Mannerheimriddarplatsen namnges i Brunakärr

Mannerheimriddarplatsen namnges i Brunakärr.

Helsingfors stad planerar att namnge parkkompositionen i Ridparken till Mannerheimriddarplatsen. Samtidigt görs namnet Ridparken officiellt.

Ridparken i Brunakärr byggdes i slutet av 1950-talet enligt Helsingfors stads trädgårdsmästare Bengt Schalins (1889–1982) parkplan. Namnet Ridparken har varit i inofficiellt bruk senast sedan 1960-talet, men namnet har inte gjorts officiellt tidigare.

Det officiella beslutet om att namnge parken till Ridparken (Ratsaspuisto) torde fattas i början av hösten. Samtidigt namnges parkkompositionen i området till Mannerheimriddarplatsen (Mannerheim-ristin ritarien aukea). Namnet används för att minnas alla Mannerheimkorsets riddare som är födda i Helsingfors.

Namngivningen grundar sig på fullmäktigemotioner där man önskade att man skulle beakta Mannerheimkorsets riddare i Helsingfors namnbestånd.

Under fortsättningskriget och efter krigen belönades 12 Helsingforsbor med Mannerheimskorset. Oavsett militärgraden kunde den höga utmärkelsen beviljas för särskild tapperhet under kriget, viktiga resultat i strider eller förtjänstfullt ledarskap i krigsoperationer.

Stadens namnkommitté har undersökt platser som lämpar sig för att minnas Mannerheimkorsets riddare och konstaterat att Ridparken lämpar sig för temat. Nära parken finns flera byggnader med anknytning till militärhistoria: Det före detta centrala militärsjukhuset Tilkka, som stod färdigt 1936, Asuntoyhteistalo (Naistentalo), som byggdes för före detta lottor i början av 1950-talet, och offentliga byggnader som ursprungligen byggdes för rehabilitering och utbildning av krigsinvalider.

Strax efter andra världskriget hade gatunamn som anknyter till vinterkriget planerats för Brunakärrs område, men det beslutades slutligen att skapa namnbeståndet omkring andra teman. Ridparkens namn kommer från den närbelägna Ridvägen, som är kopplad till Olympiamanegen som färdigställts i Brunakärr 1940.

De officiella namngivningarna av Ridparken och Mannerheimriddarplatsen påverkar inte de gatuadresser som används i området.

Mer information

Lägeskarta och annat beredningsmaterial(Länk leder till extern tjänst)

Fullmäktigemotionen som stadsfullmäktige ska behandlas den 1 juni 2022 (ärende 28)

Fullmäktigemotionen som gjorts 2014 (§ 391)