Kirjanpainajakuoriaisten valtaamia puita poistetaan Keskuspuistosta

Helsingin kaupunki poistaa kesä-heinäkuussa kirjanpainajakuoriaisten valtaamia kuusia tuholaisvahinkojen leviämisen ehkäisemiseksi.
Metsämaisema.
Kuva: Jarmo Honkanen

Poistettavia puita on Maunulan Männikkötien varrella ja Hakuninmaalla sekä yksittäisinä eri puolilla Keskuspuistoa. Lisäksi kirjanpainajakuoriaisten vuoksi poistetaan yksittäisiä puita Lauttasaaren Myllykallion alueelta.

Työt aloitetaan 12. kesäkuuta alkavalla viikolla. Kirjanpainajien valtaamat puut täytyy kaataa ennen heinäkuun puoliväliä, koska tuolloin tuholaiset lähtevät parveilemaan ja asettuvat uusiin, terveisiin puihin.

Poistettavat puut tarkastetaan etukäteen linnunpesien varalta. Jos linnunpesä havaitaan, puu jätetään pystyyn.

Poistettavat puut on merkitty oranssilla leimausvärillä. Kirjanpainajia vilisevät rungot viedään pois ja haketetaan nopeasti puiden kaadon jälkeen.

Syksyllä Keskuspuistosta poistetaan kuivaneita kuusia

Elo-syyskuussa käydään läpi jo aiemmin kirjanpainajien kuivattamia puita. Reittien lähellä vaaraa aiheuttavat puut kaadetaan ja jätetään mahdollisuuksien mukaan maapuiksi. Kauempana reiteistä olevat puut jätetään pystyyn lahopuiksi.

Kirjanpainajat ovat viime vuosina kuivattaneet isoja kuusia Keskuspuistossa. Mittavimmat tuhot ne ovat saaneet aikaan Paloheinän ja Maunulan alueilla. Paloheinässä on kuollut yli 400 isoa kuusta ja Maunulassa yli 200.

Tutkimus tuhojen ehkäisemiseksi jatkuu

Kirjanpainaja on tavanomainen Suomen luontoon kuuluva laji. Siitä tulee ongelma, jos populaatio pääsee kasvamaan liian suureksi. Ilmastonmuutoksen ja lämpenevien kesien myötä kirjanpainajat ja niiden aiheuttamat vahingot todennäköisesti lisääntyvät.

Helsingin kaupunki, KOKO Forest -metsäanalytiikkayhtiö ja Helsingin yliopiston asiantuntija jatkavat kirjanpainajien vaikutusten tutkimista neljällä alueella Keskuspuistossa. RGB- ja multispektrikameroiden sekä satelliittien tuottaman kuvallisen datan avulla on tavoitteena muodostaa metsänhoidon tueksi tietoa puiden terveydentilasta ja mahdollisten tuhojen etenemisestä.

Mikä on kirjanpainaja?

Kirjanpainaja on alle puolen sentin mittainen, mustankiiltävä kaarnakuoriainen. Se on lentokykyinen, mutta lentää yleensä vain noin 100–200 metriä lähimmän kuusen rungolle. Kirjanpainaja lisääntyy paksun kaarnan alla, jossa toukat syövät nilaa ja aiheuttavat häiriöitä sekä ravinteiden että veden kuljettamiselle.

Kirjanpainajan iskeytymisen puuhun tunnistaa siitä, että kuusen tyvelle oli kasautunut reilusti punaruskeaa purua. Porauduttuaan puuhun urospuoliset kirjanpainajat houkuttelevat naaraita paikalle pariutumaan erittämällä houkutinainetta, feromonia. Sen vuoksi kirjanpainajien valtaamien puiden annetaan olla hetken aikaa maastossa niin sanottuina syöttipuina. Tavoitteena on saada mahdollisimman runsaasti kirjanpainajia iskeytymään poistettaviin puihin.