Statistik och utnyttjande av respons

Helsingfors samlar in respons från invånarna via responstjänsten. På denna sida berättar vi hur vi använder den respons vi får och presenterar statistik relaterad till responsen.

Helsingfors får mycket respons

Vi får årligen cirka 60 000 respons via responskanalen om olika ämnen. Majoriteten av responsen, cirka 80 %, rör stadsmiljösektorn. De vanligaste ämnena i denna respons är underhåll av gator, snöröjning och felparkerade fordon. Näst mest respons får social-, hälsovårds- och räddningssektorn samt kultur- och fritidssektorn. Vi vidarebefordrar alltid den respons vi får till den ansvariga enheten.

Vi får mest respons på måndagar och minst på lördagar.

Responsens fördelning
Bild av responsens fördelning per sektor. Statistiken börjar från april 2023, då staden tog i bruk den nya responstjänsten.

Vi svarar på respons

Vi läser all respons vi får. Vi strävar efter att svara inom en vecka på den respons som önskar svar. Direkt efter att den nya responstjänsten togs i bruk tog det längre tid att svara, men när arbetsmetoderna stabiliserades har vi lyckats förkorta svarstiden från över två veckor till cirka en vecka. År 2024 var den genomsnittliga svarstiden på respons 8,29 dagar.

Om responsen innehåller känslig information kan vi endast svara om responsgivaren har loggat in på tjänsten. Cirka 14 % av responsen ges inloggad. Inom social-, hälsovårds- och räddningssektorn är denna siffra högre, över 40 %, vilket speglar känsligheten i responsen inom denna sektor.

Svars- och reaktionstid
Bild av svarstidens utveckling. Svarstid med blå linje och reaktionstid med orange linje, samt trend med streckad linje.

Vi utnyttjar respons

Vi utnyttjar den respons vi får på två huvudsakliga sätt: genom omedelbara åtgärder och långsiktig utveckling.

Omedelbara åtgärder är till exempel att reparera en nedfallen trafikskylt eller uppdatera texter på webbplatsen när vi får information om problem eller fel. Invånarnas respons är viktig eftersom den hjälper oss att upptäcka och åtgärda fel snabbare.

Målet är att utveckla Helsingfors till en fungerande och trivsam plats för alla invånare och besökare. Respons relaterad till stadens långsiktiga utveckling kan vara till exempel invånarnas utvecklingsidéer och önskemål samt återkommande respons om samma ämnen som leder till större korrigerande åtgärder. Responsen innehåller värdefull information om till exempel upplevd säkerhet och platser som är viktiga för invånarna.

Respons och felanmälningar undersöks systematiskt till exempel vid trafikplanering och vid planering av reparationer och inköp av parker och grönområden, såsom nya soptunnor eller bänkar. Den kontinuerliga förbättringen av tjänster med hjälp av respons är vardag över hela staden. Till exempel inom tandvården och biblioteken förbättras trivsel, tillgänglighet och smidigare digitala tjänster kontinuerligt tack vare respons.