På den här sidan
- Laddar innehållsförteckningen
Vinterträdgården är en växtoas som är öppen för alla på norra sidan av Tölöviken. Trädgården öppnades för allmänheten 1893 och har varit tillgänglig gratis sedan dess.
Den grönskande Vinterträdgården lockar besökare året runt, och säsongsbetonade blommande växter ger variation. Omkring julen blommar bland annat julstjärnor, azaleor och amaryllisar. Omkring påsken blommar påskliljor och tulpaner.
Julen och påsken är speciella tider i Vinterträdgården: julen börjar redan till första advent och säsongen pågår till trettondagen. En stor julgran, ljus och naturligtvis tomtar skapar stämning. Vinterträdgården dekoreras även till påsken. Många kommer ännu ihåg de söta påskkycklingarna, som dock inte har synts till sedan 2005. Trädgården var tvungen att avsluta den traditionen på grund av fågelinfluensan. Numera hör bland annat små häxor som "flyger" runt i trädgården till Vinterträdgårdens påskfirande.
Det historiska växthemmet har mer än 200 olika växter som blomstrar i tre rum: Kaktusrummet, Palmrummet och Västra flygeln. Den äldsta växten är ett kameliaträd som är över 130 år gammalt.
Vinterträdgården, rosengården framför den och växtproduktionsområdet bakom Vinterträdgården bildar tillsammans Stadsträdgården. Produktionsområdet är stängt för allmänheten. Det finns inget café i Vinterträdgården.
Kontaktuppgifter
Gäller tills vidare:
– mån-tor 10.00-16.00
– fre stängt
– lör-sön 10.00-16.00
Stängd fredagar (skötsel av växterna)
Bekanta dig med Vinterträdgården
Vinterträdgårdens arter har valts med tanke på den vanliga krukväxtentusiasten. I trädgården kan man hitta nästan alla gröna växter som har figurerat i finländska hem under de senaste 100 åren.
Besökare till kaktusrummet glädjas över den omfattande samlingen av kaktusar och suckulenter. Rummet domineras av aloer och paradisträd med små vita blommor samt många olika typer av kaktusar. Blomningen av kaktusar är som bäst i maj–juni och november–december.
De stora agavernas blomställningar kan ibland nå ända ut genom takluckan. Orkidéerna trivs nära väggarna, och deras bästa blomningstid är hösten. Den vackra snödrottningen, som blommar i februari, är den obestridda stjärnan bland orkidéerna.
I Vinterträdgårdens Västra flygel finns en mysig plats att umgås, där man kan avnjuta ett mellanmål eller läsa vid borden.
De blommande växterna som är karakteristiska för varje säsong lyser på blomsterborden i all sin färgprakt. Dessutom finns det blommande krukväxter i Västra flygeln som tas fram enligt säsongen.
Flygelns egenhet är rumsväxterna från början av förra seklet: bland annat clivior, prästhavre, snabelliljor och apostlaliljor är växter som kanske påminner oss om mormor.
Palmrummet domineras av kungsmagnolior, stora monsteror och palmer. Rummet har också ett 130 år gammalt kameliaträd som är en av de äldsta växterna i Vinterträdgården. Trädet fördes till Vinterträdgården från Villa Hagasund redan 1907.
Kameliorna blommar från oktober till mitten av februari, medan kungsmagnolian öppnar sina stora blommor i början av sommaren. Fontänbassängens karpar och de köttätande växterna som växer bakom vitrinen hör också till besökarnas favoriter. På bakväggen finns en väggmålning av dekorationsmålaren Salomo Wuorio från 1893. Den romantiska fresken hittades under en renovering på 1970-talet.
Repkonstruktionerna som hänger i rummet har en spännande förklaring, eftersom en lycklig besökare kan se luft-akrobaten Ilona Jäntti öva nära taket.
Framför växthuset finns en rosengård, vars rabattrosor blommar från juli till september. Rosengården avgränsas av formklippta lindar. Det finns omfattande perennplanteringar på rosengårdens avsats och vid stenmuren.
Den övre terrassen framför Vinterträdgården har också en grupp sommarblommor och imponerande krukplanteringar. De garanterar att blomsterprakten i området varar från våren till hösten. Trädgården ritades av stadsträdgårdsmästaren Svante Olsson 1924.
I rosengården rör man sig längs sandkorridorer. Rosenträdgården är inhägnad och låses för natten. Roseträdgårdens portar är öppna från 07:00 till 21:00. Rosengården är öppen från den 1 maj till den 31 oktober. Under andra tider är Vinterträdgården endast tillgänglig från Hammarskjöldsvägen.
Information för besökare
Vinterträdgården ligger i norra änden av Tölöviken, nära Olympiastadion. Det finns ingen inträdesavgift till Vinterträdgården, som är öppen året runt.
Souvenirfoton för privat användning
I Vinterträdgården kan man ta souvenirfoton utan stativ. Om fotot delas på till exempel Facebook eller Instagram ber vi dig nämna var fotot har tagits.
Porträttfotografering
Porträttfotograferingar med en fotograf, såsom bröllops-, student- eller familjefotograferingar, måste alltid avtalas i förväg – helst minst två veckor före det avsedda fotograferingsdatumet. Fotograferingen kan ske under Vinterträdgårdens öppettider. Fotograferingen får inte störa andra besökare till Vinterträdgården. Det är förbjudet att använda stativ eller dylikt.
Mediefotografering, bloggfotografering och avhandlingsfotografering
Under Vinterträdgårdens öppettider kan du fotografera redaktionellt material, till exempel porträtt och blogg- och avhandlingsfoton. Fotograferingar måste alltid avtalas minst två veckor före det avsedda fotograferingsdatumet. När du kontaktar oss, ange typ av fotografering, syftet med bilderna/videon och var de kommer att publiceras.
Förfrågningar om fotografering: stara.talvipuutarha@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) eller tfn 09 310 39985
En avgiftsbelagd guidad tur i Vinterträdgården kan beställas från Helsingfors Guider rf:s guider som känner till Vinterträdgårdens historia.
Priset för rundturen är 120 euro + moms/grupp/guide. Söndagstillägget är 60 euro + moms/grupp/guide. Turen tar ungefär en timme. Den maximala gruppstorleken är 10–15 personer. Grupper större än detta uppdelas i mindre grupper och varje grupp har sin egen guide.
Förfrågningar och beställningar: talvipuutarha@helsinkiguides.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)
Parkeringsplatser
Trädgården har inga parkeringsplatser reserverade för kunder. Man kan parkera på Hammarskjöldsvägen, på trädgårdens sida av gatan. På dessa platser får man parkera i upp till fyra timmar med engångsbetalning på vardagar kl. 9–21. Under andra tider är parkeringen inte begränsad. Avgiftsbelagda parkeringsplatser finns bland annat på Tallbackafältet nära Tölö sporthall.
Cykelställ
Cykelställ finns på Vinterträdgårdens övre terrass, på vänster sida av porten när man kommer in.
Garderob
Klädställningar för ytterkläder finns bredvid fiskdammen. Besökare är ansvariga för kläder som lämnas i klädställningen.
WC
Toaletter finns i omedelbar närhet av klädställningarna.
Matsäck och avkoppling
Man kan äta egen matsäck både i Vinterträdgården och utomhus på den övre terrassen och rosengårdens bänkar. Det finns bord och stolar på den övre terrassen. I rosengården får man gå endast på sandkorridorerna. Vänligen beakta andra besökare för renlighet, buller och fri tillgång. Iaktta försiktighet vid planteringarna och städa alltid efter er.
Hundar
Små hundar är välkomna att besöka Vinterträdgården. Vänligen kontrollera med personalen på plats att din hund kan komma in. Ibland är Vinterträdgården så upptagen att hundar inte kan tas med in.
Saker att notera
- Vinterträdgården är ett besöksmål som är öppet för alla. Beakta andra besökare när du besöker trädgården.
- Det är förbjudet att röra vid växterna och att avlägsna delar av växterna. Vissa växter är giftiga och kan irritera huden.
- Det är inte tillåtet att gå i planteringsområdena, detta för att hålla planteringarna i ordning.
- Privata tillställningar kan inte ordnas i Vinterträdgården.
- Barnvagnar och sittvagnar är inte tillåtna inomhus. De har ett eget förvaringsställe på gården. Du kan be Vinterträdgårdens personal om lånelås för att låsa vagnar.
- Under föreställningar och evenemang är det förbjudet att fotografera annat än souvenirfoton.
Förfrågningar: stara.talvipuutarha@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) eller tfn 09 310 39985
Plats
Rutten till huvudingången
- Rutten till ingången är jämn och tillräckligt bred samt belyst och dess ytmaterial ger anvisningar för hur man tar sig fram.
Huvudingången
- Ingången är lätt att urskilja och belyst.
- Dörrarna vid ingången är lätta att urskilja. Utanför dörren finns tillräckligt med fritt utrymme för att röra sig t.ex. med rullstol. Dörren är lätt att öppna för hand.
I lokalen
- Servicepunkten finns på samma plan som ingången.
- Dörrarna vid servicepunkten är lätta att urskilja.
- Vid servicepunkten finns en tillgänglig toalett på samma plan som servicepunkten.