Rekommendationsindexet för social- och hälsovårdstjänster stiger fortfarande –servicecentralernas kunder är nöjda med utbudet

Kundupplevelseöversikten april–juni och rapporten om egenkontroll visar hur våra tjänster har utvecklats och vad vi kunde förbättra. NPS-rekommendationsindexet för våra tjänster har stigit från fjolåret och är nu 62. Köerna har blivit kortare i vissa av våra tjänster och personalsituationen har utvecklats positivt. 
Ett dansande par vid servicecentralen.
Bild: Henri Vogt

Servicecentralerna är öppna mötesplatser för pensionärer och arbetslösa i Helsingfors. I servicecentralerna finns det någon att prata med, något att göra eller stöd för vardagen. Servicecentralerna började mäta kundupplevelse med maskiner för snabbrespons i början av 2024, och i slutet av juni hade redan 5500 kunder lämnat respons. 84 procent av dem som svarat skulle rekommendera tjänsten för sina närstående. Servicecentralernas mångsidiga aktiviteter, såsom gympa, gym och måltider, fick beröm. För många var viktigast vänlig service, trevlig atmosfär samt gott sällskap. 8 procent lämnade kritisk respons: den vanligaste orsaken till svaga betyg var mat.

Bild: Rekommendationsindexet inom social- och hälsovårdstjänster, januari-juli 2024. 
Bild: Rekommendationsindexet inom social- och hälsovårdstjänster, januari-juli 2024. 

NPS-rekommendationsindexet för alla våra tjänster var 62 i början av året, vilket är en hög nivå. Resultatet har ytterligare stigit från 2023 då vår NPS-mätare visade siffran 58. NPS-skalan är -100 – +100, och rekommendationsindexet 50 anses vara ett gott resultat. De högsta rekommendationssiffrorna i april–juni fick vi från internmedicinska polikliniken (NPS 85) och servicecentralerna (NPS 75).

Andra exempel på positiv utveckling 

  • Kunder med graviditetsdiabetes är nöjda med den nya digitala vårdmodellen. Alla helsingforsare som haft graviditetsdiabetes har nu möjlighet att delta i uppföljningen.  
  • Skolhälsovårdarnas tjänster är nu bättre tillgängliga både på finska och på svenska.  
  • Social- och hälsovårdsbotten Hester och rådgivningsbyråns chat- och telefontjänst betjänar nu på svenska i mer omfattande grad.  
  • Köerna till rådgivningsbyråns psykologtjänster har blivit betydligt kortare.  
  • Vi uppfyller den lagstadgade klientdimensioneringen i socialarbetet inom barnskyddet.  
  • Vi beaktar barnens önskemål vid måltider och barnhemmens menyer. På barnens önskan har vi förbättrat trivseln i lokalerna på avdelningarna och i gårdarna, och vi har uppfyllt barnens utflyktsönskemål.  
  • Vi kunde rekrytera flera sommarvikarier till vid vårdarbete Helsingfors sjukhus än i fjol. Personalsituationen under våren och sommaren var god även om det fortfarande finns utmaningar med rekryteringen av läkare.  
  • Personalsituationen inom munhälsovården har blivit bättre och vi har aktivt avvecklat köer.  
  • Vi har reagerat på arbetarskydds- och arbetssäkerhetsincidenter ännu bättre utgående från observationerna från början av året.

På invånarmöten talade vi om Symppis och nya centraler 

På våren 2024 ordnade vi sex invånarmöten. På tre invånarmöten behandlade vi flyttningen av Symppis i Östra centrum till tillfälliga lokaler. Symppis erbjuder hälso- och socialrådgivning till personer med missbruk. De övriga invånarmötena gällde byggandet av nya centraler för hälsa och välbefinnande och familjecenter samt deras tjänster. Vi utnyttjar de diskussioner som förts och den respons som lämnats in på invånarkvällarna när vi utvecklar servicen. Under hösten ordnar vi invånarkvällar i Kampen, Malm, Haga och Kvarnbäcken.  

Rapporterna

Kundupplevelseöversikt, april-juni 2024(Länk leder till extern tjänst)

Rapporten om egenkontroll, april-juni 2024 (på finska) 

Du kanske är intresserad av