Träd i dåligt skick fälls i Kajsaniemiparken i februari

I Kajsaniemiparken fälls 13 enskilda träd i dåligt skick i 27 februari–3. mars. Av de träd som ska fällas finns fyra lönnar, två björkar, en rönn oh en ek norr om den stora sandplanen. Att fälla mindre träd syftar till att skapa bättre tillväxtförhållanden för de större träd intill.
Kajsaniemiparken. Bild: Juha Raisio
Kajsaniemiparken. Bild: Juha Raisio

mindre träd syftar till att skapa bättre tillväxtförhållanden för de större träd intill.

Dessutom fälls en flerförgrenad poppel och en pil på stranden i närheten av Långa bron. I närheten av kepskiosken intill Unionsgatan fälls en alm. I södra kanten av parken fälls en björk och en ek.

Almen som finns intill kiosken har murknat av rötsvampen, almsprängticka. Ekarna som fälls har sprickor, krosskador och toppskador. Den ena eken har definierats som riskträd och den andra som icke-utvecklingsbar. Att fälla ekarna förbättrar också tillväxtförhållandena för träden (ek och lönn) som växer intill dem.

Med undantag för almen och pilen är avverkningen av träden i enlighet med parkplanen som stadsmiljösektorn godkände i december 2021. Avverkningen av almen och pilen baserar sig på arboristers bedömning av trädens skick.

Totalrenoveringen av Kajsaniemiparken genomförs stegvis enligt den nuvarande uppskattningen under åren 2023–2028. I takt med att renoveringsarbetet framskrider kommer träd att planteras och fällas i parken enligt planen. I fjol planterades tio nya träd i parken, bland annat en freemanlönn, vresalm och lind.

Stadsmiljönämndens beslut 14.12.2021: Kaisaniemenpuisto, Varsapuistikko, puistosuunnitelman hyväksyminen, Kluuvi (pdf)