Stadsfullmäktige behandlade tillgången till och priset på el och energi under frågestunden

Vid stadsfullmäktiges sammanträde 7.9 ordnades en frågestund. De frågor som behandlades gällde tillgången till el och energi, deras pris samt energibesparing. Fr

Vid stadsfullmäktiges sammanträde 7.9 ordnades en frågestund. 

Vid frågestunden behandlades Mari Rantanens (Sannf), Mika Ebelings (KD), Eveliina Heinäluomas (SDP), Mai Kiveläs (VF) och Amanda Pasanens (Gröna) frågor om tillgången till el och energi, priset, energibesparing och stadens åtgärder i situationen.

Ledamöterna frågade vilket samhällsansvar Helsingfors har för att tillhandahålla el och värme, hur höjningen av elpriset påverkar helsingforsarna och vilka åtgärder staden kan vidta för att säkerställa en tillräcklig energitillgång till rimligt pris. Två frågor gällde stadens åtgärder för energibesparing.

Frågorna besvarades av borgmästare Juhana Vartiainen och biträdande borgmästare för stadsmiljösektorn Anni Sinnemäki. En inspelning av hela diskussionen kan ses på Helsingforskanalen från och med 8.9.

Frågestunden tolkades till finskt teckenspråk och tolkningen visas också i inspelningen av sammanträdet. Teckenspråkstolkningen testades på grund av en motion av Suldaan Said Ahmed och 28 andra ledamöter.

Detaljplaneändringar för Jollas och Nybondas

Stadsfullmäktige godkände två detaljplaneändringar vid sammanträdet. Detaljplaneändringen för Nordsjö gäller områdena Hallkullaudden och Notholmen i Nybondas. Ändringen gör det möjligt att utvidga Nybondas allmänna rekreationsområde till nya strandområden samt att erbjuda rekreationstjänster och anlägga en brygga och ett nätverk av stigar.

Detaljplaneändringen i Jollas på Degerö gäller en del av fastigheterna vid Tavastvarpsvägen, Ilvägen och Knysgränd samt närrekreationsområdet, som ägs av staden. Detaljplanen gör det möjligt att kompletteringsbygga planområdets tomter och det nuvarande området för närrekreation söder om Ilvägen med bostäder som passar in i miljön. Detaljplanen bevarar grönförbindelsen i Jollas på Degerö i enlighet med planen Metsä- ja puustoinen verkosto (2019) om skogar och trädbestånd.

Stadsfullmäktiges alla beslut kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden (Länk leder till extern tjänst)(på finska). Beslutsmeddelandet kan läsas tills protokollet publiceras. Stadsfullmäktiges protokoll kan läsas här(Länk leder till extern tjänst).