Pyöräväyliä muutetaan yksisuuntaisiksi kantakaupungissa – työt jatkuvat lokakuulle

Tavoitteena on parantaa pyöräliikenteen verkon toimivuutta ja eri kulkumuotojen turvallisuutta.
Pyöräilijöitä Hämeentien pyöräkaistalla kesällä.

Helsingin kaupunki muuttaa vuoden 2022 aikana useita nykyisin kaksisuuntaisia pyöräliikenteen järjestelyitä yksisuuntaisiksi kantakaupungin alueella. Uudistuksia tehdään Aleksis Kiven kadulla, Savonkadulla, Ratapihantiellä, Viipurinkadulla, Kotkankadulla, Nordenskiöldinkadulla, Helsinginkadulla ja Stenbäckinkadulla. Kaikki työt pyritään saamaan loppuun lokakuun 2022 aikana.

Helsinginkadulla parannetaan jalankulun ja pyöräliikenteen erottelua, mutta pyöräliikenne säilyy kaksisuuntaisena siihen saakka, kunnes Sturenkadun risteysalueelle rakennetaan pyöräilyn yksisuuntaisuutta tukevat järjestelyt.

Tavoitteena on parantaa kantakaupungin pyöräliikenteen verkon toimivuutta sekä selkeyttää liikennejärjestelyitä. Helsinki haluaa olla kaiken ikäisille sopiva ympärivuotinen pyöräilykaupunki ja kasvattaa pyöräilyn osuuden kaikista tehdyistä matkoista 20 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä.

Parantaa eri kulkumuotojen turvallisuutta

Yksisuuntaiset pyöräväylät ovat kaksisuuntaisia turvallisempia erityisesti risteysalueilla, ja ne myös vähentävät pyöräilijöiden kohtaamisessa aiheutuvia vaaratilanteita. Myös jalankulun olosuhteet ja turvallisuus paranevat, kun pyöräliikenne ja jalankulku erotellaan nykyistä paremmin toisistaan.

Uusissa liikennejärjestelyissä hyödynnetään pääosin nykyisiä katurakenteita. Merkittävimmät muutokset tehdään risteysalueille. Uudet pyörätiet ja -kaistat päällystetään punaisella asfaltilla ja pinnoitteella, jotta ne erottuvat selkeästi jalkakäytävästä ja ajoradasta.

Kuvassa: Pyöräväylät päällystetään punaisella asfaltilla ja pinnoitteella, jotta ne erottuvat paremmin muista kadun osista. Kuvassa Hämeentien pyöräkaista. Kuva: Raine Huvila

Muokattu 20.12.2021 klo 12:35: Korjattu väärä prosenttiluku ja tarkennettu Helsingin tavoitetta pyöräilyn kulkutapaosuudesta.

Muokattu 7.9.2022: Muutettu töiden valmistumisajankohdaksi lokakuu 2022. Poistettu tietoja jo valmistuneista Aleksis Kiven kadun töistä.

Lisätietoja:

Kaupunkiympäristölautakunnan päätös (2021): Pyöräilyn ja jalankulun liikennejärjestelyt läntisen ja itäisen kantakaupungin alueella(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Aleksis Kiven kadun suunnitelmakuva (pdf)