Purkutyöt alkavat Urheilukadulla maaliskuussa

Laakson sairaala-alueelta puretaan seuraavaksi asuinrakennukset osoitteesta Urheilukatu 9. Purettavat rakennukset ovat alueella, jonne rakennetaan sairaalan uusi päärakennus. Tulevan päärakennuksen kohdalta joudutaan myös kaatamaan puita helmi—maaliskuun vaihteessa.
Kartassa työmaan sijainti. Kuva: Laakson yhteissairaalan allianssi
Kartassa työmaan sijainti. Kuva: Laakson yhteissairaalan allianssi

Purkutyömaan valmistelu käynnistyy 27.2. alkavalla viikolla työmaan aitaamisella. Varsinainen purku alkaa viikkoa myöhemmin, ja se valmistuu kesällä.  Työ etenee vaihe kerrallaan. Ensin puretaan kaikkien rakennusten sisäosat ja sen jälkeen ulkopuolelle näkyvät osat, eli tehdään niin sanottu raskas purku.

Tavallista rakentamisen ääntä kantautuu

Purkutyöstä tulee tavallista rakentamisen ääntä, mutta työ ei ole meluavaa.  Normaali työaika on kello 7–20 maanantaista perjantaihin. Meluavia töitä voidaan tehdä arkisin kello 7—18.

Työmaaliikenne kulkee aluksi Urheilukadulta etelään

Työmaaliikenne kulkee sisään ja ulos Urheilukatu 9:n kohdalta eteläisestä sisäänkäynnistä Urheilukadulle ja sieltä Reijolankadulle.  Suurten ajoneuvojen kääntyminen vaatii tilaa, ja sen vuoksi Urheilukadulta joudutaan toistaiseksi poistamaan käytöstä muutamia pysäköintipaikkoja. 

Keväällä työmaalle rakennetaan toinen liittymä suoraan Reijolankadulta.

Pölyämistä hillitään kastelun avulla 

Rakennusten sisäpuolisten osien purkutyöstä ei juuri synny pölyä.

Rakennusten ulko-osien purkaminen käynnistyy keväällä, ja tuolloin pölyä tulee jonkin verran. Pölyn määrää vähennetään kastelemalla rakenteita ennen purkua. Myös purkujätekasoja kastellaan tarpeen mukaan. Pölyn määrää hillitään myös kastelemalla purettavaa kohtaa paloletkulla purun aikana.  

Työn toteuttaa Laakson yhteissairaala -allianssi valmistelevana työnä, jonka tilaaja on Helsingin kaupunki. Urakoitsijana toimii Purkupiha Oy.

Pahoittelemme häiriötä.

Laakson sairaala-alue uudistuu

Helsingin kaupunki ja HUS uudistavat Laakson sairaala-alueen. Rakennushanke on nimetty Laakson yhteissairaalaksi. Rakennustöiden valmistumisen jälkeen Laakson sairaala tarjoaa hoitoa psykiatrisiin ja fyysisiin eli somaattisiin sairauksiin. Sairaalaan tulee tilat HUSin ja Helsingin kaupungin psykiatriselle sairaalahoidolle, HUSin vaativalle neurologiselle kuntoutukselle ja puolelle Helsingin sairaalan osastoista. Lisäksi tulee tiloja sairaalatoimintoja tukeville poliklinikoille sekä opetukselle ja tutkimukselle.

Laakson nykyinen sairaala-alue ja sen kulkuyhteydet muuttuvat täysin. Alueelle tulee uusia sairaalarakennuksia, ja nykyisiä suojeltuja sairaalarakennuksia peruskorjataan.

Lähikaduilla liikenne ei lisäänny, sillä sairaala-alueen pääajoyhteys rakennetaan maan alle Auroran sairaalan liittymän kautta. Uuden päärakennuksen alle tulee 550-paikkainen kallioparkki ja huoltokerros.

Rakennushanke ajoittuu tämänhetkisen aikataulun mukaan vuosille 2022–2030. Hankkeen toteuttaa Laakson yhteissairaalan allianssi.

 

Laakson sairaalan uuden päärakennuksen eteläisin osa tulee Urheilukadun ja Reijolankadun risteyksen vireen.  Kuva: Sari Korolainen
Laakson sairaalan uuden päärakennuksen eteläisin osa tulee Urheilukadun ja Reijolankadun risteyksen vireen. Kuva: Sari Korolainen