Stöd för studerande

Gymnasiet erbjuder studerande många olika former av stöd. Samtliga studerande får studiehandledning, och studerandevårdspersonalen står till samtliga studerandes förfogande. Man kan även få särskilt stöd i sina studier, t.ex. specialundervisning för studerande med läs- och skrivsvårigheter. Specialarrangemang vid studentskrivningarna är också möjliga.
Kurator talar med studerande
Bild: Minttu Lehtovaara

Handledning och välmående

Grupphandledaren för individuella samtal samt smågruppssamtal med den egna gruppens studerande, följer upp deras studieframgång och håller veckovisa gruppsamlingar.

Studiehandledarna erbjuder kontinuerligt handledning åt de studerande. Studiehandledarna håller dessutom individuella samtal om såväl studentexamensplanen som fortsatta studier för alla studerande. Studerande som gått ut gymnasiet erbjuds handledning gällande fortsatta studier vid behov.

Ämneslärarna handleder såväl i allmänna frågor som i frågor gällande det egna ämnet t.ex. studieteknik och fortsatta studier.

Studerandevårdspersonalen (kurator, hälsovårdare, psykolog) handleder i frågor gällande välmående och hälsa som främjar välbefinnandet hos studerande på andra stadiet.

Specialläraren bereder studerandes ansökan om specialarrangemang i studentexamen och rekommenderar vid behov förlängd tid vid provtillfällen. Specialläraren erbjuder även en kurs för studerande med läs- och skrivsvårigheter där också frågor om studieteknik behandlas. Specialläraren erbjuder även individuell handledning i frågor gällande studieteknik.

Under studieavsnittet Studiehandledning 1 håller medlemmarna i studerandevårdspersonalen en presentation där de berättar om sina tjänster och sin arbetsfördelning.

Skolsekreteraren presenterar sig under introduktionsdagarna för årskurs 1 och handleder bl.a. i frågor om skolresor och studiestöd.

Tutorerna håller programpunkter som skapar gemenskap och handleder årskurs 1 i att bekanta sig med skolbyggnaden och skolan i övrigt.

Rektor och biträdande rektor informerar och handleder i olika frågor som t.ex. periodbyten, studentexamen och tentering av kurser.

 

Studerandevårdens uppgift är att främja en tidig identifiering av inlärningssvårigheter och övriga problem samt att förebygga dessa problem och att utbildningen avbryts.

Alla gymnasiestuderande är berättigade till skolhälsovårdens tjänster. Servicen är konfidentiell och avgiftsfri för studerandena.

Samtliga gymnasier har en studerandevårdsgrupp som stödjer studerandes studier och söker lösningar för att hjälpa studerande som är i behov av stöd.

En gymnasiestuderande kan vid behov få stöd genom specialarrangemang. I Helsingfors kan gymnasiestuderande få specialundervisning antingen individuellt eller i smågrupper. I gymnasierna ges också stödundervisning och specialundervisning för studerande med läs- och skrivsvårigheter. Specialläraren hjälper studeranden med studierna, med planeringen av specialarrangemang för studentexamen och med ansökningar.

Stadens plan för elev- och studerandevård hittar du på undersidan studier och planer.

 

Studerande kan alltid vända sig till skolans antimobbningsteam i ärenden som berör mobbning.  I teamet sitter speciallärare Lotta Meisamaa, kurator Monica Kulmala och rektor Magnus Westerlund.

I skolan finns en jämlikhetsgrupp som arbetar för jämställdhet och likabehandling i skolan. Studerande har även möjlighet till anonym sexualrådgivning.

Vi hjälper dig

Studiehandledarna erbjuder kontinuerligt handledning åt de studerande. Studiehandledarna håller dessutom individuella samtal om såväl studentexamensplanen som fortsatta studier för alla studerande. Studerande som gått ut gymnasiet erbjuds handledning gällande fortsatta studier vid behov. Studiehandledaren hjälper då du behöver göra ändringar i kursval eller schemat.

Studiehandledarens kontaktuppgifter 

Gymnasiet Lärkan studiehandledare Carina
Carina Järf-Ringbom Bild: Minttu Lehtovaara
Gymnasiet Lärkan studiehandledare Cati
Cati Jipp Bild: Minttu Lehtovaara

Skolans hälsovårdare Pamela Hakulinen är anträffbar tisdag, onsdag och torsdag. Hälsovårdaren utför hälsogranskningar för studerande i årskurs 1. Studerande i årskurs 2 kallas dessutom till en läkarundersökning. Hälsovårdaren nås per telefon 050 310 5570

Hälsovårdarens kontaktuppgifter

Gymnasiet Lärkan Hälsovårdare
Pamela Hakulinen Bild: Minttu Lehtovaara

Skolkuratorn finns i skolan som extra stöd för studerande då det behövs. Till skolkuratorn kan du komma med både större och mindre ärenden. Det kan handla om till exempel svårigheter med skolgången, kriser, konflikt eller förändringar i livet, problematiska relationer, eller annat som skapar oro eller illamående. För att boka en tid till kuratorn kan du ta kontakt via Wilma. 

Kuratorns kontaktuppgifter

Skolpsykologen finns i skolan för att vara till stöd för dig då du av en eller annan orsak mår psykiskt dåligt. Det kan t.ex. handla om att man upplever stress, ångest, panikattacker, nedstämdhet, depression, bristande motivation eller koncentrationssvårigheter. Du når oss bäst via Wilma, där vi kan hitta en passlig tid för att träffas! 

Psykologernas kontakuppgifter

Gymnasiet Lärkan psykolog
Christa Bäckström Bild: Minttu Lehtovaara

 Specialläraren stöder och hjälper studerandena med bland annat strukturering och planering av studierna. Med specialläraren är det möjligt att öva på olika studietekniker och få stöd för olika utmaningar som har att göra med studierna. Specialläraren hjälper till med olika specialarrangemang som kan behövas för studierna (till exempel på grund av läs- och skrivsvårigheter) och med anhållan om specialarrangemang till Studentexamensnämnden.

Studerande kan boka tid med specialläraren för enskilda träffar. Specialläraren håller också en kurs i studieteknik och är ibland med på lektioner som stöd. I början av skolåret träffar specialläraren alla studerande på studiehandledning 1- kursen för att berätta om möjligheter för stöd i studierna. Specialläraren kontaktar nya studerande som har behövt stöd med studierna i grundskolan för att tillsammans skriva en sk. stödplan som stöd för gymnasiestudierna.

Om det finns grunder för specialarrangemang i studentskrivningarna, kan studerande anhålla om sådana från Studentexamensnämnden med hjälp och handledning av specialläraren. De vanligaste anledningarna till att anhålla om specialarrangemang är läs- och skrivsvårigheter, sjukdom eller annat funktionshinder, eller bristande kunskaper i undervisningsspråket. Det är på studerandens ansvar att söka sig till specialläraren och påbörja ansökningsprocessen för specialarrangemang. Mera info om specialarrangemang fås av specialläraren, rektorn och från Studentexamensnämndens hemsidor.

Speciallärarens kontaktuppgifter

Gymnasiet Lärkan speciallärare
Lotta Meismaa Bild: Minttu Lehtovaara

Det här är en sida med länkar till hjälp och stöd i olika situationer, som du kan befinna dig i.

Kom också ihåg skolans egen personal:

  • skolhälsovårdare Pamela Hakulinen 050 310 5570
  • kurator 050 553 9697
  • studiehandledare Carina Järf-Ringbom 050 361 2545
  • rektor Magnus Westerlund 09 310 86680, 040 131 7260
  • din grupphandledare