Pyöräilyviikko kannustaa pyöräilevään arkeen – pyöräteille pysäköinti tehovalvonnassa

Pääkaupunkiseudun pyöräilyviikolla 5.–14. toukokuuta iloitaan hauskoista tapahtumista, tutustutaan pyöräilyn hyötyihin arkipäivässä ja tarkastellaan laadukkaan pyöräpysäköinnin etuja. Osana pyöräilyviikkoa Helsingin kaupunki valvoo tehostetusti virheellistä pysäköintiä pyöräteillä ja -kaistoilla.
Tutkimusten mukaan ihmisten halukkuutta liikkua pyörällä voidaan lisätä panostamalla pyöräpysäköinnin turvallisuuteen. Kuva: Jussi Hellsten
Tutkimusten mukaan ihmisten halukkuutta liikkua pyörällä voidaan lisätä panostamalla pyöräpysäköinnin turvallisuuteen. Kuva: Jussi Hellsten

Pääkaupunkiseudun pyöräilyviikko 5.–14. toukokuuta avaa kaupunkilaisille, miten pyöräilyn hyödyntämistä arkipäivässä lisätään. Viikon aikana kokeillaan autoja korvaavia sähköavusteisia kuormapyöriä, joita voi hankkia myös oman taloyhtiöön yhteiskäyttöön. Pyöräpysäköintisuunnistuksessa tutustutaan erityyppisiin varkauksia vähentäviin laadukkaisiin pyöräpysäköintiratkaisuihin, jotka sopivat niin taloyhtiöihin, julkisille paikoille kuin marketteihin. Pyöräilyn ilo tempaa mukaansa koko perheen pyöräparaatissa, työmatkapyöräilijöiden aamupaloilla ja yhteisretkillä, joissa suunnitellaan kesän tulevia pyöräreissuja. 

Maksuttomiin tapahtumiin ovat tervetulleita kaikenikäiset ja kaiken tasoiset pyöräilijät sekä pyöräilystä kiinnostuneet. Osallistuakseen ei tarvitse omaa pyörää, sillä mukaan pääsee vaikka kaupunkipyörällä. Ohjelmaa on lisäksi tarjolla myös virtuaalisesti verkossa.

Pyöräilyviikon teemana pyöräpysäköinti

Moni Pyöräilyviikon tapahtumista liittyy tänä vuonna laadukkaaseen pyöräpysäköintiin, koska tutkimusten mukaan ihmisten halukkuutta liikkua pyörällä voidaan lisätä panostamalla pyöräpysäköinnin turvallisuuteen. 

Helsingin kaupungin pyöräilybarometrin mukaan 66 prosenttia Helsingin asukkaista lisäisi pyörällä liikkumistaan, jos pyörien pysäköintipaikat ja -alueet olisivat nykyistä paremmin turvattuja ilkivallalta ja varkauksilta. Esimerkiksi laadukkaat pysäköintimahdollisuudet asemien yhteydessä mahdollistavat pyöräilyn ja joukkoliikenteen käytön samalla matkalla.

Pyöräilyviikkoa pääkaupunkiseudulla koordinoi Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien, Helsingin seudun ympäristöpalvelujen ja Helsingin seudun liikenteen sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa.

Pyöräilyä haittaava pysäköinti tehovalvonnassa

Osana pyöräilyviikkoa Helsingin kaupunki valvoo tehostetusti moottoriajoneuvojen lainvastaista pysäyttämistä ja pysäköintiä pyöräteillä ja -kaistoilla 5.–14. toukokuuta. Valvontaa tehdään katuosuuksilla, joilta kaupunki on saanut palautetta.

– Tieliikennelain vastainen pysäyttäminen ja pysäköinti pyöräteillä ja -kaistoilla haittaa ja vaarantaa merkittävästi pyöräliikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Pysäköinninvalvonta valvoo sitä päivittäisessä työssään, mutta pyöräilyviikolla haluamme kiinnittää asiaan erityistä huomiota, kertoo pyöräliikenteen koordinaattori Oskari Kaupinmäki Helsingin kaupungilta.

Kaupunki haluaakin muistuttaa, että kaikenlainen pysäyttäminen ja pysäköinti pyöräteillä ja -kaistoilla – myös esimerkiksi tavarankuljetusten yhteydessä – on lähtökohtaisesti kielletty. Lyhytaikainen pysäyttäminen on sallittua ainoastaan useiden edellytysten, kuten pakottavan tarpeen, muun käytettävissä olevan paikan puutteen ja kuorman luonteen, kaikkien täyttyessä. 

Polkaise mukaan pyöräilyviikon tapahtumiin

Pyöräilyviikon aikana järjestetään monipuolista ohjelmaa eri puolilla pääkaupunkiseutua. Pyöräilyviikon avajaisia vietetään Kansalaistorilla lauantaina 6.5. Keskiviikkona 10.5. on puolestaan tarjolla aamupalaa pyöräilijöille Baanalla.