Verksamhetsberättelse
Helsingfors social- och hälsovårdssektor och räddningsverk slogs samman som en del av den nationella social- och hälsovårdsreformen den 1 januari 2023.
Budget
- Budget och ekonomiplan:
- Bokslut:
- Bokslut 2023 (pdf, på finska)
- Bokslut 2022 (pdf)
- revisionsnämndens bedömningsberättelse: Revisionsnämndens bedömningsplan och bedömningsberättelse 2022(Länk leder till extern tjänst)
- tilintarkastuskertomus: Revisorns revisionsberättelse för räkenskapsperioden 2022 (pdf)(Länk leder till extern tjänst)
Förändringsprogram för social-, hälsovårds- och räddningssektorn 2023–2026
Staten har förutsatt beredning av ett förändringsprogram av Helsingfors, HUS-sammanslutningen och alla välfärdsområden för att balansera ekonomin.
Helsingfors social-, hälsovårds- och räddningssektor har berett ett förändringsprogram för åren 2023–2026. Beslutet om beredningen fattades i social-, hälsovårds och räddningsnämnden på våren 2023.
Förändringsprogrammet för ekonomin hjälper oss att säkerställa att vi även i fortsättningen kan trygga högklassiga social-, hälsovårds- och räddningstjänster för helsingforsborna.
Syftet med förändringsprogrammet är att göra verksamheten mer effektiv och produktiv och att nå en bättre kostnadsnytta och lönsamhet i produktionen, utan att ge avkall på de tjänster som våra kunder behöver.
Vi genomför ändringsprogrammet med fem teman:
- Servicestruktur och ledning består av åtgärder genom vilka vi utvecklar bland annat processen för att bli kund och lättar på servicestrukturer från tunga och dyra vårdformer till enklare och proaktiva tjänster.
- Ökning av inkomster och fastställande av serviceutbud genomförs genom intressebevakning, innebär en eventuell granskning av klientavgifter och innehållet i vårt serviceutbud samt genom att effektivt driva in avgifter.
- Inom Lokaler och utveckling av servicenätet utvecklar vi funktionellt och ekonomiskt lyckade lösningar.
- Upphandlingar och val av produktionssätt består av åtgärder genom vilka vi producerar våra tjänster på ett ändamålsenligt sätt.
- Under temat Gemensamma behandlar vi anpassningsåtgärder för ekonomin som gäller hela sektorn samt åtgärder som är gemensamma för hela staden.
Social-, hälsovårds- och räddningsnämnden behandlar den 12 och 19 december 2023 de åtgärder i förändringsprogrammet som planerats för 2024 i samband med behandlingen av verksamhetsplanen och resultatbudgeten för 2024.
Mer om ämnet
Välfärdsområdets årliga redogörelser
Lagen om ordnande av social- och hälsovård (612/2021:
29 § 2 mom.) förutsätter att välfärdsområdet inom sitt område följer
- befolkningens hälsa och välfärd
- behov av service enligt befolkningsgrupp och
- tillgången och kvaliteten på vården, vårdens verkningsfullhet och jämlikheten i vården.
Därtill ska välfärdsområden följa samordningen av kundernas tjänster, kostnaderna för vården och produktiviteten i vården.
Med välfärdsområde avses i detta sammanhang också Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen.
Helsingfors stad har i maj 2024 lämnat en redogörelse om det ekonomiska läget för social- och hälsovården i området till social- och hälsovårdsministeriet (SHM) och Institutet för hälsa och välfärd (THL) såsom en enkät i bestämt format. Redogörelsen behövs för välfärdsområdesförhandlingarna hösten 2024, THL:s expertutlåtande samt SHM:s årliga rapport.
I enlighet med vad SHM har bett om innehåller redogörelsen Helsingfors stads uppskattning på de teman som räknas upp i enkäten.
I redogörelsen konstateras de viktigaste observationerna med tanke på social- och hälsovårdstjänsterna och ekonomis tillstånd i området.
Dessutom beskrivs situationer där det finns problematiska brister i organiseringen, serviceproduktionen eller i styrningen av serviceproduktionen. De åtgärder som vidtagits och planerats för att avhjälpa dessa brister och som är mest relevanta för verksamheten och ekonomin har identifierats.
Strukturen för redogörelsen 2024 grundar sig på de nationella målsättningarna, med fokus på fyra mål:
1. Likabehandling (bl.a. tillgänglighet, kontinuitet, anpassning och personal),
2. Kostnadseffektivitet (bl.a. ekonomi och genomslagskraft),
3. Samarbete (bl.a. kontaktytor och beredskapsfrågor), samt
4. Information (bl.a. FUUI, informationshantering och organisation).
Redogörelse till social- och hälsovårdsministeriet enligt 29 § 2 mom. i organiseringslagen, våren 2024 (pdf, på finska]
Helsingfors stad har i maj 2023 lämnat en redogörelse om social- och hälsovårdens och ekonomins tillstånd som svar på en enkät till social- och hälsovårdsministeriet (SHM) och Institutet för hälsa och välfärd (THL). Redogörelsen behövs för välfärdsområdesförhandlingarna hösten 2023, THL:s expertutlåtande samt SHM:s årliga rapport. Målet med redogörelsen är att ta fram information om tjänsternas kvalitet och genomslagskraft i ett välfärdsområde.
I enlighet med vad SHM bett om innehåller redogörelsen Helsingfors stads uppskattning på de teman som räknas upp i enkäten.
I redogörelsen konstateras de viktigaste observationerna med tanke på social- och hälsovårdstjänsterna och ekonomis tillstånd i området.
Dessutom beskrivs situationer där det finns problematiska brister i organiseringen, serviceproduktionen eller i styrningen av serviceproduktionen. De åtgärder som vidtagits och planerats för att avhjälpa bristerna och som är mest relevanta för verksamheten och ekonomin har identifierats.
För 2023 har man valt följande prioriteringar:
- Förbättring av servicekvaliteten (bl.a. likabehandling, integration, tillgång till personal samt brister i vård-, omsorg- och service), samt
- effektivisering av verksamheten genomslag (bl.a. ekonomin och kostnadsutvecklingen).