Hallainvuoren luonnonsuojelualueella parannetaan arvokkaan kallioalueen reittejä

Hallainvuoren luonnonsuojelualueen pohjoisesta etelään kulkevan polun käytettävyyttä ja turvallisuutta parannetaan rakentamalla merkitylle polulle portaita.
Hallainvuoren kallioilta on hienot näkymät Viikin peltojen yli länteen. Kuva: Raisa Ranta
Hallainvuoren kallioilta on hienot näkymät Viikin peltojen yli länteen. Kuva: Raisa Ranta

Luonnonsuojelualueen poikki kulkevalle, sinisillä vinoneliöillä maastoon merkitylle polulle rakennetaan kaikista jyrkimpiin kohtiin kaksi puista porrasta turvallisen kulkemisen helpottamiseksi. Reitille asennetaan myös kaksi kulkua helpottavaa kaidetta.

Virkistysrakenteiden toteutuksen yhteydessä luonnonsuojelualueen eteläosan pähkinäpensaslehto aidataan. Pähkinäpensaslehdossa liikkuminen on kielletty, ja aitaamisella vahvistetaan kulunohjausta.

Toimenpiteet toteutetaan loppukesän ja syksyn 2024 aikana. Työstä voi olla väliaikaista haittaa alueen ja sitä ympäröivien ulkoilureittien käyttäjille.

Hallainvuorella on monipuolisesti erilaisia metsätyyppejä kallio- ja kangasmetsistä lehtomaisiin kankaisiin ja lehtoihin. Suotyyppejä ovat kallionlaen painanteisiin syntyneet rämeet ja jyrkänteen alaosan korvet. Korkeimmat kohdat ovat yli 50 metriä merenpinnan yläpuolella.

Kallioilta on hienot näkymät Viikin peltojen yli länteen ja Vanhankaupunginlahdelle lounaaseen. Länteen laskeutuvat rinteet ovat paikoin lähes pystysuorat. Länsiosan metsät toimivat eläinten suojapaikkoina.

Töiden tilaaja on Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut, ja ne toteuttaa Stara. Työt perustuvat Hallainvuoren luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelmaan.