Registrering av livsmedelsverksamhet

Gör anmälan om livsmedelsverksamhet när du inleder din restaurang- eller butiksverksamhet, gör väsentliga ändringar i din verksamhet, avbryter eller lägger ner din verksamhet. Anmälan ska även göras vid byte av aktör. Gör anmälan senast fyra veckor innan verksamheten inleds.

Vilka aktörer (företagare) gäller registreringen av livsmedelsverksamhet?
- livsmedelsaffärer
- kiosker
- restauranger
- pubar och barer
- caféer
- bagerier
- handelskök
- livsmedelslager
- regelbunden utomhusförsäljning, bland annat torghandel och mobila livsmedelslokaler
- förmedling, import och uppdragstillverkning av livsmedel eller dylik verksamhet
- försäljning, förmedling och import av kosttillskott eller dylik verksamhet

Gör en anmälan om livsmedelsverksamhet

Gör en anmälan om ny livsmedelsverksamhet på nätet, per e-post eller per telefon.

Uträtta ärenden på webben

Gör en anmälan om livsmedelsverksamhet

Kräver identifiering.

Fyll i blankett

Vilka aktörer gäller registreringen av livsmedelsverksamhet?

  • livsmedelsaffärer
  • kiosker
  • restauranger
  • pubar och barer
  • caféer
  • bagerier
  • handelskök
  • lager
  • regelbunden utomhusförsäljning, bland annat torghandel och mobila livsmedelslokaler
  • förmedling, import och uppdragstillverkning av livsmedel eller dylik verksamhet
  • försäljning, förmedling och import av kosttillskott eller dylik verksamhet

Hur ska jag göra en anmälan?

  1. Se till att de bilagor och andra ärenden som behövs för anmälan är i ordning

    För att din anmälan ska kunna handläggas ska du ha:

    • Suomi.fi-fullmakt för det företag som anmälan gäller.
    • Uppgifter om din verksamhets läge, art och omfattning.
    • Beroende på verksamheten kan även andra bilagor begäras av dig.

    Läs närmare anvisningar om Suomi.fi-fullmakten på Livsmedelsverkets webbplats.(Länk leder till extern tjänst)

    Läs mer om de nödvändiga bilagorna.(Länk leder till extern tjänst)

  2. Gör en anmälan om livsmedelsverksamhet

    Gör anmälan på elektronisk väg i Ilppa-tjänsten på ilppa.fi.

    • Om du inte kan göra anmälan i Ilppa-tjänsten kan du fylla i word- eller pdf-blanketten.
    • Bifoga till anmälan en planritning över livsmedelslokalen.

    Word-blankett

    Pdf-blankett

  3. Vänta på att anmälan handläggs

    Enheten för livsmedelssäkerhet handlägger din anmälan: kontrollerar de uppgifter som du angett och begär tilläggsuppgifter vid behov.

    • Vi försöker handlägga din anmälan inom sju dagar.
    • Vid behov begär vi ytterligare uppgifter av dig.
    • Efter att anmälan har handlagts visas uppgifterna om det anmälda verksamhetsstället och ändringarna i det i Ilppa-tjänsten.
    • Efter att vi har handlagt anmälan sänder vi dig ett intyg.

    Läs mer om kontroller och avgifter (pdf)

  4. Bedriv egenkontroll

    Du har skyldighet att ha egenkontroll, som gäller alla aktörer från livsmedelsindustrin till kioskföretagare. Med egenkontroll avses en systematisk och kontinuerlig övervakning som du själv bedriver. På så sätt säkerställs att livsmedlen är säkra och överensstämmer med lagstiftningen om livsmedel.

    Läs mer om egenkontrollen på Livsmedelsverkets webbplats.(Länk leder till extern tjänst)

    Modeller för egenkontroll:
    Restaurang (word)
    Livsmedelsaffär (word)
    Utomhusförsäljning (word, på finska)
    Pub eller annan restaurang som endast serverar drycker (word, på finska)

Vanliga frågor