Helsinki on vuonna 2024 maailman kestävin matkakohde Global Destination Sustainability -indeksin mukaan.
Kehitämme Helsingistä maailman kestävintä ja älykkäintä matkailukohdetta.
Helsinki on kansainvälisesti kestävyyden edelläkävijä ja ratkaisija matkailu- ja tapahtuma-aloilla.
Hyvän elämän Helsinki
Helsingissä voi viettää hyvää elämää monellakin eri mittarilla tarkasteltuna. Niin paikalliset kuin vierailijat voivat nauttia puhtaasta, toimivasta ja turvallisesta kaupungista.
Helsinki – It's a good life
Monissa kansainvälisissä ranking-listauksissa Helsinki sijoittuu hienosti kärkeen.
Kestävän matkailukohteen kehittäminen
Matkailuyritysten kestävyyden kehittäminen
Helsinki tukee matkailuyrityksiä monilla eri tavoilla kestävyyden edistämiseksi. Tutustu aiheeseen liittyviin oppaisiin ja muuhun tukimateriaaliin sivullamme Matkailun kestävyys yrityksille.
Helsingin kestävän matkailun periaatteet
Helsinki on linjannut kestävän matkailun periaatteet (engl. policy), jotka ohjaa kaikkea kaupungin matkailun kehittämistä. Tutustu Helsingin kestävän matkailun periaatteisiin (pdf, englanniksi).
Kestävyys Helsingin matkailun ja tapahtumien toimintaohjelmassa
Helsingin matkailun ja tapahtumien toimintaohjelma 2022–2026 on jaettu kolmeen päätavoitteeseen ja niistä kohta B liittyy erityisesti kestävyyteen. Kohdan alatavoitteet ovat seuraavat:
B.1. Ympäristön kestävyys ja hiilineutraalius kehittämisen kärkenä
B.2. Helsinkiläiset, inklusiivisuus sekä sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys kehittämisen keskiössä
B.3. Helsinki on kestävyydessä maailman kärjessä indeksien ja sertifiointien avulla todennettuna
B.4. Osaavan työvoiman saatavuus on toimialojen elinehto
B.5. Kokonaisvaltaiseen turvallisuuteen panostaminen on vetovoiman perusedellytys
Kestävyyden mittaaminen Helsingissä
Keskeiset matkailun kestävyyteen liittyvät mittarit on kerätty yhteen Power BI -alustalle(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Alusta on perustettu syksyllä 2024 ja sitä kehitetään jatkuvasti.
Helsingin matkailun ilmastotyö
Helsingin matkailun päästöt(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on keväällä 2023 arvioitu ensimmäistä kertaa yhdessä 14 muun uusimalaisen kunnan kanssa. Laskenta toteutettiin Carbon Neutral Experience -hankkeen toimesta. Tutustu laskennan loppuraporttiin. Laskennan tulosten pohjalta luotiin Helsingin matkailun ilmastotiekartta vuosille 2023–2036. Ilmastotiekarttaa täydentävä Helsingin matkailun ja tapahtumien varautuminen ja sopeutuminen ilmastonmuutokseen 2024 -suunnitelma. Helsinki on toteuttanut yhteistyössä Urban Climate Leaders in Tourism -ryhmän kanssa ilmastonmuutoksen vaikutuksiin liittyvän skenaariotyön. Työ valmistui tammikuussa 2025.
Matkailun ja tapahtumien kiertotalousohjelma
Helsingin kierto- ja jakamistalouden toimenpideohjelmassa toimenpide 23 sisältää matkailun ja tapahtumien kiertotalousohjelman, joka sisältää seitsemän kokonaisuutta. Ohjelma on valmistunut kesäkuussa 2023.
Matkailun kävijämäärien hallinta
Helsinki pyrkii olemaan maailman kestävin matkakohde. Samalla tavoitteena on lisätä matkailijamääriä merkittävästi. Nämä tavoitteet voidaan saavuttaa samaan aikaan kehittämällä kestävää matkailua kokonaisvaltaisesti koko matkailuekosysteemin kanssa. Yksi keskeisistä tekijöistä tämän tasapainon saavuttamiseksi on kävijämäärien hallinta sekä kaupunkitasolla että tietyillä paineenalaisilla alueilla. Helsingin matkailijoiden kävijämäärien hallinta (Helsinki Visitor Pressure - Analysis and Management Plan 2024–2026, englanniksi)
Helsinkiläisten osallisuus matkailun kehittämiseen
Matkailun ja tapahtumien toimintaohjelman 2022–2026 mukaan helsinkiläisten hyvinvoinnin tulee olla kaiken kehittämisen lähtökohtana. Helsingillä on toimintasuunnitelma asukkaiden osallistamiseksi vuosille 2022-2024. Helsingin matkailu ja kohdepalvelut -yksikkö seuraa helsinkiläisten näkemyksiä matkailun vaikutuksista kaupunkiin kahden vuoden välein tehtävän tutkimuksen avulla, ja viimeisin tutkimus toteutettiin helmikuussa 2023 (vuosi 2019, vuosi 2021(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)). Lisäksi Helsinki kysyy kehittämisideoita paikallisille suunnatulla kyselyllä. Kaupunki järjestää myös kuulemistilaisuuksia ja tiedottaa aktiivisesti matkailun nykytilasta ja tulevista hankkeista. Vuosittain koottava osallisuusraportti kuvaa tarkemmin eri tutkimusten ja kyselyiden tuloksia ja niistä seuraavia toimenpiteitä: katso raportit vuodelta 2024 ja vuodelta 2023. Katso myös vuoden 2024 osallisuustapahtuman tallenne(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Matkailun ja tapahtumien inklusiivisuus
Helsingin matkailun ja tapahtumien toimintaohjelman 2022–2026 mukaan helsinkiläiset, inklusiivisuus sekä sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys ovat kehittämisen keskiössä. Keväällä 2023 on valmistunut kattava Helsingin matkailun ja tapahtumien inklusiivisuuden nykytila-analyysi, joka sisältää myös askelmerkit inklusiivisuuden kehittämiseksi tulevaisuudessa.
Helsinki on toteuttanut oppaan saamelaistuotteiden myyntiin matkailualalla vuonna 2024. Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa, ja heidän kulttuurinsa ja perinteensä ovat merkittävä osa Suomen identiteettiä. On tärkeää, että saamelaisten kulttuuria kunnioitetaan ja että matkailun parissa ei tapahdu kulttuurista omimista.
Sertifioinnit ja indeksit
Matkailun kestävyyden edistäminen tulee tehdä uskottavasti, mitattavasti sekä vertailukelpoisesti. Viherpesun mahdollisuuksia tulee aktiivisesti vähentää ja Helsingin haluaa näyttää esimerkkiä. Helsinki saavutti ykkössijan kansainvälisessä matkailukohteiden kestävyyttä vertailevan Global Destination Sustainability -indeksissä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) lokakuussa 2024. Helsinki tavoittelee Green Destinations -sertifiointia(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) vuoden 2025 aikana sekä Sustainable Travel Finland -merkkiä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) vuoteen 2025 mennessä. Mahdolliset palautteet sertifiointien toteutuksesta tai sisällöistä voi jättää lomakkeella(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Ekokompassi-sertifikaatti
Helsingin kaupunginkanslialle (johon matkailu ja kohdepalvelut -yksikkökin kuuluu) myönnettiin 12.5.2023 Ekokompassi-sertifikaatti ympäristöasioiden hoitamisesta ja kehittämisestä Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän mukaisesti.
LEED Gold Certificate 2022
Helsingin matkailu ja kohdepalvelut -yksikön toimistorakennus osoitteessa Kansakoulukatu 3 on marraskuussa 2022 saavuttanut LEED Gold -sertifioinnin (luokitustyökalu LEED v4 Core&Shell). Lisäksi Kansakoulukatu 3 pyrkii olemaan energiankäytöltään mahdollisimman vastuullinen: niin kiinteistösähkö, kaukolämpö kuin kaukojäähdytys ovat hiilidioksidivapaita.
Mitä Helsingin kaupunki tekee matkailun kestävyyden edistämiseksi?
Kestävän matkailun asiantuntija
Jukka Punamäki
matkailun erityissuunnittelija
+358 44 713 1753(Linkki aloittaa puhelun)
jukka.punamaki@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)