aiheesta

Ikääntyneiden perhehoito alkanut lupaavasti (19.12.2024)

Senioripalveluissakin voi tavata kokemusasiantuntijan (10.12.2024)

Uusissa podcast-sarjoissa syvennytään perhesuhteiden kiemuroihin (4.12.2024)

Helsingissä kehitetään odottavan perheen palveluja entistä perhemyönteisemmiksi (12.6.2024)

Kyselytutkimus: Omaishoitajat kaipaavat lisää tietoa palvelutarjonnasta ja hyötyvät arkea tukevista palveluista (18.4.2024)

Vaativaa tukea tarvitsevien vammaisten palveluja parannetaan (11.4.2024)

Palvelukeskusten markkinointikampanja näkyy katukuvassa (8.4.2024)

Uudet hyvinvoinnin palvelut tukevat erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia (19.12.2023)