Du söker till Tölö gymnasium genom den gemensamma ansökan till andra stadiet (GEA) 18.2 - 18.3.2025.
Antagning till den allmänna linjen sker på basen av ditt avgångsbetyg från grundskolan, medan antagning till specialiseringslinjerna grundar sig på avgångsbetyget (max 10 poäng) och ett urvalsprov (max 10 poäng).
Alla som söker till någon av linjerna för bildkonst, musik eller humanekologi (natur och samhälle) kallas till ett inträdesprov, som hålls den 6.5.2025. För att få delta i provet måste du bekräfta att du kommer att delta då du får en kallelse till provet. Du ska reservera hela dagen för provet. Om du söker till musiklinjen ska du dessutom vara beredd på att du kanske har ett prov den 7.5.2025.
Mera information om inträdesproven hittar du på specialiseringslinjernas egna beskrivningar.
Vi ordnar ett infotillfälle för alla linjer den 21.1.2025 kl. 18:00. Du har möjlighet att bekanta dig med skolans utrymmen och en del av vår verksamhet från kl. 17.00. Välkommen!
För att vi skall kunna planera studieprogrammet i gymnasiet för nästa läsår ber vi dig fylla i den elektroniska blanketten för preliminära ämnesval(Länk leder till extern tjänst) senast den 30.4.2025. Om länken inte fungerar, kan du kontakta skolan.
Inträdesproven
Ansökan till humanekologilinjen sker via den gemensamma elevantagningen.
För att kunna antas ska du utföra en förhandsuppgift som anknyter till det du lärt dig i t.ex. biologi, geografi, hälsokunskap, kemi, fysik, historia, samhällskunskap, religion eller livsåskådning i grundskolan. Dessutom deltar du i en diskussion och intervju den 6.5.2025.
Medeltalet på grundskolans avgångsbetyg ger högst 10 poäng, och förhandsuppgiften, diskussionen och intervjun sammanlagt högst 10 poäng. I Helsingfors krävs det dessutom minst 7,0 i medeltal för att kunna bli antagen till gymnasiet.
Förhandsuppgift våren 2025
Välj ett problem i världen som du skulle vilja göra något åt ELLER Välj ett problem som har lösts på ett bra sätt.
- Beskriv problemet.
- Vad beror det på?
- Hur och av vem borde det lösas?
Presentera ditt svar skriftligt på en A4 (ca 2000 tecken). Ange dina källor. Skicka in texten till båda linjeledarna johan.rehn@edu.hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) och evi.karpijoki@edu.hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) senast tisdagen den 22.4.2025.
Diskussion och intervju
Under inträdesprovet diskuterar du problemet du skrivit om i förhandsuppgiften tillsammans med en annan sökande (ca 20 minuter). Vi är intresserade av hur väl ni satt er in i era problem och hur ni lyssnar på varandras åsikter och tar hänsyn till varandra. Efter diskussionen intervjuar vi dig om varför du söker till linjen, ditt intresse för humanekologiska frågor mm.
Efter diskussionen ska du ännu sammanfatta den kort i skrift.
Bedömning
Maximalt 10 poäng
- Högst 4 poäng för förhandsuppgiften. Textens innehåll och uppbyggnad samt att den sökande i diskussionen visar att hen behärskar stoffet.
- Högst 6 poäng för den sökandes förmåga att föra en bra diskussion, för intervjudelen och sammanfattningen
Mera information om studierna och urvalsproven får du på vårt infotillfälle den 21.1.2025 kl. 18:00.
Ansökan till bildkonstlinjen sker via den gemensamma elevantagningen. För att antas till bildkonstlinjen måste du delta i vårt inträdesprov. Inträdesprovet består av två förhandsuppgifter och två arbeten du gör under provtillfället den 6.5.2025. Du kommer också att diskutera dina arbeten med en lärare.
Medeltalet på grundskolans avgångsbetyg ger högst 10 poäng, och förhandsuppgifterna och inträdesprovet sammanlagt högst 10 poäng. I Helsingfors krävs det dessutom minst 7,0 i medeltal för att kunna bli antagen till gymnasiet.
Du kan komplettera dina förhandsuppgifter med kopior och stillbilder av andra valfria arbeten du gjort i skolan, konstskolan eller på fritiden. Kopiera de arbeten du vill visa upp, och sammanställ dina bilder på 2-4 ark i storlek A4. Lägg dem i en plastficka tillsammans med ett fotografi av dig själv. Märk alla arbeten med ditt namn. Ta med förhandsuppgifter och kopior av övriga arbeten till inträdesprovet.
Förhandsuppgifter som tas med till inträdesprovet våren 2025
Uppgift 1
”En byggnad eller fasad i valfri miljö”
Måla en bild i akvarell- eller täckfärgsteknik med ett av följande teman:
- Ditt drömhus
- Planera ett hus till en person du beundrar (ange namn)
- Framtidens hus
Använd ett papper i storlek A3 och ge ditt arbete en rubrik
https://youtu.be/HkGS-Hdw6A0(Länk leder till extern tjänst)
Uppgift 2
Välj en kort text (dikt, artikel, saga, ett stycke ur en roman eller novell) och gör en svartvit illustration med pennor, tusch, bläck eller svart täckfärg på vitt papper i storlek A3. Välj en text som inte är illustrerad! Klistra in din text på pappret på lämpligt ställe eller på baksidan.
https://youtu.be/AylEDUR96yY(Länk leder till extern tjänst)
Mera information om studierna och inträdesproven får du på vårt infotillfälle den 21.1.2025 kl. 18:00.
Ansökan till musiklinjen sker via den gemensamma elevantagningen. För att du ska kunna antas till musiklinjen måste du delta i inträdesprovet den 6.5.2025. Var också beredd på att en del sökande har det praktiska provet först 7.5.2025. Ta med dig ett fotografi av dig själv till teoriprovet, så att vi lättare ska komma ihåg dig.
Du kan få högst en tilläggspoäng för kurser du avlagt vid musikinstitut eller genom privatundervisning. Rekommendationer och intyg över dessa ska du skicka per e-post till linjeledaren annika.blomqvist@edu.hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) senast tisdagen den 22.4.2025.
Medeltalet på grundskolans avgångsbetyg ger högst 10 poäng, och inträdesprovet och eventuella tilläggspoäng sammanlagt högst 10 poäng. I Helsingfors krävs det dessutom minst 7,0 i medeltal för att kunna bli antagen till gymnasiet.
Inträdesprovet våren 2025
Provet består av en praktisk del och en teoretisk del.
I den praktiska delen spelar du ditt huvudinstrument och sjunger en enkel sång (typ folkvisa) utan ackompanjemang. Också om du har sång som huvudämne skall du sjunga den enkla sången utan ackompanjemang.
Teoriprovet består av ett kort melodidiktat och ackordkännedom (treklanger). Fråga gärna din musiklärare i skolan om hur du kan förbereda dig.
Bedömning
Maximalt 10 poäng
- Godkänt teoriprov ger 1 poäng, underkänt 0 poäng. För inträde till musiklinjen måste teoriprovet vara godkänt.
- Högst 8 poäng för det praktiska provet.
- Högst 1 poäng för intyg och rekommendationer.
Mera information om studierna och urvalsproven får du på vårt infotillfälle den 21.1.2025 kl. 18:00.