Vårdnadshavare

Föräldrar och lärare på Lärkans infokväll 2014
Bild: Rebecka Pimenoff
  • Lärkan — samarbete i skolan, lokalt och globalt               
  • Lärkan — balans i skolan, livet och världen
  • Lärkan — engagemang för skolan, samhället och oss alla

Information för vårdnadshavare

Gymnasiestudier väcker många frågor och vårt mål är att försöka ge goda svar. Vi är många som kan försöka hjälpa den som funderar på någonting. Kontakta oss gärna. Nedan hittar ni information som vårnadshavare ofta söker.

Om studeranden är frånvarande på grund av sjukdom, skall hemmet meddela skolan om detta genom att fylla i frånvaro i wilma. Om frånvaron endast gäller en del av dagen kan vårdnadshavaren skicka ett meddelande till grupphandledaren, som skriver in frånvaro för berörda lektioner. 

Vid längre sjukfrånvaro skall studeranden också tala med ämneslärarna och vid behov begära stödundervisning.

Vi har giltig och ogiltig frånvaro. För mycket frånvaro kan leda till att kursen blir bruten (B).

Till giltig frånvaro räknas sjukdom Om studerande är frånvarande p.g.a. sjukdom, skall hemmet kvittera det här på Wilma (senast kl.12 på frånvarodagen).

Om du är frånvarande av annan tvingande orsak, som t ex körkortsprov och läkarbesök räknas även den som giltig. Frånvaron skall kvitteras på Wilma av vårdnadshavare eller myndig studerande i förväg.

Frånvaro från provtillfälle

Om du är frånvarande från ett provtillfälle måste frånvaron kvitteras i wilma. Om du utan giltig orsak varit frånvarande från ett provtillfälle har du inte heller rätt att delta i omtagningsprov. Det är därför viktigt att du så snabbt som möjligt meddelar din ämneslärare om orsaken till din frånvaro. Om en godtagbar utredning över frånvaron inte lämnas in bedöms frånvaro från provtillfälle som underkänd prestation.

Om studeranden är frånvarande av giltig orsak från ett provtillfälle kan studeranden anmäla sig till omtent.  Efter varje period ordnas omtent, där man kan skriva högst två prov man missat som följd av sjukfrånvaro. Trots att veckan kallas provvecka har inte alla kurser prov under veckan. I en del kurser ordnas besök och annat program som inte nödvändigtvis kan kompenseras med omtent. Det är viktigt att studeranden kontaktar sin ämneslärare för att komma överens om hen kan kompensera det hen missat.

Grupphandledaren beviljar all privat frånvaro. Vid längre än tre dagars frånvaro görs en plan i samråd mellan studerande och lärarna. Vårnadshavaren bör anhålla om frånvaro på en blankett i wilma. Observera att planen bifogas till anhållan som lämnas in till grupphandledaren. Anhållan för längre frånvaro lämnas in senast 2 veckor före frånvaron. 

Om studeranden deltar i en privat resa under skolans arbetsdagar måste ni ta konsekvenserna av den frånvaro som uppkommer. Det kan innebära att studeranden måste göra ändringar i sitt studieprogram. Observera att hög frånvaro kan leda till bruten kurs, vilket bör tas i beaktande då längre privata resor planeras.

Närvaroplikt

I gymnasiet råder närvaroplikt vid alla lektioner. Upprepad frånvaro utan giltig orsak leder till sänkt kursvitsord eller i sista hand till att du blir struken från kursen. Skolan har en frånvaromodell. Grupphandledaren kontaktar studerande vid olovlig frånvaro och ber om förklaring. Om frånvaron fortsätter kontaktas hemmet.

Läsåret är indelat i fem perioder, varje period pågår i ungefär sju till åtta veckor. 

Utvärderingsveckan har ett specialschema. Schema syns bäst i studerandes egen skolkalender. 

Kalender för läsåret 2024-2025
 

Andra viktiga saker

Föräldramöten läsåret 2024-2025

Föräldratillfällen 2024-2025

  • 5.12, kl. 13.30-ca. 15 Höstdimission/Självständighetsfest (Plats: Paasitorni, Hagnäs). 
  • 7.2., kl. 16 Gamlas dans (Plats: Haagan peruskoulu, mer info senare)
  • 31.5., lördag kl. 10-ca. 12.30 Vårdimission  (Plats: Paasitorni, Hagnäs)

Vanliga frågor:

Jag kan inte ”kvittera” frånvaron i Wilma, vad gör jag för fel?
Du kanske försöker kvittera frånvaro efter kl 12, detta lyckas inte och då skall man ska skicka ett wilmameddelande om frånvaron till grupphandledaren.

Kan jag använda samma Wilmakoder som i högstadiet?
Nej

Kan jag kombinera mina barns Wilma?
Ja, om de går i Helsingfors stads skolor

Hur får jag Wilmakoder?
 Wilmakoder delas ut till föräldrarna så fort vi får in kontaktuppgifterna från de nya studerande.

Jag har glömt mitt lösenord till Wilma?
Gå till inloggningssidan och klicka på ”glömt lösenord” ?

Föräldraföreningen Lärkan rf är ett forum för alla de föräldrar som vill engagera sig i sina gymnasisters skolgång och/eller skolmiljö, ge sin syn på undervisning och fostran samt som vill stärka kontakterna mellan skola och hem. Styrelsen önskar att impulserna till utveckling av verksamheten skulle ges av föräldrarna direkt till styrelsemedlemmarna eller via gruppombuden. Föreningens stadgar, uppgifter om styrelsen, protokoll från möten m.m. finns på Lärkans förenings hemsida (se länk nedan). Föreningen hör till Förbundet Hem och Skola i Finland.

Verksamheten består av informations- och trakteringsuppdrag vid olika tillfällen vid skolan, såsom ettornas infokväll, julfesten och vid den traditionella gammeldansen för tvåorna i februari. Föreningen har gruppombud (ca två föräldrar per elevbasgrupp). Dessutom ordnas ett årsmöte för val av styrelse och fattande av andra viktiga beslut. Styrelsen har aktivt samarbetat med elevkåren och konventet och håller kontakt med Haga lågstadieskola. Föreningen verkar som en informationskanal mellan föräldrar och skolan och påverkar i skolfrågor.

Medlemsavgiften är 36 € per familj och gymnasietid. Föräldraföreningen har utdelat stipendier enligt lärarkårens förslag samt givit övrigt understöd till eleverna i skolan i form av bidrag för ordnande av Filmens natt, understöd för skolans besök av Helsingfors bokmässa och abiturienternas bänkskuddargille. Föreningen har också ansökt om bidrag från andra organisationer.

Föräldra­föreningens hemsida(Länk leder till extern tjänst)

Direktionen och protokoll

Gymnasiets direktion består av representanter för föräldrar, personal och myndiga studerande. Minderåriga representanter för studerandena kan ha närvaro- och yttranderätt vid direktionens sammanträden. Direktionens uppgifter framgår av Helsingfors stads förvaltningsstadga. 

Direktionerna har till uppgift att utveckla och stödja undervisningen och fostran och att främja samarbetet mellan skolan eller gymnasiet och hemmet.

Till direktionernas uppgifter hör att godkänna den årliga verksamhetsplanen, utom när det gäller loven och arbetstiderna under läsåret och att godkänna en ordningsstadga eller andra ordningsbestämmelser. Direktionen kan också avstänga en studerande vid gymnasiet för högst en månad och besluta att avstängningen får verkställas innan beslutet vunnit laga kraft och besluta huruvida en studerande vid gymnasiet som är part i en förundersökning och misstänkt för brott har rätt att delta i undervisningen.

De nyaste protokollen hittas nedan, vid behov av äldre protokoll kan ni kontakta kansliet.

Direktions­ledamöterna

Text

Föräldrar talar med lärare på infokvällen 2024
Bild: Rebecka Pimenoff