Ohjeita Auroranlinnan asukkaalle
Auroranlinna omistaa noin 4200 vapaarahoitteista vuokra-asuntoa noin sadassa kohteessa eri puolilla Helsinkiä sekä yhdessä kohteessa Kirkkonummella. Kaupungin työntekijät voivat 1.3.2024 alkaen hakea asuntoa kaupungin omistamalta Kiinteistöosakeyhtiö Auroranlinnalta, jossa kaupungin työntekijöiden hakemukset priorisoidaan muiden hakemusten edelle.
Nykyisten palvelussuhdeasunnossa asuvien työntekijöiden vuokrasopimukset siirretään Auroranlinnalle 1.1.2025 alkaen. Tässä yhteydessä vuokrasopimukset muutetaan palvelussuhdeasuntovuokrasopimuksesta tavalliseksi vuokrasopimukseksi. Käytännössä tämä tapahtuu niin, että nykyisten vuokrasopimusten tilalle solmitaan uudet toistaiseksi voimassa olevat sopimukset Auroranlinnan kanssa. Siirto ei aiheuta muutosta sopimusten mukaiseen vuokratasoon. Lisäksi tämä tarkoittaa sitä, että nykyisessä asunnossa saa aikaisemmasta poiketen asua myös työsuhteen päättymisen tai eläkkeelle jäämisen jälkeen.
Ohjeita asumisen palvelujen asukkaalle
Asumisen palvelut (entinen Asuntoyksikkö) vuokraa kaupungin työsuhdeasunnot sekä osan kaupungin omistamista vapaarahoitteisista asunnoista. Asumisen palvelut vuokraa myös sosiaalitoimen tukiasuntoja.
Asumisen aikana voit asioida sähköisesti asumisen palvelujen asukassivujen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)kautta.
Asukassivujen kautta voit tehdä vikailmoituksia huoneistosta, irtisanoa asunnon vuokrasopimuksen tai jättää viestejä asumisen palveluille. Jotta voit kirjautua sivustolle, tulee sinun luoda oma käyttäjätunnus ja salasana.
Saapumisilmoitus
Ilmoittaudu asukasluetteloon tekemällä saapumisilmoitus taloyhtiön isännöitsijälle tai huoltoyhtiöön. Ohjeet löydät porraskäytäväsi ilmoitustaululta.
Kun olet tehnyt saapumisilmoituksen, nimesi asennetaan huoneiston oveen, ovisummeriin ja rapputauluun. Saapumisilmoituksen teon jälkeen voit myös varata autopaikan sekä sauna- ja pesutupavuoroja. Myös huolto voi avata ovesi, jos olet unohtanut avaimet.
Osoitteenmuutosilmoitus
Tee osoitteenmuutos Postin verkkosivuilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai postin käyttäjätunnuksella.
Lisätietoa muuttoilmoituksesta saat Digi- ja väestötietoviraston muuttoilmoitus-sivulta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Sähkösopimus
Tee uusi sähkösopimus jo ennen muuttoa. Irtisano samalla edellisen asunnon sähkösopimus.
Kotivakuutus
Vuokranantajasi edellyttää kotivakuutusta. Jos sinulla on kotivakuutus, ilmoita vakuutusyhtiöön uuden asuntosi tiedot. Jos sinulla ei ole kotivakuutusta, hanki se, kun muutat uuteen asuntoon.
Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, sovi tapaaminen vakuutusyhtiön konttoriin sähköisen asioinnin sijaan. Vakuutusta kannattaa kysyä useammasta eri vakuutusyhtiöstä. Vakuutuksen voi myös saada sähkösopimuksen yhteydessä.
Toimeentulotuki ja Kelan apu
Kelalta voi saada apua niin kotivakuutuksen kuin vuokrankin maksamiseen. Katso lisätiedot Kelan verkkosivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Avaimet
Hae avaimet asumisen palvelujen asiakaspalvelusta osoitteesta Työpajankatu 8. Ota mukaan henkilöllisyystodistus (ajokortti tai passi). Henkilöllisyys pitää todistaa, kun kuittaat avaimet.
Avaimen katoaminen
Jos avaimesi on kadonnut, etkä pääse asuntoon, soita kiinteistön huoltomiehelle. Yhteystiedot löydät porraskäytävän ilmoitustaululta.
Huoltomies tarkistaa henkilöllisyytesi ja sen, että olet asunnossa kirjoilla. Huolto- tai taloyhtiö perii maksun oven avauksesta. Maksu peritään joko avauksen yhteydessä tai jälkikäteen laskulla. Uuden avaimen teettäminen tapahtuu omalla kustannuksellasi.
Varastotila, autopaikka ja saunavuoro
Vuokrasopimukseesi voi sisältyä varastotila tai verkkokomero. Jos sinulle kuuluu varastotilaa, hanki varastoon lukko ja pidä varasto lukittuna.
Mikäli tarvitset autopaikan tai haluat saunavuoron, ota yhteyttä isännöitsijään tai taloyhtiön huoltoyhtiöön, yhteystiedot löydät porraskäytävän ilmoitustaululta. Autopaikka ja saunavuoro eivät automaattisesti siirry edelliseltä asukkaalta sinun käyttöösi.
Autopaikka ja saunavuoro eivät sisälly vuokrasopimukseen, vaan ne maksetaan erikseen taloyhtiölle.
Vuokranmaksupäivä on joka kuukauden 2. päivä.
Kysymyksiä vuokran maksamisesta
Jos sinulla on kysyttävää vuokralaskutukseen liittyen tai vuokranmaksusi on myöhässä, ota yhteyttä taloushallintopalveluihin talpa.asiakaspalvelu@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) tai puhelimitse 09 310 25300.
Kysymyksiä vuokravelasta
Jos sinulle on kertynyt vuokravelkaa, voit tehdä maksusuunnitelman ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme asuntovuokraus@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)
Maksusuunnitelma on enimmillään kuuden kuukauden mittainen, ja se tehdään ainoastaan vuokrasopimuksen keston ajalle.
Muut maksut
Maksut mahdollisesta autopaikasta, pesutuvasta tai saunavuorosta eivät sisälly vuokraan. Sovi niiden käytöstä ja vuokraamisesta suoraan taloyhtiön tai huoltoyhtiön kanssa.
Vuokralaisena sinulla on velvollisuus hoitaa asuntoasi hyvin ja huolehtia sen yleisestä siisteydestä. Siivoa säännöllisesti ja puhdista esimerkiksi lattiakaivot ja ilmanvaihtoventtiilit muutaman kerran vuodessa.
Vikailmoitukset
Ilmoita kaikista ilmenevistä vioista heti ensisijaisesti huoltoyhtiölle tai vuokranantajallesi. Tee huoneistoon liittyvä vikailmoitus sähköisesti asukkaan sähköisessä asioinnissa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
- Ilmoita heti taloyhtiösi huoltoon, mikäli asunnossasi on sattunut vesivahinko. Yhteystiedot löydät porraskäytäväsi ilmoitustaululta.
- Ilmoita taloyhtiösi huoltoon vioista, jotka koskevat asunnon ikkunoita, ulko-ovea tai sähkö- ja LVI-asioita, kuten vesikalusteita ja pattereita. Huoltoyhtiösi yhteystiedot löydät porraskäytävän ilmoitustaululta.
- Ilmoita vuokranantajallesi vioista, jotka koskevat kalusteita tai kodinkoneita.
- Ilmoita heti yleiseen hätänumeroon 112, mikäli asunnossasi on syttynyt tulipalo tai haistat porraskäytävässä savua.
Tupakointi
Tupakointi on kielletty huoneistossa ja talojen yhteisissä sisätiloissa. Tupakointia ei suositella parvekkeilla asumisviihtyvyyden turvaamiseksi.
Vuokra-asunnon remontointi
Vuokra-asunnot remontoidaan yleensä asukkaiden vaihtuessa. Asumisaikana tehdään vain tarvittavat pienet korjaukset.
Taloyhtiön omista remonteista saat parhaiten tietoa taloyhtiön ilmoitustaululta tai isännöitsijältä.
Huomaathan, että asukkaat eivät saa tehdä itse minkäänlaisia vesi-, viemäröinti- tai sähkötöitä.
Kotieläimet
Kotieläimet ovat sallittuja, mutta ne eivät saa kulkea vapaina huoneiston ulkopuolella. Lemmikkejä ei saa pestä talon yhteisissä sauna- tai pesutiloissa, eikä niitä saa päästää lasten leikkipaikoille.
Asumisrauha
Jokaisella on oikeus kotirauhaan ja turvalliseen asuinympäristöön. Vaali siis naapurirauhaa ja noudata yleisiä ja taloyhtiön järjestyssääntöjä.
Muista ilmoittaa naapureillesi hyvissä ajoin etukäteen, mikäli järjestät juhlat. Asiasta on hyvä ilmoittaa myös ilmoitustaululla. Muista tällöinkin noudattaa talon hiljaisuusaikoja.
Häiriöilmoituksen teko
Mikäli naapurisi asuminen häiritsee kotirauhaasi kohtuuttomasti, tee häiriöilmoitus taloyhtiön isännöitsijälle tai vakavissa tapauksissa ota yhteyttä poliisiin. Kerro ilmoituksessa mitä ja missä on tapahtunut ja kauan häiriö kesti.
Häiritseväksi elämäksi lasketaan:
-
musiikin soittaminen liian kovalla
-
pyykkikoneen tai astianpesukoneen käyttäminen yöllä
-
vieraiden aiheuttama meteli, juhlimisen äänet
-
toistuvat tappelun ja huudon äänet
-
talon yleisissä tiloissa häiriön aiheuttaminen.
Vinkkejä turvalliseen ja mielekkääseen asumiseen:
-
Älä kuivata vaatteita pattereiden päällä palovaaran vuoksi.
-
Älä säilytä tavaroita keittiön lieden päällä palovaaran vuoksi.
-
Älä poraa reikiä seiniin kosteissa tiloissa vedeneristeen rikkoutumisen vuoksi.
-
Älä käytä rikkinäisiä sähkölaitteita.
-
Älä mene suihkuun päihteiden vaikutuksen alaisena. Lattiakaivon päälle nukahtaminen on hyvin yleinen vesivahingon aiheuttaja.
-
Palovaroittimen hankkiminen on sinun vastuullasi. Testaa palovaroittimen toimivuus säännöllisesti.
-
Suosittelemme, että asunnosta löytyy myös sammutuspeite.
-
Kun olet pidempään poissa kotoa, varmista, että johdot on irrotettu pistorasioista ja pesukoneiden hanat on suljettu.
-
Tuuleta säännöllisesti.
-
Huonelämpötilan pienentäminen asteella pienentää lämmityskustannuksia.
Yleiset varastot / kellarikomero
Älä säilytä paloturvallisuussyistä esim. ilotulitteita, grillin nestekaasua tai polttoainekanistereita varastossa.
Mikäli sinulla on kellarikomero ja itselläsi ei ole sille tarvetta, älä anna varastoa talon muiden asukkaiden käyttöön. Kellarikomero on syytä pitää lukittuna myös sen ollessa tyhjänä. Kellarikomeron lukitus on asukkaan vastuulla.
Jätteiden lajittelu
Jätteiden oikea lajittelu pienentää kiinteistön jätekustannuksia, jotka ovat yksi kiinteistön suurimmista kuluista. Otathan selvää oman taloyhtiösi jätteiden kierrätyksestä.
Huonekalut, kodinkoneet ja muu kodin irtaimisto pitää toimittaa itse Sortti-asemalle, kaatopaikalle tai jätteenkeräyspisteisiin. Niitä ei saa viedä jätekatokseen.
-
Laita biojätteeseen kaikki maatuvat jätteet paperikassissa, sanomalehteen käärittynä tai biojätteelle tarkoitetussa roskapussissa. Muovipussit eivät kuulu biojäteastiaan.
-
Älä laita paperinkeräysastiaan muovitettua kartonkia tai pahvia.
-
Laita sekajätteeseen kaikki lajittelemattomat jätteet.
-
Älä kaada rasvaa viemäriin. Rasva pitää jähmettää ja laittaa biojäteastiaan.
Vuokrahyvityksen hakeminen
Voit saada vuokrahyvitystä vuokranantajan tekemän vuokrahuoneiston korjauksen ajalta, jos et ole voinut käyttää korjauksen aikana huoneistoa tai huoneisto ei ole ollut vaadittavassa kunnossa. Olet oikeutettu hyvitykseen siitä ajankohdasta eteenpäin, kun vuokranantaja on saanut tiedon huoneiston kunnon puutteellisuudesta.
Jos olet itse aiheuttanut haitan omalla laiminlyönnilläsi, ei oikeutta hyvitykseen ole.
Näin haet vuokrahyvitystä
- Toimita hyvityshakemus suoraan Helsingin kaupungin kirjaamoon helsinki.kirjaamo@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) tai osoitteeseen Kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11–13, 00170 Helsinki.
- Tee hakemus kirjallisena. Kerro miltä ajalta, mistä syystä ja mitä huoneistoa koskien hyvitystä haet. Kuvaile, millainen asumishaitta huoneistossasi on.
- Laita hakemukseen nimi- ja osoitetiedot, myös tilinumerosi. Mikäli olet jo muuttanut huoneistosta pois, laitathan mukaan uuden osoitteesi.
- Pyydä isännöitsijältä todistus huoneistoasi koskeneesta haitasta ja sen kestosta. Todistuksesta tulee ilmetä minä aikana haitta on koskenut juuri sinun huoneistoasi, onko jokin osa huoneistostasi ollut kokonaan pois käytöstä ja onko sinulla ollut korvaavia tiloja käytössä remontin aikana. Esim. julkisivuremontista hyvitys ei tule koko talon huputuksen ajalta, vaan vain siltä osin kuin sinun vuokraamasi huoneisto on ollut huputettuna / parveke ollut pois käytöstä.
- Toimitathan kaikki mahdolliset pyydetyt tiedot yhdellä kertaa hakemuksesi mukana, jotta asia voidaan käsitellä. Tarvittaessa pyydämme päätöksentekoa varten sinulta vielä lisäselvitystä tilanteesta.
- Hakemus käsitellään asumisen palveluissa ja päätös tulee sinulle postitse.
Vastaanottotarkastus ja remontit
- Vuokranantaja tarkistaa asunnon edellisen asukkaan muuttaessa pois. Asunto vuokrataan siinä kunnossa, kuin se asumisen palvelujen tarkistuksen ja mahdollisen pintaremontin jälkeen on. Toiveena on, että saatuasi asuntotarjouksen, käyt tutustumassa asuntoon. Saat avaimen asunnon katsomista varten asumisen palveluista sen aukioloaikoina.
- Huoneistot remontoidaan tarvittaessa aina asukkaan vaihtuessa. Asumisaikana tehdään vain tarvittavat pienet korjaukset.
- Taloyhtiön omista remonteista vuokranantajalla ei aina ole tietoa. Taloyhtiön teettämiä remontteja ovat mm. julkisivuremontti, ikkunaremontti ja putkiremontti. Tietoa näistä saat taloyhtiösi isännöitsijältä tai talosi ilmoitustaululta.
- Vuokrahyvitys maksetaan vasta remontin valmistuttua, eli remontin ajan vuokraa maksetaan normaalisti.
- Mikäli asunnossa ei voi asua remontin aikana, on väliaikaisen asumisen järjestäminen omalla vastuullasi. Vuokranantajalla ei ole lakisääteistä velvollisuutta järjestää korvaavaa asuntoa.
Vuokrasuhteen irtisanominen
Voit irtisanoa huoneiston sähköisen asioinnin kautta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Vaihtoehtoisesti voit irtisanoa vuokrasuhteen kirjallisesti sähköpostilla asuntovuokraus@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) tai postittamalla irtisanomisilmoituksen. Voit myös tuoda ilmoituksen asumisen palvelujen asiakaspalveluun (katso asumisen palvelujen yhteystiedot).
Työsuhdeasunnon irtisanominen
Jos asut Helsingin kaupungin työsuhdeasunnossa, voit irtisanoa vuokrasopimuksen milloin tahansa, jolloin irtisanominen astuu voimaan 14 päivän kuluttua. Tämä ei kuitenkaan koske niin sanottuja päivystysasuntoja, joissa on asuttava koko palvelussuhteen ajan.
Voit myös irtisanoa vuokrasopimuksen päättymään samanaikaisesti työ- tai virkasuhteen päättymisen kanssa, jolloin sinun ei tarvitse noudattaa tavallista irtisanomisaikaa.
Vuokranantajaa koskevat yleiset vuokrasuhteen irtisanomisperusteet. Kun työ- tai virkasuhteesi päättyy, vuokranantajalla on oikeus irtisanoa vuokrasopimuksesi. Jos työ- tai virkasuhteesi on kestänyt vähintään vuoden, irtisanomisaika on kuusi kuukautta. Muissa tapauksissa irtisanomisaika on kolme kuukautta.
Poismuuttajan muistilista
- Tee lähtöilmoitus huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle.
- Palauta kaikki vuokranantajalta saamasi avaimet asumisen palvelujen asiakaspalveluun osoitteeseen Työpajankatu 8.
- Asunnosta peritään päivävuokraa siihen saakka, kunnes avaimet palautetaan.
- Mikäli kaikkia avaimia ei palauteta, asumisen palvelut sarjoittaa lukon uudelleen vuokralaisen kustannuksella.
- Tyhjennä ja siivoa asunto ja siihen mahdollisesti kuuluva kellarikomero.
- Jos kellarikomeroon jää tavaraa tai huoneisto jää siivottomaan kuntoon, vuokranantaja tyhjennyttää kellarikomeron ja teetättää siivouksen vuokralaisen kustannuksella.
Kylpyhuone, wc ja sauna
- pese wc-istuin taustoineen, käsienpesuallas, hanat, amme ja suihkuseinä
- pese saunan lauteet ja puhdista lattiakaivot
- puhdista ilmanvaihtoventtiilit
- pyyhi kaakelipinnat, lattiat ja seinät
Keittiö
- puhdista liesi ja kylmälaitteet sisä- ja ulkopuolelta, myös taustat, uuniritilät ja –pellit
- sulata jäät kylmälaitteista ja laita kytkimet 0-asentoon. Jätä jääkaapin ja pakastimen ovet auki
- pese keittiökaapistot sisä- ja ulkopuolelta
- puhdista ilmanvaihtoventtiilit ja liesituuletin, pese rasvasuodatin
- kokoa astianpesukoneen kohdalta mahdollisesti poistettu kaappi takaisin paikoilleen.
Ovet, ikkunat ja seinät
- imuroi lattiapinnat, pese tai pyyhi kostealla
- poista seinien ja ovien tahrat
- pese ikkunoiden sisäpinnat
- puhdista ja pyyhi huoneiston ovi sisä- ja ulkopuolelta.
Varastot ja muut tilat:
- siisti parveke, etu- ja takapiha sekä huoneistoon liittyvät varastotilat.
Kodinkoneita ja huonekaluja ei saa viedä kiinteistön jätepisteisiin, eikä niitä saa jättää talon yleisiin tiloihin, varastoon tai huoneistoon. Mikäli joudumme tilaamaan kuljetuksen tavaroiden poistoon, laskutamme siitä sinua.
Asukaslaskutushinnasto
Hinnastossa on arvioitu hintoja toteutuneiden keskiarvojen mukaisesti. Mikäli toimenpiteelle ei löydy hintaa, laskutamme toteutuneen kustannuksen mukaisesti. Hinnat sisältävät alv:n ja ovat suuntaa antavia. Mikäli toteutuneet kustannukset ylittävät hinnaston mukaisen arvion, pidätämme oikeuden laskuttaa asukasta toteutuneiden kustannusten mukaisesti.
Asunnon ja varaston tyhjennys
Vuokrasopimuksen mukaisesti vuokralainen on velvollinen tekemään huoneiston ja säilytystilojen loppusiivouksen. Asuntoon, mahdolliselle parvekkeelle tai irtaimistovarastoon jätetyt tavarat toimitamme kaatopaikalle ja laskutamme asukasta kaatopaikka- ja kuljetuskustannuksista sekä ylimääräisestä siivouksesta.
Avaimet ja lukitus
Vuokrasopimuksen päättyessä vuokralainen on velvollinen palauttamaan kaikki huoneiston avaimet vuokranantajalle. Ellei avaimia palauteta, vuokranantaja on oikeutettu sarjoittamaan lukot uudelleen vuokralaisen kustannuksella.
Siivous ja korjaukset
Vuokralaisen tulee luovuttaa vuokrattu huoneisto asianmukaisessa kunnossa. Mikäli huoneisto vaatii puhdistamista, korjaamista, tyhjentämistä tai ennallistamista on vuokranantajalla oikeus teettää tarvittavat työt vuokralaisen kustannuksella lukuun ottamatta luonnollisesta kulumisesta aiheutuvia töitä.
Ikkunoiden pesu
1 h 70 €
2 h 90 €
3 h 130 €
4–5 h 150 €
Kalusteet
Välioven vaihto (ilman karmeja) 130 €
Lavuaarin vaihto 500 €
WC-istuin kokonaisuudessaan 500 €
Astianpesukoneen tulppaus 60 €
Muut kalusteet, kuten esimerkiksi jääkaappi, laskutetaan toteutuneiden kustannusten mukaisesti.
Seinien maalaus
Yhden seinän maalaus 180 €
Yhden huoneen katon maalaus 230 €
Yhden huoneen maalaus 250 €
Jos vuokralainen kuolee, kuolinpesän tulee olla yhteydessä asiakaspalveluumme osoitteessa asuntovuokraus@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) tai puhelimitse 09 310 32294.
Kun vuokralainen kuolee, asuinhuoneiston vuokrasuhde pysyy voimassa entisin ehdoin. Tämä tarkoittaa sitä, että vuokralaisen kuolinpesä on vastuussa vuokraehtojen täyttämisestä, kuten vuokranmaksusta ja huoneiston huolellisesta hoidosta. Vuokrasuhteen irtisanominen pitää tehdä kirjallisesti.
Kuolinpesän vuokrasuhteen irtisanomiseksi tarvitset
- Irtisanomisilmoituksen, jossa on kaikkien kuolinpesän osakkaiden allekirjoitus, tai valtakirja niiltä osakkailta, jotka eivät allekirjoita irtisanomisilmoitusta.
- Virkatodistuksen, josta ilmenee vuokralaisen kuolinpäivä. Virkatodistuksen saa vuokralaisen viimeisen kotipaikan seurakunnan kirkkoherranvirastosta tai Digi- ja väestötietovirastosta.
- Perunkirjan tai vainajan täydellisen sukuselvityksen, josta ilmenevät kuolinpesän osakkaat.
Mikäli joku kuolinpesän osakkaista haluaa jatkaa vuokrasuhdetta, tulee hänen ilmoittaa asiasta vuokranantajalle kirjallisesti kolmen kuukauden kuluessa vuokralaisen kuolemasta. Kuolinpesän osakkaat eivät kuitenkaan voi jatkaa vuokrasopimusta asunnoissa, jotka ovat joko työsuhdeasuntoina tai kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan käytössä.
Kuolinpesän täytyy irtisanoa vuokrasopimus, jotta vastuu vuokraehtojen täyttämisestä päättyy. Vastuu päättyy irtisanomisajan jälkeen irtisanomiskuukautta seuraavan kuukauden lopussa. Voit myös sopia poikkeavasta irtisanomisajasta asumisen palvelujen asiakaspalvelussa. Omaiset ovat vastuussa huoneiston tyhjentämisestä.