Telttailu

Telttailu on mukava ja kiireetön tapa viettää aikaa luonnossa. Luonnossa voi yöpyä teltan lisäksi vaikkapa riippumatossa. Lue tältä sivulta, mitä sinun on hyvä ottaa huomioon, kun suunnittelet telttailua.
Tentsile-telttailua Vallisaaressa. Kuva: Jussi Hellsten
Tentsile-telttailua Vallisaaressa. Kuva: Jussi Hellsten

Telttailu ja jokaisenoikeudet  

Lyhytaikainen telttailu tai muu luonnossa yöpyminen on yksi jokaisenoikeuksista. Kun yövyt kaupunkien lähiluontoalueilla, kunnioita luontoa ja ota huomioon myös muut ulkoilijat. Maanomistajille tai luonnolle ei saa aiheuttaa haittaa telttailusta. Jos esimerkiksi yövyt riippumatossa, suojaa puiden rungot niin kutsutuilla puunhalaajilla.

Jokaisenoikeudet eivät anna oikeutta telttailla luonnonsuojelualueilla, uimarannoilla tai kesämaja-alueilla.  Kesämaja-alueilla, kuten Kivinokassa ja Satamasaaressa mökkejä on niin tiheästi, että telttailu ei ole mahdollista mökkiläisiä häiritsemättä. Myös muissa luontokohteissa telttailua voidaan ohjata niin, että se ei kuluta luontoa tai häiritse muita ulkoilijoita.  

Lue lisää jokaisenoikeuksista(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Telttailun Top 5 pääkaupunkiseudun saaristossa

Usein kysyttyä telttailusta

Ulkoilualueilla saa telttailla jokaisenoikeudella lyhytaikaisesti siten, ettei aiheuta häiriötä luonnolle ja muille retkeilijöille. Laavujen, tulipaikkojen tai mökkien välittömässä läheisyydessä ei saa telttailla. Tällä pyritään varmistamaan, että kaikki halukkaat mahtuvat hyödyntämään taukopaikkoja.  Huomaa telttailua suunnitellessa, että vain osalla ulkoilualueista on yöpymistä tukevia palveluita. On tärkeää, että huolehdit siitä, ettei yöpymisestä jää roskia tai muita jälkiä luontoon. Huomioithan, että avotulenteko ei ole jokaisenoikeus ja että tulen saa tehdä vain rakennetuille virallisille tulipaikoille. 

Kaunissaari ja Pihlajasaari ovat Helsingin kaupungin ulkoilusaaria, joissa telttailu on maksullista. Ne ovat myös virallisia leirintäalueita, joissa telttailua ohjataan tietyille, telttailuun varatuille alueille, joilla telttailijoille tarjotaan erilaisia palveluita kuten huusseja, jäteastioita ja polttopuita. Sesongin ulkopuolella, yleensä 15.9.–1.5., näiden saarten palvelut jäävät talvitauolle ja telttailu on maksutonta. 

Lyhytaikainen telttailu on sallittua, mutta se ei saa aiheuttaa häiriötä muille retkeilijöille, saarissa mökkeileville tai luonnolle. Huomioithan, että tulenteko on sallittua vain tarkoitusta varten rakennetuissa keittokatoksissa, jolloin polttopuut tulee tuoda itse mukana. Kokkaaminen omalla retkikeittimellä on usein helpoin ratkaisu. Jos jätteenkeruuta ei ole järjestetty, roskat tulee viedä itse mukanaan mantereelle.  

Koiria tai muita lemmikkejä ei saa päästää irrallaan luontoon. Lintujen pesimisrauhaa tulee kunnioittaa, kuten myös mahdollisten mökkien tai huviloiden pihapiirien rauhaa. Helsingin kaupungin saarilla ja virkistysalueilla liikut aina omalla vastuullasi. Asianmukaiset varusteet, huolellisuus ja terve järki ovat parhaita seuralaisia saariretkellä. 

Polttopuiden toimitus saaristoon on erittäin kallista. Lisäksi polttopuita käytetään runsaasti ja varastetaan, ja näin ollen niiden riittävyyttä ei voitaisi taata, koska juuri täydennetty puuvarasto voi olla tyhjä jo seuraavana päivänä. Pihlajasaaressa, Kaunissaaressa ja Pikku Leikosaaressa on polttopuita, joiden kulutusta pitää silmällä saaren huollosta vastaava henkilö.  

Yleisen tulkinnan mukaan kyse on yhden tai kahden yön telttailusta.