Helsinkiläiset ovat siivonneet talkoovoimin kaksi kertaa koko kaupungin rantaviivan

Vuosien 2019-2021 aikana tuhannet helsinkiläiset ovat innostuneet mukaan koko kaupungin yhteiseen siivoustempaukseen. Talkoilla on saatu siivottua 260 kilometriä
Kuvassa henkilö on kerännyt roskia rannalta

Vuosien 2019-2021 aikana tuhannet helsinkiläiset ovat innostuneet mukaan koko kaupungin yhteiseen siivoustempaukseen. Talkoilla on saatu siivottua 260 kilometriä Helsingin rantaa eli kaksi kertaa kaupungin 130 kilometrin mittaisen Itämeren rantaviivan verran. Samalla roskaa on siivottu pois rannoilta tuhansia jätesäkillisiä. SATAKOLKYT-hanke jatkaa helsinkiläisten innostamista yhteisiin talkoisiin vielä vuonna 2022.

Vuonna 2019 käyntiin polkaistun SATAKOLKYT-kampanjan tavoitteena on innostaa helsinkiläiset liikkumaan merenrantaan ja samalla keräämään roskia pois luonnosta. Hanke oli alun perin suunniteltu päättymään kolmen hankevuoden jälkeen joulukuussa 2021, mutta sai lisäavustuksen kautta jatkoa vielä ensi vuodelle. ”Iloksemme voimme vielä jatkaa työtä Itämeren ja kaikkien helsinkiläisten yhteisen talkootoiminnan hyväksi”, kertoo hankekoordinaattori Karoliina Eronen. ”Ensi vuonna hankkeen toiminta painottuu erityisesti nuoriin”, Eronen jatkaa. Hanke jatkuu vuoden 2022 elokuun lopussa vietettävään vuosittaiseen Itämeripäivään saakka.

Mukana siivoamassa on ollut yksittäisiä ihmisiä ja siivousporukoita, koululuokkia, nuoria ja järjestöjä. Myös moni yritys on osallistunut talkoisiin osana henkilöstön työhyvinvointipäiviä. ”Helsinkiläiset välittävät merellisestä lähiluonnostaan ja haluavat tehdä konkreettisia tekoja sen hyvinvoinnin eteen. Varsinkin pandemian aikana lähiympäristön merkitys tuntuu korostuneen monen arjessa”, Eronen pohtii. ”Itämeren roskaantuminen huolettaa monia, mikä on varmasti innostanut tarttumaan itse toimeen asian puolesta. Talkoolaisten palautteen mukaan roskien kerääminen on palkitsevaa, sillä oman työnsä jäljet näkee heti”, Eronen jatkaa.

Kampanjan nettisivuilta satakolkyt.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) löytyy interaktiivinen kartta, joka näyttää milloin mikäkin ranta on viimeksi siivottu. Kuka vaan voi varata kartalta pätkän rantaa ja lähteä siivousretkelle. Kun rannan ilmoittaa siivotuksi kartalle, sen väri muuttuu punaisesta vihreäksi ja siivoaja saa halutessaan oman nimensä näkyviin rannan kohdalle. ”Kartan avulla yksittäinen rannan siivoaja liittyy osaksi suurempaa talkooyhteisöä. Näin huomataan, ettei kukaan tee tätä yksin, vaan yhdessä saamme enemmän aikaan”, Eronen selittää.

Moni on jo tottunut käyttämään karttaa. Eronen vakuuttaa, ettei tarvitse pelätä, että karttapalvelu tai omatoiminen talkootoiminta loppuisi hankkeen aikanaan päättyessä. ”Viimeisen toimintavuoden aikana pohdimme tapoja, joiden kautta hyväksi todetut käytännöt voivat parhaiten jäädä elämään. Lisäksi kehitämme karttapalveluamme, jotta voisimme tukea lasten ja nuorten ryhmien sekä yksittäisten reippailijoiden retkeilymahdollisuuksia Helsingin alueella”, Eronen kertoo.

Kesäkausi on perinteisesti talkoiden huippusesonkia, kun taas talvella lumi voi peittää roskat. Talvella rannoilla voi kuitenkin tehdä paljon muutakin, kuten retkeillä eri luontokohteissa ympäri Helsingin merenrantoja. ”Tulevana jouluna voi myös antaa lahjaksi läheiselleen aineettomana lahjana yhteisen siivousretken rannalle”, Eronen vinkkaa. Lahjakortin roskienkeruuretkelle voi ladata ilmaiseksi hankkeen nettisivuilta ja retkelle voi lähteä milloin vain. ”Lahjakortilla voi siis lahjoittaa kaverille hauskan elämyksen, ja samalla teette yhdessä hyvää ympäristölle.” Jotta siivoaminen olisi mahdollisimman helppoa, roskapihdit saa lainattua kirjastoista.

satakolkyt.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
FB: facebook.com/SATAKOLKYT
IG: @satakolkyt

Kuva: Milla Koivisto